Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w tvn24 pokazywali wlasnie strajk w wawrzenczycach- witejus strajkujesz ?? w tvp-info jak na razie nie widzialem przekazow ze strajku..

mirro-masz szczescie ze nie byles na walach pod krakowem gdy puscili plotke ze beda wysadzac-osp na czele z moim szwagrem i dziesiatkami ludzi dzien i noc stali na walach i pilnowali. obawiam sie ze maczety byly by w ruchu.

teraz leci info dzien i zobacze czy cos pokazuja-na razi nic.

fajna macie pogode na podlasiu -u nas leje od wczoraj..

widzicie juz pis-oglupki po co sa wolne media ??    wladza woli pokazywac emigrantow niz rolnikow..lepiej straszyc ciemny lud irakijczykami niz zdesperowanymi rolnikami.. na dziki kasy na drut nie bylo a na ludzi sie znalazly..

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

fajna macie pogode na podlasiu -u nas leje od wczoraj..

widzicie juz pis-oglupki po co sa wolne media ??    wladza woli pokazywac emigrantow niz rolnikow..lepiej straszyc ciemny lud irakijczykami niz zdesperowanymi rolnikami.. na dziki kasy na drut nie bylo a na ludzi sie znalazly..

A są u nas takie ? Chyba że chodzi o szybkość działania, to są takie :ph34r:.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ogólnie to strajk organizowany przez lokalnego działacza z gminy Iłów, pod który potem podpięła się AgroUnia a dopiero na koniec dołączyli ci od wywłaszczenia ziemi rolnej pod lotnisko, i tych bardzo popieram, bo pod lotnisko przeznaczono chyba tereny z najlepszymi gruntami w okolicy Warszawy, tam dominują grunty klasy 3, na których w normalnej sytuacji to problem jest robić inwestycje przemysłowe.

sory Tomek , strajk przeciwko wywłaszczeniu  pod budowe CPK za chwile bedzie strajk przeciwko rządowi za  blokowania budowy zamku w stobnicy bo okoliczni mieszkańcy wiedzą co oznacza dla nich ten zamek , co do strajku to ci wywłaszczenie raczej stracą bo bedą musieli sie przeprowadzić i tu nawet nie ma co dyskutować ale cały region zyska  , za przekopem mierzei jestem za ale za CPK  to chyba lepiej było by to inaczej rozwiązać i istniejące lotniska wykorzystac 

Opublikowano

ogladalem tvp-info  ponad godzine -ani slowa o strajkach...media rzeczywisice sa wolne-emigranci z iraku juz 2 tygodnie koczuja a dopiero pare dni temu media sie nimi zainteresowaly,sezon ogorkowy sie konczy.

jarecki-niedlugo swiniopasow juz nie bedzie,  chinski swirus ludziom nie dal rady a ten  afrykanski rolnikow wykonczy... kolega czekal na prosieta z danii 2 tygodnie bo nie bylo chetnych na zebranie calego skladu.

ile zostalo gospodarstw ze swiniami-ponizej 90 tysiecy chyba..

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał:

cały region zyska

Taak, szczególnie ja xD 50% mojego gospodarstwa ma pójść pod ekspresówkę Płock-Lotnisko wg ich planów, to ja podziękuję.

Wolę swoje ha niż pracę na miotle na lotnisku.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

jarecki-niedlugo swiniopasow juz nie bedzie,  chinski swirus ludziom nie dal rady a ten  afrykanski rolnikow wykonczy... kolega czekal na prosieta z danii 2 tygodnie bo nie bylo chetnych na zebranie calego skladu.

ile zostalo gospodarstw ze swiniami-ponizej 90 tysiecy chyba.

nawet i ci są potrzbni bo te swinki troche zboża zjadają , oczywiscie hodowcy trzody z importu 

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Taak, szczególnie ja xD 50% mojego gospodarstwa ma pójść pod ekspresówkę Płock-Lotnisko wg ich planów, to ja podziękuję.

sytuacja nie zbyt optymistyczna ale Twoje dzieci będą mogły iść do lepszej pracy niż rolnictwo niestety ale takie są realia  https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/podwyzki-plac-w-kilku-branzach-trwa-wojna-o-pracownika-a-szczegolnie-w-handlu/n4r1p7d

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

sytuacja nie zbyt optymistyczna ale Twoje dzieci będą mogły iść do lepszej pracy niż rolnictwo niestety ale takie są realia

To niech idą twoje, oddaj swoje tereny a moje zostaw w spokoju ... Te lotnisko jest tak potrzebne jak ...

