Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja do wszystkich ciągników leje TURDUS a na im chodzą jak zegarki

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja do wszystkich ciągników leje TURDUS a na im chodzą jak zegarki, a wymiana co 100mtg

Opublikowano
ja do wszystkich ciągników leje TURDUS a na im chodzą jak zegarki, a wymiana co 100mtg

tata wymienia olej w U3512 to leje ELF a wymiane oleju stosuje co 350mth

zresztą jak i w NH leje ELF-a przeważnie taki olej idzie nam do wszystkich ciągników

Opublikowano

Mam już 188 mth w ursus 4514 i nie wiem kiedy mam dzwonić po serwis aby mi zmienili olej.

Musowa wymiana oleju jest po przekroczeniu 200 mth czy 250?

Opublikowano

Witam

W moim 3512 leje olej : Mobil Super S Turbo Diesel o gestosci 10w-40

W instrukcji obsługi pisze ze zalecana gestosc to : 10w-30

Czy to jakos wpływa na smarowanie. Kupic 10w-30? czy pozostac przy 10w-40?

Dodam ze przebieg orginalny wynosi 1800 Mth

Opublikowano

Raczej ja bym zmienił na 30.To jest dość delikatny silnik.Chodzi mi o panewki środkowe,które są wąskie [jeszcze na środku jest kanał olejowy]i może ten olej powodować szybsze zużycie ich bo jest za gęsty.A jak podejrzewam u ciebie to on nie robi zbyt intensywnie zęby się mocno nagrzewał. Ja leje pół syntetyk Turdusa i wymieniam co 300 MHT lub raz w roku.

Olej 10w 40 stosuję się do mocno obciążonych silników. 3512 nie należy do takich.

Opublikowano

w mojej instrukcji do MF 255 widnieje:

10w30 zima

20w40 lato

API CC

...także 10w40 lepszej klasy także będzie odpowiedni, chyba że ciągnik użytkowany jest główne do lekkich prac, często uruchamiany na krótkie chwile gdzie oliwa nie osiąga typowych temp. roboczych, wtedy lepkość 10w30 była by bardziej właściwa.

Opublikowano

Jaki były najlepszy olej do silnika do Ursusa 4512??? mam ten ciągnik niedługo i nie mam pojęcia jaki ma zalany olej a pasowało by wymienić. Jakie polecacie?? Ciągnik sprowadzony z Holandii

Opublikowano

Milvusa to raczej lepiej nie stosować (klasa API CC), już lepiej Falco (API CD), oczywiście turdus może być, jest nieco droższy niż falco.

Opublikowano

witajcie mam problem z ursusem 3512 dzisiaj orałem i zauważyłem z miarki oleju silnika wywala olej. zauważyłem także że wywala z pokrywy pod klawiatury ale to jest chyba wina uszczelki ale bardziej niepokój mnie ta miarka? :(