Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dylemat nad zabiegiem dziś czy wtorek. Bor, mikro, robal, difenokonazol+ azoksy. T1 było. Wiem że przymrozki, ale potem to już brak pogody. Dziś chociaż sam bor chciałem dać

IMG_20210424_084432.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

A to słodyszka "likwidujemy" w trakcie kwitnienia ?? 🤔

Tak, slodyszek zapyla ale slabiej niż inne owady co powoduje gorsze zawiązywanie łuszczyn.

Opublikowano
27 minut temu, Mecha napisał:

Dylemat nad zabiegiem dziś czy wtorek. Bor, mikro, robal, difenokonazol+ azoksy. T1 było. Wiem że przymrozki, ale potem to już brak pogody. Dziś chociaż sam bor chciałem dać

IMG_20210424_084432.jpg

Mnie uczyli ze jak maja byc przymrozki to nie pryskac, żeby nie dawać roślinie kolejnego stresu. Poczekać 1-2 dni na regenerację i wtedy. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, przemek28_28 napisał:

Mnie uczyli ze jak maja byc przymrozki to nie pryskac, żeby nie dawać roślinie kolejnego stresu. Poczekać 1-2 dni na regenerację i wtedy. 

Tu niema kiedy czekać.

14 minut temu, Zapracowany napisał:

Zależy czym pryskać, bor pomoże azot zaszkodzi itd.

No planuje porter + tazer w najbliższym czasie i jest to niestety dzisiaj lub wtorek

Przed chwilą, loquito napisał:

Temu samemu któremu się chce tutaj pisać o tym, czy jak ma być przymrozek w nocy to czy jechać z opryskami.  

Uważam że mniejsze zło trzeba wybrać, niedobory i choroby, czy stres...

Opublikowano
28 minut temu, Mecha napisał:

Uważam że mniejsze zło trzeba wybrać, niedobory i choroby, czy stres...

czy wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo przy tych temperaturach skuteczność zabiegów może być znikoma. 

11 minut temu, stachu12 napisał:

Duza szansa jest ze moze popękac łodyga? dodam iz rzepak znajduje sie w dole wiec od wiatru chroniony 

To jak jest w dole i od wiatru chroniony to, aż tak go wiatr nie będzie wyginał i przewracał żeby od wiatru mu łodygi pękały. 

Opublikowano (edytowane)

W takim razie zapobiegawczo aminokwasy i mikro przed przymrozkiem i po przymrozku to samo ale z fungicydem i będzie git. za chwilę takie rzeczy to będą tu standardem, jeszcze rok, dwa. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Ja cię ..... Co się tutaj wyprawia 🤦 Jeden dodaje pyretroid do pyretroidu, drugi mikro i kwasy na płatka, trzeci bierze się za słodyszka jak rzepak kwitnie, czwartemu wiatr łodygi łamie... 🤣🤣🤣

Opublikowano

Czy mozna regulatorem wzrostu + gzryb pryskac jak pojawiaja sie paki? Na instrukcji napisane ze pryskac do widocznego pierwszego paka. Oczywiscie nie mozna bylo terminowo i pojawia sie kilka pakow juz. Czy to zagraza plonowaniu czy poprostu antywylegacz nir zadziala?

Opublikowano (edytowane)

To fajnie, ale to jest srodek antywylegacz + grzyb nazywa sie Dovvo. Czyli jak chce pryskac na grzyba to nie mam opcji wylaczyc antywylegacz. Co radzicie?

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mraukot napisał:

Ja cię ..... Co się tutaj wyprawia 🤦 Jeden dodaje pyretroid do pyretroidu, drugi mikro i kwasy na płatka, trzeci bierze się za słodyszka jak rzepak kwitnie, czwartemu wiatr łodygi łamie... 🤣🤣🤣

Równy  dostęp do internetu i masz🤣

Edytowane przez przemek28_28
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v