Opublikowano (edytowane)

dlatego napisałem że sytuacja niezbyt optymistyczna , tym bardziej żę to nie 1ha czy 2 ha ale połowa gospodarstwa więc tym bardziej szkoda .          Ale ja  patrze realnie na rolnictwo i swojego gospodarstwa nie widze jako zrudła dochodu dla pokoleń  i to nie tylko jesli chodzi o polskie ale i w całej europie sytuacja jest podobna , trzeba ciągle inwestowac i inwestować i się rozwijać i zwiekszać produkcje a na tym zyskuje tylko posrednik .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Brawo prawda powiedziana czemu mleczarze nie kupią mleczarni i sprzedawać wyroby .

Ale nie da się nic zrobić w Polsce bo zaraz kilku wszystko ro***bie bo kasa musi być  za***ana jak to się ma z producentami jabłek tylko upadłość .

Tak samo masarnie powinni być w rekach producentów świń a czemu nie są .

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

A w jakim interesie nie trzeba inwestować i sie rozwijać? 

Jak zyskuje pośrednik to czemu nie zajmiesz się własnie takim biznesem?

inwestować w każdym interesie trzeba , ale rolnictwo to jest branża w którą można cały czas inwestować tu nigdy nie dojdzie się do sciany bo zawsze czy to nowy grunt czy maszyna .             I bardzo dobrze żę posrednik zyskuje tak naprawde dzieki posrednikowi mamy jako konsumenci niższe ceny , bardzo czesto na targowisku towart u posrednika czy handlarza jest tańszy niż u producenta .

Opublikowano (edytowane)

To prawda jak pogadać a ja tam nie wiem , mi się nie chce , lepiej sprzedać i tu zaczyna się problem bo ten co kupuje jebie chłopa a ten płacze i na drogi jedzie .

To prawda bo producent na rynku chce nie wiadomo ile ale rynek sam cenę kształtuje ile ludzie chcą zapłacić by towar schodził .

Rolnik powinien mieć traktor a maszyny wspólnie kupione na kilka gospodarstw a nie każde  sobie za gigantyczne sumy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Brawo prawda powiedziana czemu mleczarze nie kupią mleczarni i sprzedawać wyroby .

to rolnicy są włascicielem mleczarni spółdzielni .  Znam 2 osoby które robią sery i sprzedają mleko w butelkach i one nigdy nie narzekają a ci co sprzedają mleko do mleczarni zawsze płacza żę jest tanie 

• Like 1
Opublikowano

jak sprzedadzą kilka butelek i kilka serów to dopiero mają na tym biznes 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

To niech idą twoje, oddaj swoje tereny a moje zostaw w spokoju ... Te lotnisko jest tak potrzebne jak ...

tak było potrzebne jak 500+ 😂

2 minuty temu, jarecki napisał:

do tego jajka i króliki na zamówienie ale nie narzekają do tego ziemiaki  i mar

twoja wiedza o opłacalności na sprzedaży bezpośredniej kończy się na tym że samochód przyjeżdza po mleko i je zabiera a pieniążki przychodzą na konto 😂

Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:

A ja myślałem że  to  żołnierze  mają  bronić  a tu  proszę  

Na  polu  walki  też  byś  oczekiwał  obrony  przełożonego 

Widzisz Denwer problem w tym że jak dajmy na to, przyłożyłbym Frasyniukowi, to gazety zrobiłyby ze mnie furiata, mordercę i SBeka mszczącego sie za jakies krzywdy. 

Tak normalnie trzeba się k**ewsko pilnować w życiu cywilnym, bo nie wiadomo na jakiego prokuratora sie trafi. jak będzie cięty na wojsko, to będzie się starał udowodnić iż należy ukarać mnie surowiej, poniewaz ze względu na wyszkolenie moge kogoś bardziej uszkodzić. 

A taka pyskówka jak z Frasyniukiem to woda na młyn oszołomom. To że uważam go za śmiecia to moja prywatna sprawa.

• Like 1
Opublikowano

Widzę że masz bardzo dobre te prywatne spostrzeżenia.

Tego pe,pe,pe py,py, pfrasyniuka to lać  ciepłym moczem

Opublikowano
55 minut temu, racyl napisał:

twoja wiedza o opłacalności na sprzedaży bezpośredniej kończy się na tym że samochód przyjeżdza po mleko i je zabiera a pieniążki przychodzą na konto 😂

no kilka latek na targowisku spędziłem tak dla Twojej wiedzy .

sam frasyniuk w tym nie lubieniu pis troche się pogubił , coś mi się zdaje to w jego wypowiedzi było wiecej słów by zatakować PIS niż stanąć w obronie emigrantów .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v