Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Słuchajcie Panowie. Złożyłem wniosek o płatność chyba 20-22 grudnia (musiałbym zobaczyć dokładnie)

Tak czy inaczej minął ponad miesiąc, absolutna cisza. Nikt się za mną nie kontaktował ani telefonicznie ani na piśmie. Dodam że wniosek był dopieszczony z mojej strony jak tylko umiałem (kazda rubryka sprawdzona dwa razy, kopie aktów i KRUS tez, umowy dzierżawy z datami pewnymi, i z 5 pieczęci urzędu gminy itd).

Jeżeli nikt się nie odezwał do tej pory to wszystko jest dobrze i sprawdzać konto? Czy jakieś pismo/telefon tak czy inaczej musi przyjść?

Czy do końca lutego mogę liczyć na pieniądze? (mają 60 dni od daty złożenia wkońcu, a poprawek nie wołają)

z tymi 60 dniami to jest raczej nie prawda umnie juz minelo wiecej dni i zadnej poprawki niebylo  , wiec zrobia przelew jak im sie spodoba 

Opublikowano

Muj wujek posiada gospodarstwo ok 70 sztuk bydła 100 ha z tego okolo 90% jest to dzierżawa w prow 2007 -2013 otrzymał dotację na budowę obory wiaty do tego kupił ciągnik prase i pług . mały ciągnik . jak wiadomo w prow 2014-2020 nie dostanie on już chyba dotacji na maszyny kture zakupil w ubiegłym prow  . teraz robie kurs rolniczy R3 . na zawud Rolnik . czy jeśli przepisał by gospodarstwo na mnie lub część . otrzymał bym dotację na kolejny ciągnik? i jak wielka była by ta dopłata?

posiadamy budynki a brak nam maszyn co robic...?

Opublikowano

Można. Nawet jak nie macie jeszcze premii jeszcze a zrobiliście inwestycje za swoje pieniądze to będą one uwzględnione. Będą wchodziły w grę wydatki poniesione od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy. 

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam. Dostał ktoś w ostatnich dniach jakiś przelew?

Opublikowano (edytowane)

Właśnie o to samo chcę spytać. Wniosek złożony na początku grudnia, w połowie stycznia kontrola, a przelewu jak nie było tak nie ma ;)

Czy jest tu ktoś, kto miał kontrolę przed otrzymaniem płatności? Jak długo czekaliście po kontroli na przelew?

Edytowane przez Nickk
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja wniosek zlozyłem 12.12 a jak dzwonilem to 14.01 został zatwierdzony i poszedł do przelewu a kasy nie ma

Opublikowano

Hej, czy jeśli wezmę teraz dzierżawę na 5 lat z możliwością wcześniejszego wypowiedzenia to czy muszę ją uwzględniać później w strukturze upraw oraz przy współczynniku  ESU? We wniosku nie była ona brana pod uwagę. To że musiałbym zgłosić taki fakt do Agencji to już wiem

Opublikowano

freetaxi, a właśnie co do faktur za maszyny, czy mogę im zawieźć je jakoś przy okazji, żeby sobie je sprawdzili i mieć już sokój z tym i się z nimi nie uganiać? Czy potem przy kontroli znów będę je musiał mieć, żeby je widzieli?

Opublikowano

Witam wszystkich.

Też jestem ciekawy co dzieje się z wypłatami premii. Wniosek o płatność złożony 04.11.2014 (Poznań). Wezwanie do poprawki otrzymałem poleconym 12.12. 2014 r. Uzupełniłem braki o ile tak to można nazwać (osoba prowadząca mój wniosek zażądała dostarczenia postanowień sądu odnośnie ubezwłasnowolnienia i nadania opiekunów prawnych osobom, od których dzierżawię ziemię). Dnia 16.12.2014 papiery dotarły do Poznania. Do 6 stycznia nie było żadnego odzewu. Dlatego też 7 zadzwoniłem upewnić się, czy wszystko jest w porządku. Pani poinformowała mnie, iż zatwierdza wniosek(wszystko w porządku) i idzie on do Warszawy.Usłyszałem że to kwestia kilku dni i pieniążki będą na koncie. Mamy 29 stycznia i nie ma ani wezwań, ani kontroli ani pieniążków... Szczerze to mnie już zjadają nerwy. Nawet sprawdzałem, czy na wniosku o płatność jest prawidłowy nr konta. I wszystko się zgadza...

Opublikowano

Ja miałem wpisaną służebność na budynek gospodarczy to musiałem złożyć oświadczenie że służebność nie służy do celów produkcyjnych a jedynie tylko przechowywania zapasów na zimę na własny użytek. 

Opublikowano (edytowane)

Mam pomyłkowo w akcie notarialnym służebność na babcie w polowie budynków a na rodziców nic nie ma służebności jak to naprawić, nie ma napisane jakie to budynki, babcia ma 93 lata.

Edytowane przez szpeniek26
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v