Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Korzystałem z MR w 2014 roku, zakupiłem prasę zwijającą. Czy mogę zarejestrować działalność w gminie i świadczyć usługi prasą? Czy tylko w swoim gospodarstwie mogę prasować tą maszyną?

Opublikowano

Witam,

mam pytanie, przeglądałem kilka wcześniejszych stron z postami i nie znalazłem odpowiedzi. Minął rok od wpływu pieniędzy na konto z MR i muszę dostarczyć oświadczenie z KRUS. Czy do oświadczenia konieczne jest załączenie jakiegoś pisma przewodniego, czy wystarczy że wypełnię oświadczenie o dostarczonych dokumentach dostępne w oddziale ARiMR?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Witam,

mam pytanie, przeglądałem kilka wcześniejszych stron z postami i nie znalazłem odpowiedzi. Minął rok od wpływu pieniędzy na konto z MR i muszę dostarczyć oświadczenie z KRUS. Czy do oświadczenia konieczne jest załączenie jakiegoś pisma przewodniego, czy wystarczy że wypełnię oświadczenie o dostarczonych dokumentach dostępne w oddziale ARiMR?

Z góry dziękuję za pomoc.

z którego rozdania kolega

Opublikowano

koledzy nabór mr2015 teraz wniosek przeniesiony do wawy i pytanie czy mogę teraz zawiesc faktury za maszyny i zaswiadczenie ze szkoły czy moge zaczekac i zrobić to za 2 lata z wnioskiem o 2 rate czy lepiej nie czekać tyle?

Opublikowano (edytowane)

?

Edytowane przez mieszko-123
Opublikowano

Czy ktoś słyszał że komuś nakazano zwrócić premię MR2015? Czy ktoś z was zwracał dobrowolnie?

mój znajomy musiał zwrócić bo nie zdobył odpowiedniego wykształcenia ale były to czasy kiedy płacili 75 tys

Opublikowano (edytowane)

?

Edytowane przez mieszko-123
Opublikowano (edytowane)

Agencja rozlicza kwoty netto czy brutto za zakupiony sprzęt?? Nabór ostatni tj. 2016r.

I drugie pytanie czy wszystkie maszyny muszą być nowe? We wniosku mam pisany pług, agregat i siewnik.

Edytowane przez maniek00000
Opublikowano

Witam jestem na etapie składania wniosku o 1 płatność (nabór 2016) muszę okazać faktury proformy do wzniosku ? muszą być one podpisane przez kogoś z firmy co wystawiał ? I wie ktoś jak jest z krus muszę teraz coś dostarczyć do agencji z krusu czy tylko to co trzeba po roku od otrzymania premij ? bo dziś zapisałem sie w krus i kobieta sie pytała czy składam to o przyspieszoną decyzję ? z góry dzięki za odpowiedz

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedź freetaxi... FV na 20 l ON mam. Czyli proformy nie musze mieć wcale? aha czyli rozumiem że decyzji z KRUS wcale nie trzeba zanosić nawet po złożeniu tego wniosku o płatność

Opublikowano

w tym roku koncze MR i mam pytanie.

Czy jak wezme w tym roku umowe użyczenie na pow. ok 25ha na czas nie spełna roku(aktualnie mam 35ha) do których bede wnioskował o dopłaty obszarowe to musze zgłaszać zmiany w tabelach MR

Opublikowano

ja musiałem dostarczyc decyzje o ubezpieczeniu bo jak jeszcze pracowałem i byłem na zus to panie z powiatówki twierdzily ze bez dokumentu potwierdzajzcego ubezpieczenie w krus nie mogą wprowadzic wniosku o płatność pierwszej raty. nie wiecie cos o przelewach kiedy maja byc bo wniosek składałem 7 listopada a nic na koncie nie ma . a tutaj juz pare osob pisało ze ma kase a wniosek skladało na wet w grudniu ? zaczyna mnie to denerwowac bo umowy przedsprzadaży konczą sie w tym tygodi

Opublikowano

Masakra dziś chciałem złożyć wniosek o płatność pierwszej raty tak jak dostałem w piśmie do oddziału regionalnego, lecz w oddziale regionalnym powiedziieli że nie mają jeszcze uprawnień do przyjmowania tych wniosków tylko musze złożyc u siebie w BP. U mnie w BP powiedzieli że jednak w oddziale regionalnym musze złożyć :D i w końcu złożyłem zmiane Biznes planu dotycząca maszyny punktowanej....  miałem około 16 pkt i wpisany punktowany pług i opryskiwacz jegnak zmieniłem troche odpryskiwacz jest bez zbiornika do pukaniaa ciekawe jak długo będzie czekac na decyzje o zmiany.... i czy będzie pozytywnie rozpatrzona. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v