Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na obrzeżach (około 0.5 metra) wyskoczyło mi w rzepaku trochę chabra. Obok rośnie pszenica. Z tego co wiem, substancje czynne z Corvetto czy Lontrelu mają rejestrację w zbożach. Chodzi mi o to czy mogę śmiało jechać przy zbożu czy może spalić pszenicę?

Opublikowano

To co wczoraj pisałem ze słabo się rusza po -12-15 i silnym wietrze bez śniegu. Niby żyje bo sie zieleni ale długo się sie budzi. A dostał w sumie 600 kg/ha saletry. Wilgoć jest, pare dni ładnego ciepła tez było. 

98C8A973-D8FF-4738-9D5E-88163D48D9E8.jpeg

Opublikowano
Dnia 25.03.2021 o 23:54, Mecha napisał:

@ROLNIKzLUBOWA mógłbyś bardziej pokazać fazę rzepaku. W jakiej fazie pryskacie teraz rzepaki?

Insektycydu nie dajesz czy raczej nie mówisz co dajesz ;)

nie było potrzeby wtedy jeszcze na insektycyd 

dziś zrobię fotę i tu wstawie 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

To co wczoraj pisałem ze słabo się rusza po -12-15 i silnym wietrze bez śniegu. Niby żyje bo sie zieleni ale długo się sie budzi. A dostał w sumie 600 kg/ha saletry. Wilgoć jest, pare dni ładnego ciepła tez było. 

Grubo dostał to chwile sie musi pozbierać, jak wyrwiesz rośline i rozetniesz to jak wygląda?

Opublikowano (edytowane)

Będzie dobrze po niedzieli 20 stopni pójdzie jak burza :)

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Tak bardzo najezdżałeś na tych co stosują rsm , że rsm pali rzepak i plon jest niższy . A ty stosujesz granule i rzepak masz elegancki bez przypaleń , bo granula nie przypala . Zgadza się granula nie przypala , ale krytykując rsm i patrząc na tą fotkę , wypadało by się najpierw ugryż w język , bo tu masz praktycznie duże liście w 100% odrzucone .

Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał:

wróć do swojej szkoły i zobacz tabele grup chemicznych srodków. a jak tego nie zrozumiesz to jak w tym roku posiejesz rzepak, to zrób na jednym polu dwa paski z doglebówką, a dwa paski ze zwalczaniem chwastów nalistnie. Rób zdjęcia przez 5-8 tygodni po siewie. Zobaczysz różnice.
Idąc o krok dalej - rzepak robiony doglebowo w znakomitej większości wymaga 1 jesiennej regulacji, rzepak robiony nalistnie zdarza sie ze wymaga 2 zabiegów regulacji.

Psipadek?

A i ps. mam to szczęście, albo nieszczęście, że nie chodziłem do szkoły rolniczej tylko jestem samoukiem.

A gdzie są te tabele

Opublikowano

Łącznie dane 400kg/h saletry i 200kg/h polifoska 21. Największym problemem był obfity deszcz, który dzień po zasiewie spowodował nierówne wschody oraz sarny. Są miejsca lepsze i gorsze. Co sądzicie o rzepaku (odmiana chrobry)? 

165496380_134908935230585_8344181346254514296_n.jpg

165590203_718469375498692_5573818523452383467_n.jpg

165660589_2909625219251401_7161478054553369908_n.jpg

165688118_202308318323597_6574649285621093708_n.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Tak bardzo najezdżałeś na tych co stosują rsm , że rsm pali rzepak i plon jest niższy . A ty stosujesz granule i rzepak masz elegancki bez przypaleń , bo granula nie przypala . Zgadza się granula nie przypala , ale krytykując rsm i patrząc na tą fotkę , wypadało by się najpierw ugryż w język , bo tu masz praktycznie duże liście w 100% odrzucone .

nie bierzesz pod uwagę wysmalającego wiatru i połamań pod mokrym śniegiem

Opublikowano

Mysza ty      świadomie palisz ,kolega nie przypalił tylko nie miał śniegu tyle co ty ,co to za porównanie

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

@mysza u mnie to brak śniegu i -12-15  do tego silny wiatr do 40km/h i tak dwie noce i cały jeden dzień. Dla porównania zrobię jutro zdjecie rzepaku, kawałek od domu gdzie mróz i wiatr mu nie straszny był bo z 3 stron osłonięty drzewami i gorka. I bedzie widoczna roznica

Jak siałem druga dawke to było widać roznice, jutro podjade zobaczyć jak wyglada czy juz czas na regulacje. 

I jeszcze jedno. Ja nie najezdzlalem na tych co stosują rsm, pokaz mi post w którym kogoś najeździłem? 
dopytywalem tylko Ciebie o to co napisałeś, ze po rsm kest cudowny przyrost plonu. Tyle

Opublikowano

planuje opryskać rzepak chlopyraliden myślicie że 3 dni temperatury powyżej 8 stopni w nocy później bliżej zera wystarcza czy lepiej czekać za lepsza pogodą? ewentualny przymrozek po 5 dniach moze zaszkodzić rzepakowi czy tylko spadnie skuteczność zabiegu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v