Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 2 pytania odnośnie poprzedniego naboru. Jeśli chce pieniądze z mlodego rolnika przeznaczyć na budowę obory,przechowalni bądź magazynu lecz planowana budowa wyniesie mnie np. 200 000zł to mogę śmiało wydać młodego rolnika np na materiały a za robotę dołożyć ze swoich? Czy jednak są jakieś wytyczne które tego zabraniają?

Opublikowano

Smiech na sali, telefon z agencji około południa dzisiaj(środa) żebym dostarczył oferty na maszyny do końca tygodnia...  I teraz trzeba wszystko rzucić i jeździć po oferty

Też dziś dostałem telefon z agencji ze do końca tygodnia muszę dostarczyć oferty, a ze mam budowę w biznesplanie to tylko komplikuje sprawę. Budowniczy aktualnie na drugim kocu Polski nie wiadomo czy wróci a tu nagle im się przypomniało

Opublikowano

masz rację freetaxi ja dzisiaj byłem w sprawie poprawek jednej działki nie będę się rozpisywał co i po co bo dużo pisania . ale poszło bardzo sprawnie .od mnie też chcieli oferty ale na początku grudnia ale chyba sami sobie jakieś wzięli bo nic konkretnego im nie dalem , a dziś pani też pytala się czy mam jakieś oferty ale nic nie miałem i tyle wszystkiego

Opublikowano

"Witam coś się chyba ruszyło. Po długim milczeniu odezwała się agencja w sprawie poprawek. Podałem hektary jak do dopłat a muszą być zgodne z rejestrem gruntów. Ponoć do 15.01 muszą przesłać górze zweryfikowane listy punktowe. Ogólnie sraczka. W weekand  miałem telefon czy wyrobię się z poprawkami"

"Trochę dziwne. Ja bym się nie godził. Powierzchnia z dopłat to powierzchnia z dopłat. Na użytkach rolnych typu użytki zabudowane pszenicy nie posiejesz więc radziłbym uważać na WEG. Pamiętaj, że zdanie urzędnika to jedno a druga sprawa to zawsze Ty podpisujesz się pod wnioskiem. "

Ja musiałem zaniżyć uprawy by zejść do hektarów w rejestrach gruntów(nie mogę mieć więcej upraw jak użytków rolnych). Wydaje mi się, że to dla mnie lepiej. Za rok, dwa przekwalifikuje nieużytki na uprawy(a różnica to prawie 3 ha w porównaniu z tym co mam i było podawane przez ojca w do dopłat  a tym jak mam w wypisach) i wzrost ekonomiczny mam w kieszeni. Mylę się..?

PS Ja już raz wcześniej poprawiałem hektary do tego co było przy dopłatach a po szkoleniach dla pracowników arimiru decyzja, że jednak musi być zgodność z ewidencją gruntów

Opublikowano

Ja w piątek dostałem poprawki ( czy maszyny zadeklarowane we wniosku będą kupowane nowe, jak te maszyny wpłyną na ekologie i innowacje w gospodarstwie, czepiali się o to że mam za mało ha do obsady to im mam złożyć oświadczenie że będę kupował baloty, słomę itp. w jakich szkoleniach będę brał udział oraz nie zgadało coś się im z 2 działkami o 1 czy 2 ary). Jak byłem wcześniej się pytać w BP jak zmienić rozrzutnik zadeklarowany we wniosku z 6t na 8t, to kobitka mówiła mi żeby zrobić to jako uzupełnienie i poza tym sprawdzić ceny czy się nie zmieniły i podawać ceny katalogowe a nie te jakie diler zaproponuje oraz pisać we wniosku jak  bierze się coś z wyposażenia  dodatkowego co wpływa na cenę (np. rozrzutnik obornika marka typ z adapterem ślimakowym i posuwem hydraulicznym itp.). Tak też zrobiłem i w poprawkach nic nie przyszło odnośnie cen. Jutro jadę zawieść poprawki i pozostaje czekać na decyzję lub listę.

Opublikowano

Dla mnie to trochę nielogiczne. Przykład - działka o powierzchni użytków rolnych dajmy na to 1 ha (0,80 ha powierzchnia, np. sadu zgłaszana do dopłat + 0,20 ha użytki rolne zabudowane). I ARiMR nakazuje podawać powierzchnię upraw z wypisu z rejestru, czyli 1 ha. A do dopłat było podawane 0,80 ha sadu. I z tej powierzchni jest liczona wielkość ekonomiczna. Więc wychodzi na to, że na starcie jest zawyżona WEG więc jak zrobić wzrost? Osobiście zrobiłem już parę korekt pokontrolnych we wrześniowych wnioskach i nikt z pracowników Agencji takich rzeczy nie sugerował czy kazał wręcz zmieniać. 

Opublikowano

Wczoraj dostałem pismo że muszę wprowadzić zmiany w wniosku, załatwić ofertę sprzedaży, podać wymiary budynków i jeszcze wiele innych. I wszystko musi być załatwione do jutra, żeby jutro już dostali poprawiony wniosek na biurko bo w piątek muszą przekazać wyżej gotowe listy rankingowe. Coś mi się obiło o uszy że lista ma być już pod koniec stycznia ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

Opublikowano

Freetaxi  źle zrozumiałeś albo ja nieprecyzyjnie opisałem sytuację. Jest odwrotnie. Ojciec do dopłat podawał 30 ha i ja na bazie tego robiłem wniosek. Jednak z ewidencji przekazanych dla mnie działek wynika, że w tych 30 ha mam 5 ha nieużytków(na dzień dzisiejszy już dawno zrekultywowanych, dlatego 30 ha do dopłat a nie 25ha). Nie mogę zatem wpisać 30 ha upraw ze względu na 5 ha nieużytków i muszę obciąć uprawy by wyrobić się w użytkach rolnych z ewidencji. Sprawa jest jeszcze bardziej zagmatwana ze względu na to, że dochodzą jeszcze np, grunty pod zabudową  grunty zakrzaczone i zakrzewione, las czy rowy.

Teoretycznie za jakiś czas jak geodezyjnie przekwalifikuje grunty to wzrost ESU mam w kieszeni. To wersja najbardziej optymistyczna dla mnie bo bez zakupu dodatkowych ha ciężko mi będzie osiągnąć 10% wzrost ekonomiczny ale może jestem za dużym optymistą

Opublikowano

Miałem tak jak w dopłatach i dopiero teraz musiałem poprawić. Deklaruje mniejsze powierzchnie więc nie będzie krzyczał. Pracownicy agencji zdenerwowani, przestraszeni(pierwszy raz to robią w powiatowych oddziałach) bo też się boją, że trafią na dywanik za źle zinterpretują wniosek. A moja wina jaka? Ja mogę zrobić jak wymagają. Dopiero co zostałem właścicielem a według rejestru gruntów mam max 25 ha użytków rolnych więc nie mogę mieć więcej upraw. A dopłaty to inne przepisy. Podajemy ha które nie są nawet naszą własnością

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v