Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sadze ze nie uda sie zrobic w moich storach robaka(o ile sie pojawi na dniach) plus regulacji, niby rzepak siE ładnie zieleni, ale słabo po mrozach odbudowuje liście. Jednak te -12-15 i do tego wiatr dochodzący do 40km/h chyba trochę krzywdy mu zrobił bez śniegu. A spece typu @yacenty płakać mi nie kazali bo bedzie dobrze.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
46 minut temu, tobago napisał:

I sam Caryx 1l nie będzie ubogo? Myślałem po równo wszędzie dać 0.9l + 0,5l tebu.

A tasznik jak jest jesiennych wschodów to raczej ponad rzepak mi nie wyrośnie.

"Gatunek charakteryzuje się dużą zmiennością budowy, w zależności od warunków środowiska[12][6], a także wieku rośliny i pory roku[6].

Łodyga wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziająca się[4], zwykle o wysokości od 10 do 40 cm, ale czasem tylko 3 cm, a maksymalnie nawet do ponad 100 cm"

Caryx -0,3 + 0,8 Tebu i będzie w porzadku

Opublikowano
44 minuty temu, tobago napisał:

I sam Caryx 1l nie będzie ubogo? Myślałem po równo wszędzie dać 0.9l + 0,5l tebu.

A tasznik jak jest jesiennych wschodów to raczej ponad rzepak mi nie wyrośnie.

"Gatunek charakteryzuje się dużą zmiennością budowy, w zależności od warunków środowiska[12][6], a także wieku rośliny i pory roku[6].

Łodyga wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziająca się[4], zwykle o wysokości od 10 do 40 cm, ale czasem tylko 3 cm, a maksymalnie nawet do ponad 100 cm"

Tasznik ostro zagłusza rzepak zależy w jakim masz nasileniu. Metaxachlor i chlomaxon go nie biorą. Najlepsza i sprawdzona mieszanina to Metaxachlor chlomaxon pendimebtalina i masz czysto. 

Duże te wasze rzepaki. Na Podlasiu coś dopiero zaczyna się zielenić do skracania pewnie ze dwa tygodnie. Dziś druga dawka poszła. 

Opublikowano
41 minut temu, loquito napisał:

Nie patrzył na pole, ale planuje jechać pryskać bo słyszał w okolicy 🤷‍♂️

nie patrzyłem robaka stożek idzie w górę

Opublikowano

Z grzybem w lubelskim już?? Chyba nie macie co robić z pieniędzmi. Tak samo robak. 

44 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Sadze ze nie uda sie zrobic w moich storach robaka(o ile sie pojawi na dniach) plus regulacji, niby rzepak siE ładnie zieleni, ale słabo po mrozach odbudowuje liście. Jednak te -12-15 i do tego wiatr dochodzący do 40km/h chyba trochę krzywdy mu zrobił bez śniegu. A spece typu @yacenty płakać mi nie kazali bo bedzie dobrze.

A jest źle? Liście odrzucił i źle ? U nas 90% rzepakow cześć liści odrzucilo bo zmarzły. 

Opublikowano (edytowane)

A jaka jest różnica pomiędzy uszkodzeniami liści przez mróz a przypaleniami liści po RSM, skoro przypalenia po RSM są w akceptowalne i nie mają żadnego wpływu na plon. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Daj zdjęcie 

Opublikowano
52 minuty temu, isentor napisał:

Caryx -0,3 + 0,8 Tebu i będzie w porzadku

Tylko znowu będę się bujał z tymi resztkami Caryxu kolejny rok a zdaje się ma date produkcji 2019.

53 minuty temu, knoro93 napisał:

Tasznik ostro zagłusza rzepak zależy w jakim masz nasileniu. Metaxachlor i chlomaxon go nie biorą. Najlepsza i sprawdzona mieszanina to Metaxachlor chlomaxon pendimebtalina i masz czysto.

Nie strasz nawet. Pierwszy raz tak mam że mi wywaliło tym chwastem i nawet nie wiem że potrafi przygłuszyć rzepak. A miejscami jest go dosyć sporo.
Jest na wiosnę coś by go przyhamować?

