Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Warunki i zasady są już znane dawno kolego. Co najwyżej zmiany, o których była mowa będą na korzyść beneficjenta.

Czyli warunki naboru marcowego będą takie same jak z naboru 2015 (ostatniego)?

Opublikowano

Szkoda tylko że nie zmniejszą wielkości ekonomicznej gospodarstwa (SO), która nie może być mniejsza niż 13 tysięcy euro na starcie. Małe gospodarstwa mogą mieć problem z jego osiągnięciem w tym moje.

Opublikowano

Co WEG to jak już pytałem to w moim przypadku będą liczyć to co jest na polu w głównym płonie za ten rok? Pomimo faktu iż ten plon nie zostanie w moim przyszłym gospodarstwie? ( dzierzawa sasiada)

Opublikowano

Szkoda tylko że nie zmniejszą wielkości ekonomicznej gospodarstwa (SO), która nie może być mniejsza niż 13 tysięcy euro na starcie. Małe gospodarstwa mogą mieć problem z jego osiągnięciem w tym moje.

Wielkość ekonomiczna to nie jest jakiś wielki problem, bo można mieć ten 1ha żyta i dla porównania 1ha warzyw i jest już różnica w wiekości SO, ale kłopotem może okazać się zbyt mała powierzchnia gospodarstwa, w przypadkach "głodu ziemi" i wysokich cen...

Opublikowano

Z tego widziałem w kalkulator ze ARIMR to mocno punktu ja zwierzęta poziom WEG. Wtedy problem się robi jeżeli ktoś chce rezygnować ze zwierzaków. @freetaxi a czy WEG w ostatnim roku trzeba mieć czy w 3 i utrzymać do ostatniego?

Opublikowano

ale jak w 3 jak ja w biznes planie jest 1 i 5 rok to jak aencja bedzie wiedzial czy w 3 roku jest wrost

Opublikowano

no dobra to zkąt bede wiedział czy mi wzrosło 10 % po 3 latach bo uprawy są wpisane w doceloewym a to jest chyba 5 

Opublikowano

no to ciekawie się to zapowiada czyli w 3 roku musze miec to co w biznes planie a jak będę chciał np zmienić zasiewy i dodac nowe działki to do kiedy moge to robić bo ja myślałem ze to jest zasiew w 5 roku

Opublikowano

witam, mam pytanie odośnie punktów przyznawanych za inwestycje związane z ochroną środowiska. A uściślając co sie kryje pod pojęciem "bukaciarnia na głębokiej ściółce"? czy dostane punkty za przebudowe istniejącego budynku na taką oborę czy w gre wchodzi tylko budowa nowego budynku? 

Opublikowano

Może bardziej sprecyzuje, czy jeśli zmodernizuje garaz tzn. zakup poideł, drabin paszowych, ocieplenie dachu itp. i wydam na to połowe kwoty to wg wyliczeń daje 4 punkty. Ma to sens czy nie wchodzi w gre?

Opublikowano

witam mam kilka pytań do was:

1. czy grunt kupiony na kredyt preferencyjny ARiMR może zostać również przekazany na premię dla MR?

2. czy jak się przekazuje gospodarstwo to trzeba łącznie z siedliskiem czyli domem czy tylko grunty

Pozdrawiam:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v