Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 23.05.2021 o 16:01, azzadek napisał:

2200zł, zakontraktowane 20 ton. Co będzie to będzie, mam nadzieje że cena w żniwa będzie poniżej tych 2200 :D

Kontrakt pisałeś na 100% spodziewanego plonu ? Bo jak nie to trochę głupie myślenie , sprzedać 20 ton na kontrakt po 2200 a następne 20 ton po 1800 , gdzie średnia wyjdzie 2000 . Z drugiej strony już jesteś stratny na tym kontrakcie , bo mogłeś podpisać po 2400 

Opublikowano

A jak w żniwa  sprzeda wszystko za 1800 to jaka wyjdzie średnia?

Opublikowano (edytowane)

Gdzieś widziałem że niemcy francja prognozują cenę rzepaku na 500-550 euro bo wiedzą że nie mają zasiewów, zboże spadnie ale rzepak może być w żniwa na obecnym poziomie bo nie ma zasiewów w europie  i może dobić do 600 euro gdy się okaże że nie sypie.

Edytowane przez mtz55
Opublikowano
Dnia 28.05.2021 o 08:44, mysza103 napisał:

Kontrakt pisałeś na 100% spodziewanego plonu ? Bo jak nie to trochę głupie myślenie , sprzedać 20 ton na kontrakt po 2200 a następne 20 ton po 1800 , gdzie średnia wyjdzie 2000 . Z drugiej strony już jesteś stratny na tym kontrakcie , bo mogłeś podpisać po 2400 

Nie kontraktowałem całości, to było by głupie bo niby skąd mam wiedzieć ile sypnie mi rzepak. Ilość zaniżona. Jeżeli w żniwa będzie po 1800zł to jak piszesz średnia będzie 2000zł to chyba będę do przodu z tym kontraktem niż ci co nie kontraktowali, czy nie? ;D Bo oni sprzedadzą po 1800zł.

Dziwne myślenie że "już jestem stratny". Równie dobrze jak bym czekał dłużej z kontraktem i cena by spadła to co wtedy? Albo ci co podpisali w styczeń/luty po 2000zł? Nie wiadomo jaka cena będzie na żniwa więc mówienie że ktoś jest stratny jest trochę nie na miejscu. Może u Ciebie jest cena 2400zł z odbiorem z pola, u mnie nie, więc 2200zł bez przetrzymywania u siebie to chyba cena nawet spoko.

Dnia 28.05.2021 o 10:49, SAUTER napisał:

A jak w żniwa  sprzeda wszystko za 1800 to jaka wyjdzie średnia?

Dokładnie 👍

Opublikowano

@azzadek Sam przecież napisałeś że że masz kontrakt na 2200 i masz nadzieje że w żniwa będzie taniej . Więc gdzie tu logika myślenia ? Ja również podpisałem na ok.50 -60% plonu po 2200 ( gdybym się wstrzymał 5 dni , było po 2320 ) , lecz w przeciwieństwie do ciebie liczę żeby w żniwa była jak najwyższa cena , nawet i 2400 zł/tona czego sobie i tobie życzę . W tedy średnia wyjdzie nam 2300 , a nie 2000 gdyby w żniwa była cena załóżmy 1800 . Więc takie myślenie żeby w żniwa było taniej bo ty kontrakt masz po tyle i tyle jest po prostu głupie z ekonomicznego punktu .

Opublikowano

Wole oddać rzepak w depozyt i się nie denerwować , pszenice przechowuje z nią nie ma problemu

Opublikowano

U nas rzepak i pszenica się dubluje ,skupy muszą mieć duże magazyny na tysiące ton

Opublikowano (edytowane)

Ja im tego nie zazdroszcze ,każdy robi żeby zarobić , ważne że jest kilku kupujących w okolicy, jakby był jeden to depozyt był by płatny , tak było kilkanaście lat temu

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

To wybuduj mieszalnie ,młyn, wtedy inaczej będziesz mówił, mnie nikt nie okrada jak płaci lepiej skup to oni odbierają sami ,jak lepiej młyn to wożę do młyna, bo pośrednik lepiej płaci gdy odbiera z domu niż mu zawieść , a młyn więcej jak mu się zawiezie

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v