Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak ktoś bierze w dzierżawy to najczęściej ma już powyżej 30ha swojego, więc duuużo do tysiąca mu brakuje

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Mi 900 do ha nie wychodzi.

Nie każdy ma młodego rolnika, ptaszka, onw, czy inne żeby tysiaka średnio wyciągnąć.

Takiej propagandy o dopłatach to chyba nawet programy rolnicze nie dają?

jednolita dopłaty obszarowa 483,79 zł/ha

dopłaty za zazielenienie 323,85 zł/ha

To są pierwsze 3 ha .

jednolita dopłaty obszarowa 483,79 zł/ha

dopłaty za zazielenienie 323,85 zł/ha

dopłaty dodatkowa 182,02 zł/ha

to już na 4 ha tak nie masz .

Opublikowano

No to skąd masz dopłaty 1000 do ha, jak obszarnikowi 800 nie wychodzi.

Te 200zł to często jedyny zysk może pozostać.

Opublikowano

a onw -gorskie i nizinne, do tego do roslin wysokobialkowcy

14 minut temu, Agrest napisał:

Jak ktoś bierze w dzierżawy to najczęściej ma już powyżej 30ha swojego, więc duuużo do tysiąca mu brakuje

w malopolsce to nie wiem czy duzo by sie znalazlo takich co maja swojego 10 ha a nie 30.

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Bo tak napisałem do pełnej sumy 1 tyś a tu drobiazgi Dżentelmeni  nie rozmawiają o pieniądzach bo je mają .

A mają bo potrafią liczyć a nie żyją w urojeniach o dzierżawie 2 tys + dopłata pod Hrubieszowem. Ile tobie galan zysku wychodzi z pszenicy?

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

A mają bo potrafią liczyć a nie żyją w urojeniach o dzierżawie 2 tys + dopłata pod Hrubieszowem. Ile tobie galan zysku wychodzi z pszenicy?

To zależy od roku każdy jest inny raz może być 1 tyś i będzie 2 tyś .

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

a onw -gorskie i nizinne, do tego do roslin wysokobialkowcy

w malopolsce to nie wiem czy duzo by sie znalazlo takich co maja swojego 10 ha a nie 30.

Często jak jest onw to i ewentualne plony niższe niż na innych gruntach, choć są wyjątki bo i tacy co za mady wiślane onw dosają/dostawali.

Wysokobiałkowe to już wybór dzierżawcy bo on decyduje co posiać.

Czystym skurwysyństwem byłoby regulowanie czynszu dzierżawnego w zależności od tego co rośnie na polu. Co jakbym pomidora przemysłowego posadził?

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Biorą i płacą mają już  po 200 ha i im mało tylko sobie wydzierają .

Moze i biora ale ja sie pytam jak im sie to opłąca? Dokładają? 

Opublikowano

A co cie obchodzi co on mówi? Sam liczyć nie umiesz? 

Pszenicy 8 ton po 750 masz 6 tys + 800 dopłaty minus koszty ok 3,3-3,5 tys to akurat te 3 tys max za dzierżawę wyjdzie. Gdzie ty masz rozum że w takie bzdury wierzysz. Ja też jestem w tych rejonach i mam znajomych od Lipska po Werbkowice, Hrubieszów,  Dołhobyczów aż po Tomaszów. Takich stawek po prostu nie ma chyba ze jakis baran chce zrobić sąsiadowi na złość. Czemu ty nie dzierżawisz skoro to taki biznes? Z tego co piszesz to zarobisz 2x więcej na dzierżawie jak na swojej produkcji. Po co sie męczysz? Innym dajesz rady żeby dzierżawili bambrom po 3 tys i nic nie robili a sam partaczysz robotę i po 1-2 tys wyciągasz? Liczyć nie umiesz? 

Opublikowano
52 minuty temu, Agrest napisał:

Czystym skurwysyństwem byłoby regulowanie czynszu dzierżawnego w zależności od tego co rośnie na polu. Co jakbym pomidora przemysłowego posadził?

Właśnie na takich 10ha zebrałem groszek a za dwa tygodnie będzie sadzony brokuł. To co? Może dwa razy gościowi dzierżawę zapłacić?😂

Opublikowano
jacus napisał:

Kościół ma rację, to co poniżej to bzdura za bzdurą.

po części przynajmniej.

Jeszcze zatęsknimy za kapłanami bo faktycznie ich nie będzie przez te nagonki na nich. Paru zrobi występek a reszta cierpi niesprawiedliwie.

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

084-takiej-sytuacji-w-diecezji-zielonogorsko-gorzowskiej-jeszcze.jpg

A pewnie że rodziny niechętnie przygotowują do stanu kapłańskiego. Trza jak u buddystów, oddać szczeniaka za młodu klasztoru, ogolić baniak na łyso i po problemie. 😂

Jak nie będzie znał innego życia to już zostanie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v