Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dla mraukota to powinna być odznaka wzorowy forumowicz a nie ban

7 godzin temu, Fugeo napisał:

Na płatek chce zastosować flutriafol + azoksystrobina. Czy spadki temperatury do 6-8 stopni po zabiegu nie wpłyną na działanie tych substancji? Później ma lać i noc z piątku na sobotę to u mnie w sumie jedyne okienko na zabieg.

Pewnie Agrii ci wcisnęło co ?? Nie wiem jak inni ale jak dla mnie ten flutriafol to jakiś przezytek i nie wiem czemu jest to wciskane 

• Like 1
Opublikowano
masa24 napisał:

Pewnie Agrii ci wcisnęło co ?? Nie wiem jak inni ale jak dla mnie ten flutriafol to jakiś przezytek i nie wiem czemu jest to wciskane

Nikt mi nie wcisnął. Stosowałem w ubiegłym roku i bylem zadowolony. To jak z tymi temperaturami po zastosowaniu, gdy spadną do 6-8 stopni. Bardzo negatywnie wpłynie to na skuteczność?

Opublikowano
8 godzin temu, mraukot napisał:

A co szkodzi wyjechać ok. 21 ej ? tak czy inaczej, będziemy pryskać po zmroku, więc ta jedna godzina opóźnienia nie zrobi różnicy.. U nas ci co mają po 400 - 500 ha. rzepaku, też nie wyjeżdżają przed 21 i jakoś zdążą wykonać zabieg... Chyba że nie macie już pszczół bo zdążyliście wytruć w latach poprzednich. to wtedy bez różnicy..

Dzwoniłem do pszczelarza ,powiedział że po 19 mogę pryskać , nie lubię pryskać na bardzo mokre rośliny , do tego w nocy 21,30 kończe pryskanie ,więc nie w nocy

19 minut temu, masa24 napisał:

Ten toprex jakiś nie bardzo . Chyba serio mocniejszy . Dawka 0.5. Na omijaku rzepak wyższy i kwitnie , a tak to niski i dopiero zaczyna kwitnąć 

DBC6C60F-B7AC-470B-BA95-DC94AA509714.jpeg

Właśnie dobrze działa rzepak niższy i później kwitnie

Opublikowano

Wczoraj pryskałem ziemniaki herbicydami (Boxer, metrybuzyna i chlomazon). Zaraz po zabiegu wstępnie opłukałem opryskiwacz by nie przyschło. Dziś chce go umyć preparatem do mycia. 
Zastanawiam się czy ewentualne pozostałości (choc do mycia chce się solidnie przyłożyć) mogą bardzo zaszkodzić rzepakowi. 
Zadna z tych substancji nie jest z grupy toksycznych sulfynomoczników. 

Opublikowano

175 g. azoksystrobiny, to dużo ?? w zeszłym roku na resztę rzepaku (zabrakło mi Propulsu) dałem 200 azoksy. W tym też braknie na 1,5 ha. i dokończę azoksystrobiną (plus tebu albo protio), ale dam 0,95 l/ha.

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

2 godziny temu, masa24 napisał:

Ten toprex jakiś nie bardzo . Chyba serio mocniejszy . Dawka 0.5. Na omijaku rzepak wyższy i kwitnie , a tak to niski i dopiero zaczyna kwitnąć 

DBC6C60F-B7AC-470B-BA95-DC94AA509714.jpeg

A weź tak z ciekawości wyrwij po roślinie, rozgałęzienia i liczbę kwiatów porównamy

Opublikowano
1 minutę temu, marluk napisał:

Pryskacie na płatka w Lubelskim czy jeszcze czekacie? Lepiej pryskać w pełni kwitnienia czy poczekać, jak radzicie? 

Najlepiej jak na głównym pędzie jest kilka zawiązanych łuszczyn

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

Pryskacie na płatka w Lubelskim czy jeszcze czekacie? Lepiej pryskać w pełni kwitnienia czy poczekać, jak radzicie? 

Ja tydzień temu już opryskalem, LBI

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v