Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dziś to tylko w czapkę można dostać pod remizą.

Ja to już straciłem nadzieje na kasę z czerwcu a po informacji z BP że nie będę mógł rozliczyć kasy wydaj przed przelewem to już całkiem mnie demotywuje do jakiekolwiek działania.

Widzisz składaliśmy wnioski o płatność szybko żeby jak najwcześniej mieć pieniądze ale w tym kraju działa to inaczej bo dostają te osoby co złożyły później a polecenia przelewu trafiły do centrali w czerwcu, ale co ja Ci będę tłumaczył, sam dobrze wiesz.

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

sam się troche ogólnie spóźniłem z wnioskiem o płatność, bo chciałem przyczepe na żniwa mieć, ale cóż, do żniw jeszcze miesiąc, więc miejmy nadzieje że ich obietnice (  :D )  o szybkich wypłatach zostanie spełniony

Opublikowano

nie wiem czy to możliwe bo już im 60 dni mineło a nawet jak by tak bylo to było by chyba żle

Opublikowano

Panowie poczekajmy jeszcze parę dni :) Skończą się dopłaty wezmą się za MR :D Byłem w czwartek w BP w Kielcach i powiedzieli mi że w zależności od ilości zgłoszeń na powiat wnioski pójdą do centrali, jeśli jednak nie wyrobią się w 60 dniach od daty złożenia wniosku to powinno się ich o odsetki karne podać :P Skoro u nich się spóźnić nie można to czemu z ich strony opóźnienie jest dopuszczalne ? Ja złożyłem wniosek 27 kwietnia i też czekam z niecierpliwoscią mimo że w powiecie tylko kilkanaście wniosków przeszło. Do sierpnia mają czas :P

Opublikowano

o odsetki dopiero po 90 dniach ja już nie czekam tylko zrobiłem co miałem zrobić i chyba zadziałało 

kolego te gatki które sa w BP to mogą w 4 litery ja wbiłem  teraz oj bardzo wysoko chyba tylko sam minister jest nad nimi 

Opublikowano

Panowie poczekajmy jeszcze parę dni :) Skończą się dopłaty wezmą się za MR :D Byłem w czwartek w BP w Kielcach i powiedzieli mi że w zależności od ilości zgłoszeń na powiat wnioski pójdą do centrali, jeśli jednak nie wyrobią się w 60 dniach od daty złożenia wniosku to powinno się ich o odsetki karne podać :P Skoro u nich się spóźnić nie można to czemu z ich strony opóźnienie jest dopuszczalne ? Ja złożyłem wniosek 27 kwietnia i też czekam z niecierpliwoscią mimo że w powiecie tylko kilkanaście wniosków przeszło. Do sierpnia mają czas :P

Czy Wy nie widzicie że tam jest burdel z tymi wnioskami bo wypłacili te co do płatności trafiły w czerwcu. Centrala ma dwa tygodnie od zlecenia przelewu. Wszystko co zostało złożone wcześniej wisi. Coś tu jest nie tak i dopłaty nie mają z tym nic wspólnego, agencja chwali się że ma siły przerobowe na 30tys. Przelewów na dzień więc bez problemu by się z tym wyrobili między dopłatami.

Opublikowano

A ja nie rozumiem po co cała ta gadka...
Nic nie rusza, czekać cierpliwie. Dyskusje na temat wypłaty premii i tak nic nie pomogą no i są głównie na zasadzie domysłów- które znacząco mogą odbiegać od rzyczywistości. Pamiętajcie też, że ludzie na górze już zmieniali rozporządzenie dla własnych potrzeb (przez swoją nieudolność), teraz mają 90 dni na wypłatę a za kilka dni może okazać się, że rozporządzenie zostało zmienione i mają np 150 dni. Wszystko wokół tego jest jałową dyskusją, bo rozmawiacie na ten temat a na górze jeszcze sami nie wiedzą jak ostatecznie wyjdzie.

Opublikowano

witam dostałem decyzję o przyznaniu premi chciał bym zrobić zmianę do biznesplanu i te 30tys rozpisać na opryski Nawozy i paliwo, było tylko na opryski, i w bp mówią.ze.takiej zmiany nie.mogę.zrobić.jak to jest

Opublikowano

o ku%$%a jest kasa

Pozwolisz że zacytuję panią z centrali: Dziś nie zrobiliśmy żadnego przelewu ponieważ system nie działa.

Wiec przelew był zrobiony w piątek a dopiero dziś dostałeś na konto.

Opublikowano

haha

nic nie dostałem a co lepsze okazuję sie że nawet zlecnia niema  u nich i kazali bić do kierownika i niestety już to zrobiłem i czekam na telefon od niego jednym słowem   tv i tyle

Opublikowano

System jest ten sam tylko dali nowoczesną nakładkę ba system, ale zauważyli że coś jest nie tak i zdjęli nakładkę i teraz działa dobrze. Problem jest z pierwszymi wnioskami, a dziś system remontowali żeby te wnioski przepuścił i nie działał.

Opublikowano

kolego mam ci znaleść jak sami powiedzieli że nie bedzięmy czekać 90 dni tylko szybciej a te tempe k**wy zlecnia nie zrobiły nawet 

Opublikowano

Jak ty komus wierzysz na slowo, zwlaszcza politykom i urzedasom to tym bardziej mam wątpliwości co do twojego życiowego obycia. Papier mówi 90 dni i tego musisz sie trzymać. Nerwy nic nie pomogą, wręcz przeciwnie. Cierpliwość jest cnotą. Uspokój sę i czekaj na kasę, krzycz po tych 90 dniach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v