Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do dnia złożenia wniosku nie możesz brać dopłat i mieć bydła na siebie. Dopiero po złożeniu wniosku możesz.

Z tego co mi wiadomo od tego roku, nabór 2016 można było złożyć wniosek o dopłaty jak również można było mieć zwierzęta i spokojnie startować na młodego rolnika, właściwie to sam miałem zwierzęta na siebie od połowy 2015 i w tym roku złożyłem wniosek o dopłaty i z niczym to nie kolidowało bo pozytywną decyzję odnośnie młodego rolnika od wczoraj mam już w domu.

Opublikowano

Trzeba

To pokaż mi w rozporzadzeniu gdzie jest napisane że trzeba mieć tablicę o dofinansowaniu na młodego rolnika. A kolejna sprawa jesli była by potrzebna tablica to w decyzij młodego rolnika powinna być takowa wzmianka, a ja jej nigdzie nie miałem.  

A z innej beczki, czy ktoś składał wniosek o wypłate II raty?? Bo mam sprzęt wszytko jest zrobione i tak zastanawiam sie nad złożeniem wniosku.

Opublikowano

Witam mam takie pytanie załapałem się na premie Młody rolnik woj Kuj-pom piszecie że już dostajecie decyzję ile mają czasu na wysłanie decyzji ??bo jeszcze nic nie otrzymałem bo ktoś mi mówił ze maja 4 tygodnie na wysłanie ??

Opublikowano

To pokaż mi w rozporzadzeniu gdzie jest napisane że trzeba mieć tablicę o dofinansowaniu na młodego rolnika. A kolejna sprawa jesli była by potrzebna tablica to w decyzij młodego rolnika powinna być takowa wzmianka, a ja jej nigdzie nie miałem.

A z innej beczki, czy ktoś składał wniosek o wypłate II raty?? Bo mam sprzęt wszytko jest zrobione i tak zastanawiam sie nad złożeniem wniosku.

U mnie jak byk w decyzji pisało jeszcze pogrubione ze trzeba umieścić tablice informacyjna w formacie A3 przy składaniu wniosku o płatność jeszcze osoba która mi przyjmowala dokumenty o tym mi przypominala teoretycznie powinna ona być umieszczona po otrzymaniu decyzji

Opublikowano

wie ktoś ile ma arimr czasu na odpowiedź po złożeniu zmiany wniosku(chodzi o rezygnacje z zobowiązań) a i jeszcze czy dzierżawe na 3 lata z gminy którą podpisze po wydaniu decyzji jakoś dołączać do biznesplanu czy nie? ktoś coś pomoże???

Opublikowano (edytowane)

U mnie jak byk w decyzji pisało jeszcze pogrubione ze trzeba umieścić tablice informacyjna w formacie A3 przy składaniu wniosku o płatność jeszcze osoba która mi przyjmowala dokumenty o tym mi przypominala teoretycznie powinna ona być umieszczona po otrzymaniu decyzji

Edytowane przez Kamil12445
Opublikowano

Mam takie pytanie . czy ktoś w roku bazowym miał w biznesplanie wpisane zwierząta żeby osiągnąć 13 tys euro ?

Opublikowano

wie ktoś ile ma arimr czasu na odpowiedź po złożeniu zmiany wniosku(chodzi o rezygnacje z zobowiązań) a i jeszcze czy dzierżawe na 3 lata z gminy którą podpisze po wydaniu decyzji jakoś dołączać do biznesplanu czy nie? ktoś coś pomoże???

ja czekałem ponad 4 miechy (prow 7-13)

Opublikowano

To ja niewiem u mnie w decyzji nie ma ani słowa o tablicy wiec jej nie wywieszam. Bo ogólnie było jeszcze jedno kryterium że jak próg dofinansowania przekroczy jakąś wartość (nie pamietam ile ) to trzeba powiesić a w młodym rolniku nie przekracza.Al jeśli masz w decyzij to chyba musisz, ja nie mam więc chyba nie musze :)

Opublikowano

Jak na razie nie wymagają to nie ma co wieszać u mnie juz wisi, zrobiona w lokalnej agencji reklamowej koszt jakieś 40 zl jak dobrze pamiętam. Nie wiecie panowie jak juz pujdzie zlecenie przelewu ile jeszcze na kasę trzeba czekać ?

Opublikowano

Dzwoniłem w piatek do Agencji i powiedzieli mi ze tablica nie jest wymagana. Województwo Podkarpackie

a jaki powiat

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo od tego roku, nabór 2016 można było złożyć wniosek o dopłaty jak również można było mieć zwierzęta i spokojnie startować na młodego rolnika, właściwie to sam miałem zwierzęta na siebie od połowy 2015 i w tym roku złożyłem wniosek o dopłaty i z niczym to nie kolidowało bo pozytywną decyzję odnośnie młodego rolnika od wczoraj mam już w domu.

. Potwirdzam. Tez brałem dopłaty. Zwierzęta i grunty w posiadaniu od stycznia 2015. Decyzję otrzymałem w zeszłym tygodniu...ale właśnie od przyszłego naboru chyba coś się miało pozmieniać...
Opublikowano

Witam,

Pytanie dotyczące rozliczania premii na nowych zasadach z 2016 r. W biznesplanie podajemy kwoty brutto inwestycji. Pytanie brzmi: czy będąc płatnikiem VAT do rozliczenia przyjmują kwoty brutto czy netto? 

Brutto

Opublikowano

Dzwoniłem w piatek do Agencji i powiedzieli mi ze tablica nie jest wymagana. Województwo Podkarpackie

W nowym rozporządzeniu jest sprostowanie  i pisze ze trzeba.

w  § 24: b) po ust.4 dodaje sie ust.4a w brzmieniu:

"4a. W przypadku niespełnienia obowiazków beneficjentów, o których mowa w części 1 ust. 2 pkt 2.2 załącznika III do rozporzadzenia nr 808/2014, zwrotowi podlega 0,5% kwoty pierwszej raty pomocy"

czyli 400zł musisz oddac jak nie bedzie tablicy.

​w/w paragraf znajduje sie w rozporządzeniu z dnia 11 marca 2016 poz 345. Jestem z naboru 2015

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v