Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak mogło  by być, a tym czasem każdy  chce jak najwięcej kasy wyciągnąć na wszystkim, a ceny pod byle pretekstem będą podnosić. Jedynie zmniejszony popyt może zmienić ceny.

Przecież nikt nikogo nie zmusza do kupowania , 

Opublikowano

Skoro w fabrykach  magazyny  pełne drogiego  azotu  z  drogiego  gazu   to  trzeba  mieć  sporo  optymizmu w  sobie  żeby  myśleć  że  jak  za  miesiąc dwa  gaz  stanieje  to  naprodukują  tańszych  nawozów  i  mi  sprzedadzą   a  te  drogie  będą  trzymać  dla  nie wiadomo  kogo . Z  punktu  widzenia  producentów nawozów  temat  jest prosty   - drogo  naprodukowane  i teraz drogo trzeba  sprzedać  a  czas  gra  na  ich  korzyść  bo  za dwa  miesiące  ci  co  się  teraz  zarzekają że  w tej  cenie nie  kupią  a nakupione  nie  mają   jak  tylko  zobaczą  sąsiada  z  rozsiewaczem  to  będą latać  jak  ze  sraczką  i  wtedy  jeszcze  handlowcy urządzą sobie  eldorado   bo  klient  będzie  pytał  czy  jest  towar  a nie  po ile  . Niech  mi  ktoś  powie  że  nie  wyjedzie wiosną   z tak drogim   nawozem w  rzepak  mając  oferty kontraktów  2500-3000 zł/t  - pierwszego  marca  jeśli  pogoda  pozwoli  będziemy  walić  jak  zawsze  , aż  będzie  biało na polu

• Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, yaroslaw napisał:

Skoro w fabrykach  magazyny  pełne drogiego  azotu  z  drogiego  gazu   to  trzeba  mieć  sporo  optymizmu w  sobie  żeby  myśleć  że  jak  za  miesiąc dwa  gaz  stanieje  to  naprodukują  tańszych  nawozów  i  mi  sprzedadzą   a  te  drogie  będą  trzymać  dla  nie wiadomo  kogo . Z  punktu  widzenia  producentów nawozów  temat  jest prosty   - drogo  naprodukowane  i teraz drogo trzeba  sprzedać  a  czas  gra  na  ich  korzyść  bo  za dwa  miesiące  ci  co  się  teraz  zarzekają że  w tej  cenie nie  kupią  a nakupione  nie  mają   jak  tylko  zobaczą  sąsiada  z  rozsiewaczem  to  będą latać  jak  ze  sraczką  i  wtedy  jeszcze  handlowcy urządzą sobie  eldorado   bo  klient  będzie  pytał  czy  jest  towar  a nie  po ile  . Niech  mi  ktoś  powie  że  nie  wyjedzie wiosną   z tak drogim   nawozem w  rzepak  mając  oferty kontraktów  2500-3000 zł/t  - pierwszego  marca  jeśli  pogoda  pozwoli  będziemy  walić  jak  zawsze  , aż  będzie  biało na polu

Sypać aż będzie "biało" bo somsiod sypie, to chyba tylko idiota tak zrobi... 170 kg N/ha ze WSZYSTKICH źródeł i amen 😋 Druga kwestia to ta, że jak będzie taka potrzeba i warunki, to i w lutym się wyjedzie z N 😉

Opublikowano
Dream1990 napisał:

Gdyby grupa azoty była w prywatnych rękach to albo całkowicie wyłączyli by produkcje albo bardzo mocno ograniczyli tak jak cała konkurencja. Wszędzie liczy się zysk.

Gdyby wyłączyli to byś płakał że nie ma nawozu.

• Haha 1
Opublikowano
21 godzin temu, tommy66692 napisał:

Benny banki sie na ciebie wypiely za raty na tv no to musisz się przyznać że ich nie splacales bo nie wydaje mi się żeby raty na tv były takie ważną chyba że telewizor za 30k

Nie . Wtedy taka debilna polityka była. 

