Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj znowu spada... ale wiecznie roznąć nie może, muszą być korekty. W stanach dzisiaj mają święto, jutro ma być raport jakiś, myślę że kolorowy nie będzie.. ja na upartego mógłbym i do kwietnia trzymać jeśli bym wiedział że będzie po 4k... myślałem że jak będzie 3 z lekkim haczykiem to sprzedam,  a tu te 3 to też mało sie robi 🤭 ciekawe czy miwigos sprzedal, mówił że będzie pchał jak będzie po 3k...

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

Niby póki co na zielono, dobiła do 270e, a rapsik znowu ok 11e w dół póki co.. w piatek było 10e w dół.. 

Niby ropa i paliwo do góry więc rzepak oprócz naturalnej korekty nie powinno nic nieciekawego spotkać..moim zdaniem, ten raport usda o zapasach pewnie jakiś mega pozytywny jutro nie będzie więc myślę że to może jutro będzie koniec korekty.. taki ze mnie analityk jak z koziej dypy trąba ale niektórzy nawet tego nie wiedzą, po za tym chyba poziom wsparcia najbliższego jest gdzieś w okolicy 650e patrząc na wykres, więc.. ale jakiś analityk na farmerze mówi że ostrzegał klientów przed głębszą korektą, tylko ciekawe jak głęboką miał na myśli.. ewentualnie może jeszcze trochę spaść, zrobi się panika i dużo ludzi się wystrzela z towaru, a później pójdzie świeca na giełdzie na 700e przynajmniej.. hgw

Wpisz w google rapeseed matif i wyskoczą Ci giełdy

Opublikowano

Ja dzisiaj podpisałem auto po 3000 netto, w piątek bym dostał prawie 3100 ale cóż idealnie nigdy się nie trafi a korekta może potrwać aż wróci ta cena co była. Cena była by super gdyby nie te Nawozy... Z następnym autem czekam na 3500 😅

Opublikowano

Jakby już był 15 grudzień to bym połowe po 3050 sprzedał ,ale za szybko podrożał więc można spać spokojnie

Opublikowano (edytowane)

Przyjmuj to na luzie cena dobra dopiero październik, a jeśli nie śpisz to jak wróci na 3 tyś sprzedaj , szkoda twojego zdrowia

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

ja bym mierzyła w 3 już by było po zawodach

uważam że w tych czasach można sprzedawać towar jedynie gdy pieniądze za niego już wydane, kasa w skarpecie się kurczy zbyt szybko

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano

Ja już nauczyłem się mimo braku komfortu finansowego takiego jaki ma chociażby kolega miwigos, jakiegoś opanowania bo to jeszcze nie powod do paniki, tak samo jak azotu na przyszły sezon mam 2/3 nie ruszyłem z jezykiem na brodzie kupować saletry po 2k...

Opublikowano (edytowane)

według mnie taniej już nie kupisz w tym sezonie

Karola sprzedać i od razu kupić coś fajnie ,ale nie realne w większości , a jak ci wyskoczy niespodziewany wydatek lub choroba co zrobisz

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem rolników dlaczego w ciągu 2tygodni zaczęli myśleć, że taniej azotu niz 2k to nie kupią?? Tak daliście sobie wyprać mózgi jak przed wyborami ? Miesiąc temu jakie były ceny, i dlaczego niby miałoby do nich nie wrócić, bo Prezesy mówią że drogo wyprodukowali ? A my to tanio produkujemy?

Opublikowano

ja już nawet nie mówię o tym że dziś sprzedam, jutro kupię ...

czasy są takie pokręcone że trzeba wczoraj kupić - jutro sprzedać ...

mój przykład saletra z bólem serca zakupiona po 1100 w czerwcu, płacona w sierpniu za pieniądze częściowej sprzedaży rzepaku i w sierpniu zakupiony ultra 9 tez za ten rzepak, reszta leży w depozycie, pszenica lezy w magazynie i czeka kiedy będzie termin zapłaty za kizeryt i sól brane we wrześniu z terminem z bólem serca bo w czerwcu było taniej, ale z perspektywy czasu jest dobrze, towar w magazynie i rok się odpychamy na pełnych dawkach, chemię chyba tez trzeba pomyśleć i kupić za transport pszenicy teraz w ciemno, reszta niech leży.

A jeśli na wiosnę utrzyma się chora cena środków do produkcji, albo co gorzej czarne scenariusze saletry po 4k to rozważymy dawki na poł i dwa lata przeleci po kosztach z plonem jaki ten z góry posteruje za pomocą pagody ... Szczęść Boże

• Like 2
Opublikowano

Bo w całej Europie jest drogo ,to w Polsce nie może być tanio bo wszystko by wywieźli i by było jeszcze gorzej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v