Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Najważniejsze to wierzyć w zasadność swoich decyzji. Wtedy każde posunięcie okazuje się być trafione 👍

Opublikowano

Jeśli użyto "jedynie słusznej" s.cz. insektycydu, to można zrozumieć takie działania 😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

u mnie nic nie gniecie bo 5x12.5 to 62.5 a opona 58. Dziś w duże błoto wjeżdzałem i zero problemu, opona w opryskiwaczu 16.9

dziś było 3, a w dzień 20.

nalot trwa juz 3 dzień na ostro. Środek kosztował 40zł, do tego dałem bor, siarczan magnezu i cały pakiet na rzepak, zupka aż gęsta była.

Gratuluję odwagi z tym borem zwlaszcza ze prognozuja ochłodzenie i przymrozki .

I jak idzie przejechać bez kolein?

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Bor to pierwiastek, który istotnie wzmacnia rośliny na stres termiczny oraz przechłodzenie

więc o co z tą odwagą chodzi?

Opublikowano
1 minutę temu, Zapracowany napisał:

Bor to pierwiastek, który istotnie wzmacnia rośliny na stres termiczny oraz przechłodzenie

więc o co z tą odwagą chodzi?

Mam odmienne zdanie wiem jak dobrze regeneruje korzeń i zastosowanie przed przymrozkiem nie wplywa dobrze na rzepak

Opublikowano
Mich9 napisał:

Właśnie jest odwrotnie, bardzo dobrze wpływa na rzepak bo zagęszcza soki. 

Jesienią 😆

Opublikowano (edytowane)

2-3 dni przed przymrozkami a u nas najbliższy przymrozek w niedzielę i to tylko -1 😉, ale kto pryska obojętnie jakimś środkiem jak w nocy ma być przymrozek? Wykładowca coś pomieszał, albo źle słuchałeś. Wiem jedno jak zapowiadają przymrozki ponizej -3 stopni to dajecie pare dni wczesniej 150-200 g boru i zapominacie o pęknięciach łodyg. Dlaczego jesienią? A co wiosną to już nie działa? Więcej pierwiastków=więcej soli mineralnych w roślinie=mniej wody

Edytowane przez Mich9
Opublikowano
10 minut temu, Kubawww napisał:

Mam odmienne zdanie 

Idzie się przyzwyczaić

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, Kubawww napisał:

Gratuluję odwagi z tym borem zwlaszcza ze prognozuja ochłodzenie i przymrozki .

I jak idzie przejechać bez kolein?

Jakie przymrozki?

bez kolein, w pszenicy lekko ziemia ruszone w rzepaku nic. Twardo jak na ścieżce tfu znaczy się na stole. Jak raz się przestraszyłem wody i zjechałem ze ścieżki to ledwo przeszedlem

moja prognoza mówi o plusach lub przynajmniej zero przez najbliższy tydzień. a w dzień 9-15

Opublikowano

Ja wczoraj wysiałem siarczan magnezu i sól potasową po 180na ha i tam gdzie zawsze koleiny są tam zostały a tak to elegancko się siało z azotem czekam na pewno z tydz jeszcze bo około 10 marca do - 4 ma być ale zobaczymy bo jak rozleje rsm po 15 marca będzie to chyba jedna dawka ale się zobaczy kiedy pierwsza będzie. 

Opublikowano

Ja dziś wysialem 150 kg Korn Kali i ok 100 kizerytu. Ścieżki ubite po jesieni to przejazd bez kolein. 

Teraz pojdzie saletra w dawce 350 kg. Tylko nie wiem czy to dać na raz czy jakoś rozłożyć na dwie mniejsze dawki lub trochę opóźnić ta pełną pierwszą dawkę Bo pogody dlugoterminowe szału nie pokazują.

Opublikowano
slay6 napisał:

Ja dziś wysialem 150 kg Korn Kali i ok 100 kizerytu. Ścieżki ubite po jesieni to przejazd bez kolein. 

Teraz pojdzie saletra w dawce 350 kg. Tylko nie wiem czy to dać na raz czy jakoś rozłożyć na dwie mniejsze dawki lub trochę opóźnić ta pełną pierwszą dawkę Bo pogody dlugoterminowe szału nie pokazują.

W marcu "opóźnić" pierwszą dawkę N w rzepaku ? 🤔

Opublikowano (edytowane)

U mnie było - 8 w kwietniu w 2020

1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Zalezy jakie ma sie gleby. 

3a-5 od czerwonej gliny i ilu do plaży. Wiem że potas ruchliwy w glebie, ale pytam co dają jesienią skoro 150 kk wiosna 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Znam osobe co jesienią daje fosfor a potas cały na wiosne  ,dla mnie bez sensu ,gleby mocne

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v