Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja mam pytanie w sprawie wykształcenia rolniczego:

premie dostałem dwa lata temu i trzeba było mieć wykształcenie rolnicze średnie (technik rolnik) czyli świadectwo oraz dyplom z egzaminu

i za rok mam sie rozliczyc z mlodego rolnika i teraz czy wystarczy samo swiadectwo bez tego dypolomu (bo takie sa te nowe przepisy)

czy bede rozliczany według tych przepisów co była 2 lata temu??

pytam bo w odr nic nie wiedza a nie mam tego egzaminu:(

pozdrawiam

Opublikowano

Pytanie po co Ci taki duży ciągnik na ten areał ?

Czy aż taki duży Ci przejdzie to nie wiem ale wiem że chłopaki pobrali zetory forterry na MR , ograniczeń hektary na km nie ma ale może zdazyć się nadgorliwy urzędnik który nie przepuści Ci takiego wniosku .

Opublikowano

Nie prawda. Na MR i na modernizacje są takie same wymogi dotyczące wielkości sprzętu od posiadanego areału. W poprzednim naborze MR mój kuzyn na 11,5ha mógł brać nie więcej niż 110KM

Opublikowano

Nie do końca się z tym mogę zgodzić bo czytając rozporządzenie ministra rolnictwa odnośnie młodego rolnika nie znalazłem informacji by zakupiona maszyna spełniała te "warunki ekonomiki"... chociaż może i przeoczyłem to dlatego nie będę się sprzeczał

Opublikowano

Jak sie nie myle ktoś tu wcześniej pisał że bierze opryskiwacz jakis tam i nie pozwolili mu brać takiego dużego jak chciał

Ja na 20ha biorę opryskiwacz 2000l, 18m belka i się nie czepiali że duży..

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z tego co się orientuję nie ma ograniczeń, są tylko wytyczne na co można ową premię można przeznaczyć.

Opublikowano

Nie do końca się z tym mogę zgodzić bo czytając rozporządzenie ministra rolnictwa odnośnie młodego rolnika nie znalazłem informacji by zakupiona maszyna spełniała te "warunki ekonomiki"... chociaż może i przeoczyłem to dlatego nie będę się sprzeczał

Dokładnie ;)

Najwyżej jeli się trafi na kogos kto sprawdza wniosek i jemu sie nie spodoba bo maszyna jest za duża na areał , ale na dobrą sprawę można by się w tym temacie kłócić jesli urzędnik arimr upierałby się ze są ograniczenia .

MDsidor - 110 km na kilkanascie ha ? to też jest nie pojętę mimo ,że jak sądzisz jest limit mocy , to jesli miałby isc w parze z "zasadami ekonomiki" to powinien wynosic sporo mniej .

Jest na AF temat w którym ktoś kiedys napisał ,ze przy programach unijnych jest limit mocy 4km=1ha - bujda na resorach <_<

Opublikowano

Dokładnie ;)

Najwyżej jeli się trafi na kogos kto sprawdza wniosek i jemu sie nie spodoba bo maszyna jest za duża na areał , ale na dobrą sprawę można by się w tym temacie kłócić jesli urzędnik arimr upierałby się ze są ograniczenia .

MDsidor - 110 km na kilkanascie ha ? to też jest nie pojętę mimo ,że jak sądzisz jest limit mocy , to jesli miałby isc w parze z "zasadami ekonomiki" to powinien wynosic sporo mniej .

Jest na AF temat w którym ktoś kiedys napisał ,ze przy programach unijnych jest limit mocy 4km=1ha - bujda na resorach <_<

Jeżeli chodzi o wielkość sprzętu w MR to pracownik zachodniopomorskiego odziału ARiMR oznajmił, że są takie same wymagania jak w Modernizacji.

Więc wychodzi na to, że każdy pracownik interpretuje przepisy jak mu się widzi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W dokumencie o tytule: Zasady doboru maszyn rolniczych, wyraźnie napisano, że dotyczy ono wyłącznie MGR.

