Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Freetaxi dla mazowieckiego w zalaczniku 1 to ktory to region mozesz mi powiedziec bo musze wartosc sobie policzyc

Ponawiam pytanie

Edytowane przez rafalsport
Opublikowano

Witam,

1. czy w nowym naborze muszę mieć oferty na maszyny czy jest bez ofert ale muszę co do złotówki mieć fakturę na daną maszynę? jak to z tym jest?

2. 2 pkt dostanę za inwestycję budowlaną jeśli np wymienię blachę z eternitu na jednym małym budynku- koszt np 2tyś czy muszę dokonać większej- jakiej inwestycji budowlanej aby otrzymać punkty?

3. Co np. podlega pod przygotowywanie produktów do sprzedaży? (bydło i pr. roślinna)

4. Czy aby za postęp bilologiczny uzyskać punkty muszę kupować nasiona z centrali na wszystkie np 20hektarów czy wystarczy na 2-3 hektary co roku?

5. Czy zakup agregatu uprawowo-siewnego podlega pod -(zestawy do uprawy i siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym zestawy z nawożeniem pasowym)?

6. Czy nabór trwa do 20 września tak jak mówią czy do 2?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano
lokser

"3. Co np. podlega pod przygotowywanie produktów do sprzedaży? (bydło i pr. roślinna)"

Odpowiednie przechowywanie produktów (magazynowanie we właściwych warunkach itp), czyszczenie płodów rolnych, sortowanie.

Czy ktoś powie mi jaka jest punktacja za inwestycję w postaci zakupu użytków rolnych?

Opublikowano

Wpisując w biznesplanie maszyny które kupię muszę wpisać np: Siewnik zbożowy 2.7m - cena ta i ta czy też musi być siewnik zbożowy agromasz model ten i ten szerokość ta i ta i- cena

Ogólnie pytam czy muszę wpisywać całe nazwy producentów czy tylko ogólnie siewnik zbożowy szer 2,7-3 metra

Opublikowano

jest decyzja śląskie

a ja w czarnej d... z przepisaniem gospodarstwa byliśmy dziś z geodetą w geodezi wyjaśnienie brakujących dokładnie 29m2 może zająć do 3 miesięcy ch...by to strzelił

freetaxi pisałeś mi że można własność zmienić na dzierżawę z ojcem a co z budynkami też mogę je wydzierżawić?w krusie i przy nadaniu nr gospodarstwa też to przejdzie

Po co geodeta? nie może przepisać tobie całej działki + zmiana w biznesplanie?

Opublikowano

Na ile lat trzeba podpisać umowę dzierżawy?

Na 10 lat od osób fizycznych a na 5 lat od Skarbu Państwa, lecz nie krócej niż 5 lat od pierwszej raty czyli praktycznie na 6 lat. To jeżeli chodzi o bieżący nabór.

Opublikowano

błąd nastąpił 17 lat temu podczas zamiany pul.geodeta się pomylił przy podawaniu danych w akcie własności taty jest 29m2więcej niż w geodezi. a najlepsze jest to że poszczegulne działki się zgadzają a w całości brakuje tych pier...29m2 u notariuszki tego nie przeskoczysz musi się zgadzać

Opublikowano

zastanawiamy się z tatą nad tym żeby tata zostawił sobie 1 kawałek ponieważ brakuje powieżchni całkowitej pul poszczególne działki się zgadzają mam osobę od której mogę wydzierżawić 2,7hektara którego nie miałem w biznes-planie i zamiast tego kawałka bym to dołożył ale to zależy czy notariuszka się zgodzi

Opublikowano

Nie. Nic się nie dzieje z tego powodu ale trzeba zrobić zmianę do wniosku jeśli doszła jakaś działka. Nawet jeśli nie jest to użytek rolny

i muszę zrobić to do 30 września, czy mogę już po ? 

Opublikowano

U mnie dziś przyszła decyzja. Wypełniam właśnie umowę dzierżawy z ojcem, i mam jedno pytanie, powierzchnia całkowita działki to 1,92 ha, jednak do agencji do dopłat jest 1,48 ha, ze względu na budynki znajdujące się na działce. Czyli wpisać normalnie 1,92 i numer działki i potem na dole adnotacje , że działka jest pomniejszona czy jak ? 

Opublikowano

Jeśli zadeklarowane działki z wniosku nie będa pokrywać się z aktem darowizny lub umową dzierżawy to będziesz musiał zrobić zmianę bo nikt tego w ARiMR nie zatwierdzi. Tym samym nie pójdzie do przelewu. Bartek72511 w umowach podaje się powierzchnię ewidencyjną działki. 

Opublikowano

do działek w biznes-planie nic ale ponieważ jest błąd w powieżchni całkowitej gospodarstwa nie można przepisać całości na mnie

Opublikowano

Freetaxi mam pytanie

wpisując w biznesplanie maszyny które kupię muszę wpisać np: Siewnik zbożowy 2.7m - cena ta i ta czy też musi być siewnik zbożowy agromasz model ten i ten szerokość ta i ta i- cena

Ogólnie pytam czy muszę wpisywać całe nazwy producentów czy tylko ogólnie siewnik zbożowy szer 2,7-3 metra

Opublikowano

zobaczymy jutro jak będzie mi mogła przepisać bez 1działki to się uciesze może się to jakoś wyklaruje

Opublikowano (edytowane)

czy zakup jałówek do 1 roku z przeznaczeniem na krowy mleczne w późniejszym okresie może być przedmiotem wydatkowania premii?

odświeżam pytanie...

http://www.arimr.gov.pl/pytania-i-wnioski-do-arimr/mlodzi-rolnicy-pytaja-o-zasady-przyznawania-premii-w-2015-roku-arimr-odpowiada.html

czy takie zwierzęta można zaliczyć do środków trwałych. . . ?

Freetaxi orientujesz się może w tej kwestii?

Edytowane przez kamil18fmr
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v