Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, melon10641 napisał:

Ciekawa Twoja matematyka, że poszły o 100%. Hmm jak z Parczewa :P

a jak mleko było po 2 zł a pszenica po 600-700 to jakoś nikt nie mówił żeby cena mleka spadły 😛

Podalem przykład jak ktoś wyżej napisał że tyle % do góry poszły. 

Czy ktoś mówi żeby ceny zbóż spadły? Dla mnie bardzo dobrze że są takie ceny mimo iż nic nie sieje. . Ceny poszły tak do góry że nawet licząc teraźniejsze wysokie koszty wyjdzie się lepiej niż rok temu. Napisałem że nie wszystko zdrożało względem kosztów.  Nie będzie dobrze w rolnictwie bo kazdy patrzy na czubek swego nosa. Jest ceną na zboża to ci co przez przypadek nie sprzedali w żniwa i teraz zarabiają dobre pieniądze to mało co latarni nie zachacza tak głowę wysoko noszą a reszta niech patrzy i zazdrości. 

Opublikowano
7 godzin temu, sznajdik napisał:

Śpiewały kukułki że najgorsze sąspółki. Co zrobisz jak kupis, maszynę na wspólne i obaj naraz będzieciechcieli robić bo terminy już opóźnione czy warunki akurat dobre, albo wspólnik popsuje czy połamie nie będzie palił się do naprawy a ci na już bedzie trzeba. W spółce wszystko dobrze jak dobrze ale jak coś nie tak to już lipa. A prędzej czy później je...nie taka spółka może z rodziną trochę inaczej ale nie z przypadkowym kimś. Umiesz liczyć licz na siebie i tyle w temacie

W Niemczech czy Holandii gospodarstwa tak funkcjonują i jakoś im to idzie. U nas byłoby jak mówisz. Kilka razy próbowałem z różnymi ludźmi i zawsze tak samo się kończyło, ja naprawiałem, on jeździł i "no za części połowę dam". Ani maszyny ani pieniędzy na koniec 

3 godziny temu, asus921 napisał:

@jarecki @Ursus932

Mocno naciagane. Jak wezniesz pod uwage cene 5.50 przy aferze i porownasz z najwieksza cena to moze prawie prawde powiesz...

Ursus jakies 4-5 miesiecy temu po 8.30, musialbym sprawdzic faktury. Wtedy juz ceny wszystkiego byly wyzsze, ale nie na takim absurdalnym poziomie jak teraz.

W lipcu po 7.2 sprzedawałem. I max co można było dostać to 7.5

Opublikowano
20 minut temu, radekz200 napisał:

Saletra nadaje się na pierwszy rzut ma ozimine? 

No a jak?

Pewnie że tak.

Saletrosan u mnie w jednym składzie 2850.

Opublikowano

Azot w górę nowa dostawa saletry po 2980zł/t pulan, kolejna już zamówiona po 3300zł/t. Sam przedstawiciel kazał szukać okazji po 2800/t. 

Opublikowano
radekz200 napisał:

31 minut temu, Agrest napisał:

Dokładnie, dzięki covid wszystko.

Pomoc była rozdawana na prawo i lewo bez zastanowienia i bez jakiejkolwiek analizy czy jest potrzebna.

Wielu zacierało ręce za darmową kasą. Jednostki zyskały. Teraz wszyscy będą płacić.

Rolnictwo dostało pomoc w postaci umorzenia jednej raty składki KRUS.  Śmiech, kilkaset złotych które przy zakupie 250kg saletry od razu wyciągnięte zostało.