Opublikowano

Dobór wielkości maszyn nie dotyczy MR problem w tym że najczęściej wnioski na modernizacje i MR sprawdzają te same osoby. Ja wpisałem cagnik i facet mi powiedział że dobrze że wpisałem ciągnik 80 km bo na moje 20 ha taki będzie pasował. Bo mówi że liczą 4 km na ha. Ja mu mówie że co gdybym chciał większy to stwierdził że w sumie na MR to nie istotne ale na modernizacje to już musiał bym sie wytłumaczyć.

Opublikowano

no ja na 10,5ha na młodego chcialem opryskiwacz 1600l i mi nie dali powiedzieli ze za duzy jak na te ha to zmienilem na 1200l i to samo, chcieli mi dac 800l to taki to sobie moga ... Zamiast opryskiwacza napisalem brona wirnikowa 3m i mi nie dali. wiec chyba jakies ograniczenia sa chyba ze ja trafilem na jakas nie ogranieta osobe która rozpatruje mój wniosek.

Opublikowano

Chyba miałes pecha. Mi najpierw babka sprawdzała, urzędniczka jak z czasów komuny, nic sie dogadać nie dało. Później na szczęście przejął mój wniosek facet i z nim to była bajka. Sam mi kazał dopisać wyższą cene do ciągnika i po zmieniac inne rzeczy żeby sie nie mieli potem czego czepiać a żeby było po mojemu.

Opublikowano (edytowane)

mam takie pytanie, jeśli otrzymam decyzje lub znajdę się na liście to kiedy musze przerwać prace? mam umowe na czas określony z wypowiedzeniem 2 tygodniowym,

Edytowane przez przemek1025a
Opublikowano

no ja na 10,5ha na młodego chcialem opryskiwacz 1600l i mi nie dali powiedzieli ze za duzy jak na te ha to zmienilem na 1200l i to samo, chcieli mi dac 800l to taki to sobie moga ... Zamiast opryskiwacza napisalem brona wirnikowa 3m i mi nie dali. wiec chyba jakies ograniczenia sa chyba ze ja trafilem na jakas nie ogranieta osobe która rozpatruje mój wniosek.

Miałeś kolego cholernego pecha z tym wnioskiem. Trzeba było napluć w gały temu baranowi co się czepiał. Niech ci pokaże, gdzie te ograniczenia są napisane, bo ci urzędnicy to mnie dobijają. Jedne się czepia, że nie ma egzaminu zawodowego, a drugi twierdzie, że jest zbędny, jeden się czepia za dużego sprzętu, a drugi mówi, że jest git to o co kaman? A ja wiem o co kaman. Jak ktoś chce w łape to się czepia. A to jest tak egzamin zawodowy nie jest potrzebny, a na maszyny nie ma ograniczeń oprócz zdrowego rozsądku, a jak ktoś się będzie czepiał to dajcie nazwisko i numer i się to załatwi po mojemu. Jak opieprz nie pomaga to się robi skargę na pracownika tylko trzeba się przygotować argumentami, bo tak to będą bronić jeden drugiemu rączkę umyje i tyle.

Opublikowano

ja podobnie jak koledzy, mój wniosek prowadzi Babka ( nawet fajna z wyglądu ;) ) w Olsztynskim oddziale agencji, wezwała mnie abym zamienił przedni TUZ od ciagnika, bo to nie jest maszyna rolnicza, tylko osprzet, a ja się spytałem a Tur to też nie maszyna?? bo przecież nie jeden kupował Tura na MR... <_< a dodam, że we wniosku mam wpisana Finnkę jako mój ciągnik, bo jestem współwłaścicielem... a faktycznie chciałem zamontowac go do 1224... no i musiałem zamienić na wał dogniatajacy... w odr ta co mi wypełniała powiedziała że nie powinienem brać sprzetu do zielonki bo nie mam użytków zielonych, a chcąc kupić rozrzutnik T088(po odbudowie) to musze brac jako przyczepe objętościową do QQ...

Opublikowano

Witam jak ktoś będzie miał już informacje lub stronę o liście osób która dostała Mr to niech poda bo każdy teraz tylko wyczekuje tego momentu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v