Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Murphys napisał:

Rozwój = nie mam za co jeść?

A to coś  nowego dla Ciebie? Znam nie jedno gospodarstwo ktore mocno zainwestowalo i ma obliczone zyski i koszty prawie na styk. Dajmy na to niech spadnie ci cena na mleko do 1zł lub wzrosną na stałe inne  ceny do produkcji i jest kłopot, trzeba szukać dodatkowej kasy.

Dla Ciebie 500 zł do hektara dołożyć  to nie problem mówisz? Pisz tak dalej za rok podniosą Ci o drugie 500 jak jesteś bogaty👍

8 minut temu, przemek28_28 napisał:

To nie rozwój. Prze inwestowanie.

Nie do końca, skad masz pewność jakie ceny będą  za rok czy dwa? Ludzie domy buduja i kredyty biorą, od marca prawie na wszystko ceny wzrosły o 100% wytlumacz teraz im że  przeinwestowali bo połowa domu zrobiona tylko a wydali już 100% kasy którą dostali od banku?

• Like 2
Opublikowano

Teraz to jest akurat abstrakcyjna sytuacja na rynku, ale z znam ludzi którzy mieli tak skalkulowane koszty i zyski ze wychodzi na 0. Przy suszy zapożyczali sie u rodziny lub sprzedawali bydło które miało po około 400kg byle do banku mieć na ratę. Mowię o takich sytuacjach. 

Opublikowano

przy jakiej cenie przenicy i rzepaku mają wyliczony kosztorys ?  ubiegła jesień i zima to ceny min . 100-200 zł powyżęj sredniej wieloletniej , przy 6 tonach zbożą to jest ok. 900 zł wiecej z ha .  Jeżęli nie stało się nic nadzwyczajnego żadne zdarzenie losowe a gospodarstwo traci płynność to jest  przeinwestowane 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, przemek28_28 napisał:

Teraz to jest akurat abstrakcyjna sytuacja na rynku, ale z znam ludzi którzy mieli tak skalkulowane koszty i zyski ze wychodzi na 0. Przy suszy zapożyczali sie u rodziny lub sprzedawali bydło które miało po około 400kg byle do banku mieć na ratę. Mowię o takich sytuacjach. 

To widzisz przekalkulowali na 0, a ja piszę  o tym co kolega wyzej stwierdził że dołożyć do ha 500zł to nie problem🙆‍♂️  jak ktoś  te 500zł ma zapasu  teraz ich nie ma to raczej nie ma się z czego cieszyć.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Bo to trochę jest tak ze unia daje różne programy i w krótkim czasie jak ktoś na chłodno nie policzył a zapragnął wymienic cały park maszynowy to robił sie problem.

Nie takim krótkim bo kilka lat więc jest trochę czasu. 

17 minut temu, jarecki napisał:

przy jakiej cenie przenicy i rzepaku mają wyliczony kosztorys ?  ubiegła jesień i zima to ceny min . 100-200 zł powyżęj sredniej wieloletniej , przy 6 tonach zbożą to jest ok. 900 zł wiecej z ha .  Jeżęli nie stało się nic nadzwyczajnego żadne zdarzenie losowe a gospodarstwo traci płynność to jest  przeinwestowane 

Zgadzam się. W tamtym roku przy normalnych kosztach można było wyciągnąć sporo kasy z ha. Tak jak piszesz koło tysiaka więcej więc w tym jak trzeba dołożyć te 500 zł więcej niż w ubiegłym roku to i tak się jest 500 zł do przodu. Jak ktoś zaopatrza się w środki do produkcji dużo wcześniej to dołoży 200-300 zł zamiast 500zł . Jak w BS nie chcą dać kredytu to znaczy że sytuacja jest już na krawędzi  i nie warto szukać kredytów na siłę bo potem robi się problem  jak koszta do produkcji wysokie a ceny na płody niskie

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

To widzisz przekalkulowali na 0, a ja piszę  o tym co kolega wyzej stwierdził że dołożyć do ha 500zł to nie problem🙆‍♂️  jak ktoś  te 500zł ma zapasu  teraz ich nie ma to raczej nie ma się z czego cieszyć.

ja hobbystycznie się bawię na parunastu hektarach a zostaje mi z tego jak dobra wypłata na etacie, jak bym nie liczył to 500zł nie sprawi, że będzie na minusie

Opublikowano
55 minut temu, bogdanex16 napisał:

kupujecie już azot na kolejny sezon? myślicie że ceny mogą delikatnie spaść czy już nie?

Ja często w lipcu kupowałem ,ale w tym roku zaczekam do jesieni. Orientuje się ktoś w jakiej cenie RSM 28 jest teraz 

Opublikowano
1 godzinę temu, bogdanex16 napisał:

kupujecie już azot na kolejny sezon? myślicie że ceny mogą delikatnie spaść czy już nie?

jeszcze fosforu nie mam , dopiero za zboże myślę kupić a azot no cóż czekam w ciemno może wiosną coś rypnie w dół bo na razie tendencja zwyżkowa .

jak nie ma obniżki sezonowej na azoty to i tak będzie drogo czy teraz czy na jesieni 

• Like 2
Opublikowano

@Mariusz2903@Mariusz2903 👐 nie wiem... ale są tacy, co sprzedadzą po 650zl/t i cieszą się, że skup jest. 

• Root Admin
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

3 godziny temu, red83 napisał:

Okolice Kutna Polidap 2820zl/t

Polidap z 1750 zł na 2820 zł a pszenica z 1000 zł na 750 zł , jak tu osiągnąć jakiś zysk ?

kupić tanio sprzedać drogo ;)

Opublikowano (edytowane)

Wtedy to chyba nie nazywa się rolnictwo tylko handel 😅 ale jak byśmy wszyscy się wzięli za handel to w końcu cwani pośrednicy by wypadli z obiegu. U nas kroją na czym się da 👍 szczególnie na rzepaku, bo 100kg i dnioweczka jest 🤠 a przecież rolnik i tak ma xd

Sól potasowa 1760-1800

Fosforan 2900 🤒

P i K na szczęście kupione i czeka na rzepak, azotu nie będę stosował tylko gnojowicę mam zamówiona i jesień ogarnięta 😎

Kurde 3 tygodnie temu wahałem się czy brać saletrę po 1300 brutto, dziś 1500 🙃 przynajmniej pocieszam się że jestem solidarny z większością 🙈😂

Edytowane przez Egzo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v