Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie taką ochronę miałem rok temu i w tym taką planuję z wyjątkiem ostatniego zabiegu bo poszedł i pójdzie emot.

Opublikowano

U mnie na części pól rzepak o dwa lata i nie widzę sensu dwóch wjazdów w kwitnący rzepak ,skąd u was tak presja chorób

Opublikowano

jeden konkretny zabieg na luszczynę w terminie i jest ok. Tamten rok był od połowy maja mocno mokry i jakoś jedna grzybówka zdała egzamin. A kosiłem koledze co zrobił właśnie 2 zabiegi na łuszczynę (już nie pamiętam czym) bo testował ale co z tego jak podczas koszenia rzepak był taki zielony że masakra, wilgotność 13%, ze względu na pogodę chciał żebym mu to kosił. Fakt rzepak sypał nie najgorzej jak na ten rok bo ok 3,5t ale taki rzepak trzeba już desykować bo sam nie dojdzie- chyba że w połowie sierpnia 

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

Ja w tym roku zamierzam słuchać rad Słomka, rolnika z Hollywood, hektar wiedzy i Gienka z plutycz. 

Gienek spoko. Wczoraj chodził po wiosce pytał czy ktoś wapna nie chce granulowanego, a za nim TIR pomalutku 😃

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, XTRO napisał:

jeden konkretny zabieg na luszczynę w terminie i jest ok. Tamten rok był od połowy maja mocno mokry i jakoś jedna grzybówka zdała egzamin. A kosiłem koledze co zrobił właśnie 2 zabiegi na łuszczynę (już nie pamiętam czym) bo testował ale co z tego jak podczas koszenia rzepak był taki zielony że masakra, wilgotność 13%, ze względu na pogodę chciał żebym mu to kosił. Fakt rzepak sypał nie najgorzej jak na ten rok bo ok 3,5t ale taki rzepak trzeba już desykować bo sam nie dojdzie- chyba że w połowie sierpnia 

a w czym problem ze dojdzie 10 sierpnia? Musisz go kosić przed pszenica?
Mi najlepiej sypały rzepaki koszone po pszenicy :P
W tym sezonie ci koledzy co kosili po 10 sierpnia to zbierali nawet tonę więcej ode mnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

a w czym problem ze dojdzie 10 sierpnia? Musisz go kosić przed pszenica?
Mi najlepiej sypały rzepaki koszone po pszenicy :P
W tym sezonie ci koledzy co kosili po 10 sierpnia to zbierali nawet tonę więcej ode mnie.

Z czego ta tona więcej sie wzięła...?

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

najbardziej na Genka stawiaj. sukces murowany. 👍

Bardziej Andrzeja,, to nic nie da. 

U mnie od kilku lat daje 2 zabiegi na płatka i na pewno na tym zyskuje, zdażało się ze nie opryskałem kawałka pola (nieparzysta ilość ścieżek), tam gdzie nie było 2 oprysku w czasie zbiorów był ciemniejszy i bardziej drobniejszy. 

Opublikowano

Sąsiad jedzie dwa razy ja raz plony porównywalne , szkoda niszczyć rzepak na ścieżkach

Opublikowano

U nas we wsi obszarowiec już trzeci rok z rzędu pryskał pod koniec kwitnienia. Widocznie mu się to kalkuluje, skoro nawet wynajmuje usługę samojezdnym opryskiwaczem, mimo że ma swoje 3 zaczepiane 24 metrowe...

Opublikowano

W tamtym roku jak u mnie był z opadami to napewno by sporo dało. Chociaż też sporo zależy od ziemi. Mam taki kawałek 5 ha gdzie pierwsze 2 ha z przodu jest lżejsza ziemia a dalej jest borowina i glina. To na lżejszej glebie grzybem przyatakowany strasznie a dalej im bardziej glina to czysto. Dodam że z 2 ha z lżejsza gleby nakosikem tyle co z 1 ha dalej na glinie. U mnie z siarka wjazd w tym roku nie będzie taki prosty raczej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v