Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj składałem wniosek o płatność. W łódzkim lekko ponad 70% złożyła wnioski o płatność, a niektórym już w tym tygodniu kończy się termin. Lista zaktualizowana ma być za nie cały miesiąc i wtedy dowiemy się ile osób nie złożyła wniosku o płatność.

Mam takie małe pytanko: Ojcicec przekazał mi gospodarstwo z końcem stycznia, w gminie mi nie chcą się rozliczyć za zwrot akcycy za paliwo, bo wszystkie faktury są na ojca a on już nie ma na siebie ziemi. Twierdzi że faktury muszą być wystawione na tą osobę która składa wniosek, i innego wyjścia nie ma a ona nie będzie się narażać? Miał ktoś podobny przypadek? Jak sobie z tym poradziliście?

Opublikowano

Analizowaliście już nowe projekty? Zastanawia mnie jak wygląda sytuacja z osobami które posiadają grunty rolne o powierzchni większej niż 1 ha których właścicielami stali się gdy jeszcze nie mieli ukończonych 18 lat. W dodatku nie przerwanie ciągle uczęszczają do szkoły i niedługo już ale jeszcze nie ukończyły 25 lat oraz pobierają rentę z tytułu śmierci rodzica. Takie osoby są zdyskwalifikowane, czy mają szansę na MR w nowej perspektywie?

Nie mam zbytnio czasu i głowy do czytania wytycznych, czy mógłby mi ktoś obeznany szybko odpowiedzieć?

Opublikowano (edytowane)

Mam takie małe pytanko: Ojcicec przekazał mi gospodarstwo z końcem stycznia, w gminie mi nie chcą się rozliczyć za zwrot akcycy za paliwo, bo wszystkie faktury są na ojca a on już nie ma na siebie ziemi. Twierdzi że faktury muszą być wystawione na tą osobę która składa wniosek, i innego wyjścia nie ma a ona nie będzie się narażać? Miał ktoś podobny przypadek? Jak sobie z tym poradziliście?

Ja miałem taki przypadek, wpisałem wszystko na ojca tylko dołączyłem do tego oświadczenie (w gminie sami mi zaproponowali) i wpisałem właścicieli gruntów od których dzierżawię pole, jeszcze specjalnie jeździłem i pytałem się ich czy będą składać na akcyzę wniosek, żeby nie było dublowania. Jak nie masz takiej możliwości to wpisz siebie, lecz na jesień nie będziesz mógł już skorzystać w pełni ze zwrotu.

Edytowane przez Adanos
Opublikowano

eSeczka w PROW 2007-2013: 

Za dzień rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej uznaje się:

1. w przypadku osób, które nabyły gospodarstwo przed ukończeniem 18 roku życia i kontynuowały naukę, dzień zakończenia lub zaprzestania nauki, jednakże najpóźniej dzień ukończenia 26 roku życia, pod warunkiem, że wnioskodawca nie miał przerw w nauce, a w przypadku kontynuowania nauki na uczelni - podjęcie nauki nastąpiło w roku uzyskania świadectwa dojrzałości lub świadectwa maturalnego;
  2. w przypadku osób, które nabyły gospodarstwo po ukończeniu 18 roku życia, a przed zakończeniem nauki, dzień zakończenia lub zaprzestania nauki, jednakże najpóźniej dzień ukończenia 26 roku życia, pod warunkiem, że wnioskodawca nie miał przerw w nauce, a w przypadku kontynuowania nauki na uczelni - podjęcie nauki nastąpiło w roku uzyskania świadectwa dojrzałości lub świadectwa maturalnego;
Opublikowano

Ja miałem taki przypadek, wpisałem wszystko na ojca tylko dołączyłem do tego oświadczenie (w gminie sami mi zaproponowali) i wpisałem właścicieli gruntów od których dzierżawię pole, jeszcze specjalnie jeździłem i pytałem się ich czy będą składać na akcyzę wniosek, żeby nie było dublowania. Jak nie masz takiej możliwości to wpisz siebie, lecz na jesień nie będziesz mógł już skorzystać w pełni ze zwrotu.

