Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, gregor1284 napisał:

@jarecki pytasz jak naliczać. A jak naliczany jest podatek? 

ok . naliczanie od produkcji i co dalej  skup interwencyjny ?    tu nie ma dobrego rozwiązania , ale to co jest jest optymalne .     I tu akurat obecny rząd troche zmienia zmiejszył wysokość dopłat do TUZ a dał dopłaty do bydła , dodatkowo dopłaty ekologiczne łąki powiązał z utrzymywaniem przezuwaczy wiec  coś robi .

Opublikowano

Europejski Trybunał Praw Człowieka nakazał Polsce i Łotwę, by zapewniły migrantom wodę, żywność i opiekę medyczną

Polska jest zobowiązana do dostarczenia żywności, wody i ubrań koczującym na granicy polsko-białoruskiej. Jak dowiedziało się Radio ZET, takie środki tymczasowe nałożył na Polskę Europejski Trybunał Praw Człowieka.

Teraz co zapewnić wszystko trzeba będzie .

Opublikowano (edytowane)

10 godzin temu, gregor1284 napisał:

Wielkie sprawdzanie kto partaczy. Wykazać się co kto produkuje i ile, dać dopłatę nie do ha, tylko do produkcji! Masz łąki, wykaz się co z tym sianem robisz. Masz pole, dokument ze sprzedaży zboża! Masz krowy mleczne, udokumentować ile mleka oddajesz i czy oddajesz. Masz opas, udokumentuj ile sztuk i w jakiej wadze oddajesz na ubicie. Takiego co byki oddaje w wadze 450kg, uciąć mu dopłaty a dać takiemu który oddaje w wadze 800-900kg. Masz krowy a nie oddajesz mleka do mleczarni, udokumentuj Czy Ty coś z tego mleka produkujesz i sprzedajesz, jeśli nie to jeb po dopłatach itp itd

kręcisz bat na własną d*pę

Edytowane przez witejus
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Niedzielski będzie miła teraz problem .

To może być największa tego typu akcja w historii. Szykuje się potężny protest. Co zrobi rząd?

shutterstock_1718390458.jpg

Ale co, co że co?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, witejus napisał:
10 godzin temu, gregor1284 napisał:

Wielkie sprawdzanie kto partaczy. Wykazać się co kto produkuje i ile, dać dopłatę nie do ha, tylko do produkcji! Masz łąki, wykaz się co z tym sianem robisz. Masz pole, dokument ze sprzedaży zboża! Masz krowy mleczne, udokumentować ile mleka oddajesz i czy oddajesz. Masz opas, udokumentuj ile sztuk i w jakiej wadze oddajesz na ubicie. Takiego co byki oddaje w wadze 450kg, uciąć mu dopłaty a dać takiemu który oddaje w wadze 800-900kg. Masz krowy a nie oddajesz mleka do mleczarni, udokumentuj Czy Ty coś z tego mleka produkujesz i sprzedajesz, jeśli nie to jeb po dopłatach itp itd

Masz kurę? To udowodnij że kura  znosi  jajka. Jak nie, to jeb po dopłatach.:lol:

Poprawione po sugestii Kolegi forumowicza.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Masz kurę? To udowodnij że kura niesie jajka. Jak nie, to jeb po dopłatach.:lol:

I tym sposobem doszliśmy do jaj. 

Masz jaja? Udowodnij to peselem dzieci. Jak nie to bykowe🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

ok . naliczanie od produkcji i co dalej  skup interwencyjny ?    tu nie ma dobrego rozwiązania , ale to co jest jest optymalne .     I tu akurat obecny rząd troche zmienia zmiejszył wysokość dopłat do TUZ a dał dopłaty do bydła , dodatkowo dopłaty ekologiczne łąki powiązał z utrzymywaniem przezuwaczy wiec  coś robi .

Nie skup interwencyjny. Każdy pracownik ma jakąś place minimalną, a producenci warzyw co mają? Zanim oni przystąpią do zbiorów to już transporty warzyw z zza granicy do nas jadą... Powinniśmy być w stanie zaspokoić nasz rynek, a następnie towar na export. Jeśli brakuje nam towaru żeby zrobić zapas dla nas no to wtedy importujemy 

18 minut temu, witejus napisał:

Nie nie, ja sobie poradzę 

11 minut temu, mirro napisał:

Masz kurę? To udowodnij że kura  znosi  jajka. Jak nie, to jeb po dopłatach.:lol:

Poprawione po sugestii Kolegi forumowicza.:lol:

Nie mam kury 😔

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

No to masz przechlapane. Jak teraz udowodnisz że masz jajka, ( z całym szacunkiem):lol:

Żebyś Ty był Mirroslawa i podobał mi się to by była tylko kwestia umówienia się na sprawdzanie 😂 tak niestety musisz żyć w niepewności 😉

Opublikowano

Racyl streścisz?

Widzę Maliszewskiego  to albo idą wybory albo cena jabłka niska🤣

Bo sadownictwo w Polsce to tylko jabcoki😉

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

Ale chłop przygotowany 🤦‍♂️niech go drzwi ścisną 

2 minuty temu, mirro napisał:

@gregor1284To nie było personalnie do Ciebie . Tylko z naszego sstatniego wywodu wynika że do udowodnienia iz posiada się dzieci niezbędne jest posiadanie kury.:lol:

To jeszcze lepiej, po sprawdzaniu jajek jakbyś się "okazała" w ciąży a nie miał bym kury to jestem bez winy 😂 skończmy lepiej te wywody

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

To jeszcze lepiej, po sprawdzaniu jajek jakbyś się "okazała" w ciąży a nie miał bym kury to jestem bez winy

Ale musiałbyś płacić bykowe.:lol:

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie skup interwencyjny. Każdy pracownik ma jakąś place minimalną, a producenci warzyw co mają? Zanim oni przystąpią do zbiorów to już transporty warzyw z zza granicy do nas jadą... Powinniśmy być w stanie zaspokoić nasz rynek, a następnie towar na export. Jeśli brakuje nam towaru żeby zrobić zapas dla nas no to wtedy importujemy 

Jest racją że praca minimalna to w zasadzie cena minimalna za pracę i skoro tak to czemu nie ma urzędowych cen na inne produkty? Ja od zawsze uważam że skoro nie ma cen min. to i płacy min. być nie powinno. 

Towary jadą z zagranicy? Jadą i jechać będą. Jak zaspokoisz np rynek sałaty, kalafiora czy brokuła  w lutym/marcu?

Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Jest racją że praca minimalna to w zasadzie cena minimalna za pracę i skoro tak to czemu nie ma urzędowych cen na inne produkty? Ja od zawsze uważam że skoro nie ma cen min. to i płacy min. być nie powinno. 

Towary jadą z zagranicy? Jadą i jechać będą. Jak zaspokoisz np rynek sałaty, kalafiora czy brokuła  w lutym/marcu?

No i w takiej sytuacji importujemy. Ale jeśli możemy zapewnić zbyt na produkty czy to warzywników, czy sadowników to na cholerę nam ciągnąć nie wiadomo jakie ilości, nie wiadomo jakiego pochodzenia i jakości towaru? 

1 minutę temu, Roman4321 napisał:

dajesz te pomysły

Za free? 😂 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Nie nie, jeśli świadomość i myślenie rolników się nie zmieni to jest kilka pomysłów na biznes wrazie "w" 

Te krowiny są tak opłacalne czy te biznesy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v