Agrest kupować saletrzak po 2600? 😛

najtaniej nie kupowac saletrzaku to był (jest) najdroższy azot . masz słaba plantacje daj saletre masz dobra daj saletrosan albo rsm

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Zwykła handlowa zagrywka, coś drożeje to konsument wystraszony biegnie i kupuje nie zważając na cenę, wmawiając sobie że będzie drożej. Karuzela się zaczyna kręcić 

Tylko jest jeden fakt. Na materiały budowlane, częsci do maszyn czy nowe auto mozesz poczekać. Z azotem na pola nie poczekasz. Albo dajesz 1 i 2 dawke na czas albo w maju jesteś bankrutem.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Zwykła handlowa zagrywka, coś drożeje to konsument wystraszony biegnie i kupuje nie zważając na cenę, wmawiając sobie że będzie drożej. Karuzela się zaczyna kręcić 

Racja,trochę mnie ruszyło. Skoro dzwonię do przedstawiciela A on mówi zebym szukał taniej u kogo innego to coś jest nie tak. Obdzwonilem kilka sprzedawców  i u kilku byłem osobiście. Cześć nawet nie zamawia towaru i nie ma na stanie, reszta ma śladowe ilości. Przyznał że teraz pójdzie w górę  , po nowym roku będzie spadek ale nie za duży  bo będzie bum na azot. Prognozuje że 2800 będzie na wiosnę. Wszyscy wiedzą że jak nie posypiesz to nie będziesz miał. Więc nikogo nie stać na oszczędność 500zl na hektarze żeby później w plonie być   3 tony do tyłu. Musisz kupić.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
14 minut temu, pawelol111 napisał:

Tylko jest jeden fakt. Na materiały budowlane, częsci do maszyn czy nowe auto mozesz poczekać. Z azotem na pola nie poczekasz. Albo dajesz 1 i 2 dawke na czas albo w maju jesteś bankrutem.

Odnośnie tego nawozu w 2 dawkach na czas.

Jest ktoś w stanie wyjaśnić jak bardzo opóźnienie zastosowania nawozu wpływa na plon? Czy są jakieś sposoby żeby wiosenny rozwój roślin przyhamować tak by można było nawóz zastosować z opóźnieniem?

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

10t pllifoska 6 pod przyszłe zasiewy 2650zł/t brutto.

Ktoś bierze tego trolla na poważnie?

7 minut temu, mihau7 napisał:

Jest ktoś w stanie wyjaśnić jak bardzo opóźnienie zastosowania nawozu wpływa na plon? Czy są jakieś sposoby żeby wiosenny rozwój roślin przyhamować tak by można było nawóz zastosować z opóźnieniem?

Poważnie czy jaja sobie robisz?

Opublikowano
13 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ktoś bierze tego trolla na poważnie?

Licz się chamie ze słowami.

Idź do przedszkola z takimi tekstami,  może tam poklask znajdziesz.

Opublikowano
20 minut temu, mihau7 napisał:

Tylko pogoda może to opóźnić, jaka będzie zima kiedy przyjdzie wiosna to duży znak

A Ci co piszą że musimy sypać bo bankrut to tak się zastanawiam, ilu będzie bankrutów co nasypią a potem płacz że takie faktury do zapłaty, że zboże staniało a takie koszty. Popatrzcie co dzieję się na rynku trzody chlewnej, dziś byłem na skupie to same maciory i likwidację hodowli. Liczcie dobrze koszty bo nie wiadomo co przyniesie rok następny.

• Like 5
Opublikowano
mihau7 napisał:

Odnośnie tego nawozu w 2 dawkach na czas. Jest ktoś w stanie wyjaśnić jak bardzo opóźnienie zastosowania nawozu wpływa na plon? Czy są jakieś sposoby żeby wiosenny rozwój roślin przyhamować tak by można było nawóz zastosować z opóźnieniem?

Cofnij się do lat poprzednich. Sucha wiosna, kto wrzucił azot na czas ten miał plon. Był rok bodaj 2013 kiedy z 1 dawka wjechałem po 20 kwietnia bo sie wcześniej nie dało ale to jeden rok, było mokro i śnieg długo leżał bo na Wielkanoc nasypało.

Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

ja bym się wstrzymał do czerwca 2022r z tą polifoską

Moja decyzja, czy słuszna się okaże.

Przesłanek do obniżki głównych składników czyli P i K nie widzę.

Analitykiem nie jestem ale zważywszy że npk zakupiony dużo taniej od saletry i rsm 32, gdzie sam pk 20-30 obecnie 2450zł kosztuje to niech każdy sobie odpowie. I czy kiedykolwiek npk był tańszy od azotów.

Wszędzie dalej polifoska po 2900.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v