A gdybym teraz wpisał na ojca zwrot, to później w sierpniu mógłbym skorzystać z pełnej puli czy to by mi się odliczyło co ojciec by skladal teraz?

Opublikowano

O zwrot niech składa ojciec w końcu legalnie kupił paliwo wtedy prowadził działalność więc muszą uznać. W gminie powiedzieli że normalnie składać tylko faktury do momentu kiedy prowadził on i tyle. Nie jego wina że są terminy do rozliczania.

Czekam na kasę potem chce wysłać zapytanie o używany sprzęt.

Opublikowano

Firma zajmująca sie kupnem i sprzedażą borówki. I znajomy chce stworzyć nową firme bo w tej firmie co ma teraz tzw. Grupa producencka kupuje zbyt dużo owoców i agencja mu się czepia. A jakbyśmy stworzyli nową firme to wszyscy sprzedawali by owoce do tej firmy i potem ta grupa producencka kupiła by owoce od tej nowej firmy. Chodzi głównie o to żeby nie było takiego bałaganu z fakturami.

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj zlozylem wniosek o wpis do ewidencji. A jak to jest z ta umowa dxierzawy w gminie bo facet w Krusie powiedzial ze trzeba to tez zarejestrowac w geodezji. Czy moglby mi to ktos dokladnie wytlumaczyc ;)

Opublikowano

Lista na mlodego wydłuzyła się o okolo 1000 osob bylem na 8209 i zalapałem sie teraz. wczesniej lista stanela na 7878 coś takiego a pierwsza lista wynosila równo 7800 wnioskow.
Po dorzuceniu pieniedzy premie z listy otrzymuje okolo 8900 czy 8800 osob dokladnie nie pamietam. Z tego co wiem juz wiecej chyba nie dozuca do tej puli, ale czekac warto :)

Opublikowano

mam pytanie jak wygląda kwestia działek, jak do dzierżawy działkę które w wypisie z rejestru gruntów jest w większości użytkiem rolnym, a w praktyce to w większości las i krzaki

Opublikowano

Lista na mlodego wydłuzyła się o okolo 1000 osob bylem na 8209 i zalapałem sie teraz. wczesniej lista stanela na 7878 coś takiego a pierwsza lista wynosila równo 7800 wnioskow.

Po dorzuceniu pieniedzy premie z listy otrzymuje okolo 8900 czy 8800 osob dokladnie nie pamietam. Z tego co wiem juz wiecej chyba nie dozuca do tej puli, ale czekac warto :)

skad masz informacje ze nie dorzuca jak parę stron temu był wpis o kolejnych 60 mln do zatwierdzenia przez Unię?
Opublikowano

skad masz informacje ze nie dorzuca jak parę stron temu był wpis o kolejnych 60 mln do zatwierdzenia przez Unię?

Premie dla młodych rolników już w drugim kwartale bieżącego roku będzie nabór .

Opublikowano

Mam takie pytanie czy jak dostanę kase z Agencji to musze kupic ciągnik tylko z własnego regionu ( województwa) czy takiego przepsiu nie ma i moge z całej Polski?

Możesz z całej Polski kupić.

Jest rejonizacja, nie każdy diler chce rozmawiać jak jesteś z innego województwa.

Opublikowano (edytowane)

Chyba koledzy słuchają polityków a to tylko gadanie głupie moze być bo żadnych oficjalnych info nie widać. Sawicki najpierw mówił nawet o pierwszym kwartale tego roku a w drugim to obecny młody rolnik nie będzie zamknięty więc gdzie mowa o nowym naboze. Niech przedstawia przepisy krajowe a nie zapowiadaja nabory bez żadnych konkretów.

Freetaxi to jakiś nowy artykuł czy ten co był kiedyś?

Edytowane przez pablo21
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v