Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy takim przebiegu temperatur jak opisujesz to raz że rzepak ucierpi a dwa to zabieg będzie mało skuteczny. Musisz czekać aż temperatury będą bardziej stabilne no i żeby te temperatury były lepsze. 

Opublikowano
6 minut temu, Mirek1987pq napisał:

Panowie co myślicie rzepak już po n2 kiedy jechać z grzybówką,może jutro ? 

IMG_20210328_185254.jpg

Ja bym jechal, mam podobny ped 3-4 cm i szykuje wszystko na wtorek/ środę 

Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

Ja bym jechal, mam podobny ped 3-4 cm i szykuje wszystko na wtorek/ środę 

Co znaczy wszystko ?

Ja mam toprex , Inazuma + jakieś micro i bor dorzucę, myślałem o jutrze żeby więcej ciepłych nocy załapać później od piątku ok 9 w dzień i 2 stopnie w nocy nadają. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Mirek1987pq napisał:

Co znaczy wszystko ?

Ja mam toprex , Inazuma + jakieś micro i bor dorzucę, myślałem o jutrze żeby więcej ciepłych nocy załapać później od piątku ok 9 w dzień i 2 stopnie w nocy 

Toprex dr green rzepak inazuma siarczan magnezu i mocznik.

U mnie podobnie pozniej lekkie ochłodzenie  i po świętach ocieplenie, ale mysle ze to nie herbicyd nie potrzebuje nie wiadomo ile dni po zabiegu.

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

Toprex dr green rzepak inazuma siarczan magnezu i mocznik.

U mnie podobnie pozniej lekkie ochłodzenie  i po świętach ocieplenie, ale mysle ze to nie herbicyd nie potrzebuje nie wiadomo ile dni po zabiegu.

Screenshot_2021-03-28-19-19-59-771_de.wetteronline.wetterapp.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Mirek1987pq napisał:

Screenshot_2021-03-28-19-19-59-771_de.wetteronline.wetterapp.jpg

Jak widac pogoda pogodzie nie równa hehe jeszcze dlugi okres oni maja problemy z 3 dniami, a co dopiero dluzej :)

1 minutę temu, loquito napisał:

Przy 9 stopniach w dzień i około 0 w nocy to "robaki" będą w rzepaku? 

Będą 

Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Bedą🤣 ja mam kilka dni wystawione naczynie, i do tej pory 1 chowacz. Wszystko jest, ale nawet nie myśle o pryskanie na robaka.

To, ze  u Ciebie nie ma jest miarodajne na całą pl???

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Maślakowsky napisał:

Łącznie dane 400kg/h saletry i 200kg/h polifoska 21. Największym problemem był obfity deszcz, który dzień po zasiewie spowodował nierówne wschody oraz sarny. Są miejsca lepsze i gorsze. Co sądzicie o rzepaku (odmiana chrobry)? 

165496380_134908935230585_8344181346254514296_n.jpg

165590203_718469375498692_5573818523452383467_n.jpg

165660589_2909625219251401_7161478054553369908_n.jpg

165688118_202308318323597_6574649285621093708_n.jpg

Ponawiam

Edytowane przez Maślakowsky
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Kubawww napisał:

Niezle sarenki podjadly co na to mysliwy??

Nie było sarenek. To wszystko żółte to stare liście padnięte od śniegu i rsm. 

29 minut temu, Riczson napisał:

planuje opryskać rzepak chlopyraliden myślicie że 3 dni temperatury powyżej 8 stopni w nocy później bliżej zera wystarcza czy lepiej czekać za lepsza pogodą? ewentualny przymrozek po 5 dniach moze zaszkodzić rzepakowi czy tylko spadnie skuteczność zabiegu?

Chlopylarid to średnia dobowa min 8 stopni i wykluczone przymrozki przed i po zabiegu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Kuba,przy niskich temperaturach nie ma chowacza.

Proszę Cię jaka niska temperatura?? W dzień bylo 17 stopni i w nocy 5 przez 3 dni  teraz od jutra to samo, a nawet wiecej.. to na chowacza potrzeba upalu?

W misce duzego nalotu jeszcze nie bylo widac, ale teraz bedzie 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
Przed chwilą, przemek28_28 napisał:

Może masz racje, ja się nie znam. W każdym bądź razie naczynie mam puste. Bedzie nalot, bedzie oprysk.

A masz w okolicy rolnikow siejacych rzepak? Pole widzialo kiedys rzepak? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v