Opublikowano
5 minut temu, tobago napisał:

Tylko znowu będę się bujał z tymi resztkami Caryxu kolejny rok a zdaje się ma date produkcji 2019.

Nie strasz nawet. Pierwszy raz tak mam że mi wywaliło tym chwastem i nawet nie wiem że potrafi przygłuszyć rzepak. A miejscami jest go dosyć sporo.
Jest na wiosnę coś by go przyhamować?

może być ciężko 

Opublikowano

Czytam właśnie że ani chlopyralid ani połączenie z pikloramem nie rusza tasznika. A więc na wiosnę jest nie do ogarnięcia.
Mam zatem sie pogodzić że do zniw bede na niego musiał patrzeć? :/

Opublikowano
2 godziny temu, ma123 napisał:

no ja nie patrzyłem w polu ale z tego co słyszę w okolicy to też chyba wyjadę we wtorek z robakiem grzybem lubelskie

Naprawdę z grzybem ? Już takie macie duże rzepaku w lubelskim? Toż nawet na dolnym Śląsku dopiero wjeżdżają z grzybowka a tam wegetacja z 3 tygodnie do przodu . 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tobago napisał:

Czytam właśnie że ani chlopyralid ani połączenie z pikloramem nie rusza tasznika. A więc na wiosnę jest nie do ogarnięcia.

Mam to samo . Miałem nadzieje co do Korvetto , ale jestem po rozmowie z fachowcem z Cortevy i Arylex słabo bierze wyrośniętego tasznika i przede wszystkim wymaga temperatury żeby zadziałać , a przymrozki po zabiegu to dla rzepaku b,niefajnie . Na próbę zrobię 1 ha ( jak będą warunki ). Ps. Coś jest z tymi poprzeczniakami , u mnie też na nich najwięcej tasznika .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, tobago napisał:

Rozejrzyj się za środkiem z substancją bifenoks - Fox 480SC Adama

Edytowane przez isentor
Opublikowano (edytowane)

Też chyba spróbuje bo na jednej działce miejscami jest dramat.

"Ze względu na możliwość wykrycia pozostałości chlopyralidu, rośliny następcze należy siać nie wcześniej niż 125 dni od daty zabiegu środkiem Korvetto i (po wymieszaniu gleby na głębokość minimum 20 cm.)"

Czyli stosowany teraz jeszcze jest w miarę bezpieczny dla ozimin w tym roku.

@isentor

tylko to substancja do stosowania jesiennego. Cykam sie lać ją teraz na rzepak :/

Edytowane przez tobago
Opublikowano
1 minutę temu, tobago napisał:

Też chyba spróbuje bo na jednej działce miejscami jest dramat.

"Ze względu na możliwość wykrycia pozostałości chlopyralidu, rośliny następcze należy siać nie wcześniej niż 125 dni od daty zabiegu środkiem Korvetto i (po wymieszaniu gleby na głębokość minimum 20 cm.)"

Czyli stosowany teraz jeszcze jest w miarę bezpieczny dla ozimin w tym roku.

Oba składniki Korvetto tzn. chlopyralid i Arylex są w preparatach zarejestrowanych do odchwaszczania zbóż .

Opublikowano (edytowane)

5g Arylexa ma tasznika sponiewierać , nie chlopyralid .( dla jasności na etykiecie Korvetto o taszniku nie ma wzmianki).

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Czytam że środek ma wygórowane wymagania odnośnie temperatury.

Środka nie stosować:
− w temperaturze powietrza poniżej 8°C i powyżej 25°C,
− gdy temperatura minimalna w dniu zabiegu i przez 6 kolejnych dni jest niższa niż 8°C,

Ciekawe czy dodają do niego szklaną kulę by przewidzieć pogodę na kolejny tydzień od zabiegu ;)

Ponadto czytam że hamuje trochę rzepak. W połączeniu z regulującą grzybówką może dostać niemałego stresu. Nie mówię że chcę robić jednym przejazdem ale mimo wszystko.

Bardzo ciężko będzie sie wstrzelić z tym herbi. Jak za chwile rzepak zacznie gonić i rozkładać liście to też środek nie wszędzie doleci. Teraz gdy rzepak jeszcze nie zasłania aż tak ziemi to temperatury 2-4 st nocami.. :/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v