Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No i nie pykło tak jak chciałem. Zostało 6ha ale zbyt mokre. Trzeba czekać, z piątku na sobotę ma być -6, to w sobotę około 6 rano powinno dać się wjechać. Ale widać już jak rzepak zaczął się podnosić, te dwa dni ciepła co były w zeszłym tyg ładnie go obudziły :D

Opublikowano

ten plus to podobno z żelazem ale pewnie zawartość to tego żelaza to trzecie miejsce po przecinku i podobno tak się  nie pyli przy wysiewie ale czy to prawda nie wiem. Jutro go wysiewam to odpowiem

Opublikowano
11 godzin temu, PanPawel napisał:

Ja jak by się u mnie dało wjechać to bym siał i nie patrzył na to że trochę śniegu spadnie. Ale nie da rady wjechać to siedzę spokojnie. 

święte słowa, takie same kroki czynię na razie innej opcji nie ma

Opublikowano

Ale rzepak cały pod śniegiem.. U nas mrozy mniejsze były (max. -15) a wystające spod śniegu liście wymroziło.

Opublikowano

no tak :) zasada jest prosta, jak rzepak zachowa liście rozetowe to lada dzień strzela w pęd, i niech mi tylko ktoś powie że zgryzienie liści przez zwierzynę nie ma wpływu na plon lub ma niewielki, zbyt długo żyje na tym świecie i obserwuję rzepak żeby w to uwierzyć, jak zachowie rozetę to praktycznie nie ma co odbudowywać, rusza z kopyta, duża powierzchnia asymilacyjna (światło) kilka liści wyksztalci nowych w środku i od razu bije do góry :)

Opublikowano
6 godzin temu, proxy8441 napisał:

no tak :) zasada jest prosta, jak rzepak zachowa liście rozetowe to lada dzień strzela w pęd, i niech mi tylko ktoś powie że zgryzienie liści przez zwierzynę nie ma wpływu na plon lub ma niewielki, zbyt długo żyje na tym świecie i obserwuję rzepak żeby w to uwierzyć, jak zachowie rozetę to praktycznie nie ma co odbudowywać, rusza z kopyta, duża powierzchnia asymilacyjna (światło) kilka liści wyksztalci nowych w środku i od razu bije do góry :)

Ja tam mogę polemizować, bo sam kosilem na usłudze rzepak zjedzony przez sarny co dał 4.8t. 

Opublikowano (edytowane)

Gdy byś kosił nie uszkodzony to nakosił byś zapewne 6 ton , jak twierdzi @proxy8441 . A prawdę mówiąc to żniwa wszystko zweryfikują , bo nie wierzę że yacenty na starcie ma tonę , czy więcej plonu od nas zwykłych śmiertelników .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

Zależy od kąd mierzysz start :D czy od ruszenia wwegetacji wiosennej czy od uprawy pod rzepak ;) Jeżeli to drugie to każdy zaczyna tak samo, jeżeli to pierwsze to już może być różnie

Edytowane przez isentor
Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał:

a czemu miałbym mieć 1 tone więcej?

Bo jak zasugerował proxy uszkodzony rzepak po zimie przez sarny lub pogodę nigdy nie zaplonuje tak samo jak ten który się dobrze przetrzymał .

40 minut temu, isentor napisał:

Zależy od kąd mierzysz start :D czy od ruszenia wwegetacji wiosennej czy od uprawy pod rzepak ;) Jeżeli to drugie to każdy zaczyna tak samo, jeżeli to pierwsze to już może być różnie

Start liczę powiedzmy na dzień wczorajszy

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Ja tam mogę polemizować, bo sam kosilem na usłudze rzepak zjedzony przez sarny co dał 4.8t. widzę nie ma co ruszać tematu bo po 5t kosicie na zniszczonym ☺ wszystko zalezy jak zgryziony bo zgryzienie zgryzieniu nie równe, tak rozpoczyna wegetację jednakowo tylko jakim tempem ona idzie tu juz jest różnica

Opublikowano

@mysza103
jeżeli na dzień wczorajszy to zależy kto co dał na jesieni. Jeżeli poszedł mocznik z inhibitorem ureazy to pewnie rzepak ma jeszcze papu i nie jest w tyle. Do tego jak ktoś dobrze dał chemię odżywki to może być nawet tonę wyżej od Jacka. Choć on swojemu pewnie też nie żałował :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v