Opublikowano
2 godziny temu, mraukot napisał:

Sypać aż będzie "biało" bo somsiod sypie, to chyba tylko idiota tak zrobi... 170 kg N/ha ze WSZYSTKICH źródeł i amen 😋 Druga kwestia to ta, że jak będzie taka potrzeba i warunki, to i w lutym się wyjedzie z N 😉

W sporej  części  gospodarstw  głównym  jeśli  nie  podstawowym   źródłem  N  jest  rozsiewacz nawozów  a  dokładnie  to  co  z  niego  wyleci    a  pod  rzepak  wyleci tego  sporo  . Napisałem  co  napisałem    każdy  zrozumie  to  po  swojemu  , znajdzie  się  najwyraźniej  idiota  który  wywnioskuje  z  tego  ze  nawozy  się  sieje  bo  sieje  je  sąsiad ,  

• Like 1
Opublikowano

Co wy kur..a do pana Zdzisia macie! Ja jestem bardzo uczciwy człowiek, poratowałem okoliczny skład nawozowy i budżet państwa żeby na 500+ było  kupując teraz tak drogi nawóz a wy się czepiacie!🤣🤣😂😂

• Haha 3
Opublikowano
6 godzin temu, mraukot napisał:

Zbyt chamski 😉 Zwykły prostak i prymityw, zresztą z "twarzy" widać że przygłup.

Gdy byś ty był tak chamski i prostak ,prymityw jak on, było by wspaniale.O przygłupie nie wspomnę,bo w tym przewyższasz go wielokrotnie.

• Like 2
Opublikowano
witejus napisał:

6 godzin temu, mraukot napisał:

Zbyt chamski 😉 Zwykły prostak i prymityw, zresztą z "twarzy" widać że przygłup.

Gdy byś ty był tak chamski i prostak ,prymityw jak on, było by wspaniale.O przygłupie nie wspomnę,bo w tym przewyższasz go wielokrotnie.

Ubliżam tobie, chamie jeden ???

yaroslaw napisał:

2 godziny temu, mraukot napisał:

W sporej  części  gospodarstw  głównym  jeśli  nie  podstawowym   źródłem  N  jest  rozsiewacz nawozów  a  dokładnie  to  co  z  niego  wyleci    a  pod  rzepak  wyleci tego  sporo  . Napisałem  co  napisałem    każdy  zrozumie  to  po  swojemu  , znajdzie  się  najwyraźniej  idiota  który  wywnioskuje  z  tego  ze  nawozy  się  sieje  bo  sieje  je  sąsiad ,  

Ale nie każdy sypie "biały" azot i czeka aż kartka w kalendarzu pokaże 1 marca. Ja na ten przykład, rozsiewałem nawet w styczniu mocznik, a saletrosan w lutym to oczywista oczywistość w naszym regionie 😉

Opublikowano
5 godzin temu, yaroslaw napisał:

Chyba od sniegu😝

Opublikowano
5 godzin temu, yaroslaw napisał:

Nasze fabryki produkują drogi towar ale na zachodzie stoją. Jeśli cena spadnie i ruszy wiecej fabryk to sam będe kupował rsm z niemiec trzy albo cztery lata temu miałem  taniej niż z puław. Wiec ten drogi towar musi pójść taniej pytanie jak dużo towaru trzeba będzie przecenić i kiedy. 

Opublikowano
mds212 napisał:

Dream1990 napisał:

Gdyby grupa azoty była w prywatnych rękach to albo całkowicie wyłączyli by produkcje albo bardzo mocno ograniczyli tak jak cała konkurencja. Wszędzie liczy się zysk.

Gdyby wyłączyli to byś płakał że nie ma nawozu.

Spokojnie 500t obornika rocznie też trochę pomaga. Płakać to będę jak w czerwcu dalej saletra bedzie po 2.5 tys. Bo w nieskończoność nie da się zaciskać pasa. 90% okolicznych "dopłatowców" nie wysiała npk. Niektórzy gospodarze npk zastąpili granulowanym wapnem bo najtańsze na składzie. Tego już nie da się odwrócić. Saletry też będzie pewnie 1 opóźniona dawka zamiast 2 u wielu. Jaki efekt zobaczymy w żniwa.

• Like 1
Opublikowano

Tak na logikę, jeśli zaczną produkować to czy zdążą zaspokoić swój rynek żeby jeszcze i ciebie zaopatrzyli?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v