Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyjdą....przyjdą....... Im się tez wydaje tak jak tobie że ziemia nie wiadomo jak zdrożeje. Maszyny juz im rdza zeżarła, dzieci uciekły do Wawy i Krakowa i nie wrócą bo nie ma do czego. Jak sprzeda 1 ha za 50 tys to jest tyle ile weźmie tyle za dzierżawę przez 25 lat. Dzieciaki chcą dobrze pożyć, polatać po świecie , kupić samochody,  mieszkania, spłacić kredyty itd.  Im te drobne za dzierżawe nie robia róznicy a wieksza kasa i owszem.  Tych gospodarstw już nie ma a następne czeka taki sam los.  

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

Wcześniej napisałem tak teraz żądają było że tylko za dopłaty ale się skończyło a spirala się nakręci .

I będą teraz dzierżawcy d*pami telepać .

To jak teraz dierzawca płaci czynsz i podatek dla właściciela bo już nie jarze.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

Przyjdą....przyjdą....... Im się tez wydaje tak jak tobie że ziemia nie wiadomo jak zdrożeje. Maszyny juz im rdza zeżarła, dzieci uciekły do Wawy i Krakowa i nie wrócą bo nie ma do czego. Jak sprzeda 1 ha za 50 tys to jest tyle ile weźmie tyle za dzierżawę przez 25 lat. Dzieciaki chcą dobrze pożyć, polatać po świecie , kupić samochody,  mieszkania, spłacić kredyty itd.  Im te drobne za dzierżawe nie robia róznicy a wieksza kasa i owszem.  Tych gospodarstw już nie ma a następne czeka taki sam los.  

DZIECI może się nauczą że taki @Ulman jak będzie chciał obrabiać to zapłaci dzieciom dzierżawa co roczną na wczasy jak nie to kto inny .

Sam już kilku tak napuściłem bo nie mogłem się patrzeć jak się zbiją że od dali za darmo nie lubię cwaniactwa .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie nauczą się i twoje zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da. Nawet jak niektórzy zostawią sobie ziemię to nie zmienia faktu ze te gospodarstwa przestaną istnieć.  Kierunek jest jeden - mało zarabiaja więc nie mają kasy na rozwój a nawet na bierzącą konserwację sprzętu i infrastruktury. Wszystko sie starzeje i rozpada więc dzierżawią a za chwile to sprzedadzą. Nie ma innej drogi 

Opublikowano

Dopłata dla właściciela podatek płaci dzierżawca i bierze plon. Uczciwy układ dla mnie

Opublikowano (edytowane)

Galan  rolnicy co biorą ziemie w dzierżawe są pełnoletni i skoro im takie warunki odpowiadają to ich sprawa , nikt raczej ich nie zmusza do tego , natomiast czy sprzedać ziemie czy oddać w dzierżawe  to zależy na co przeznaczyć pieniądze czy w co zainwestować ,  wyjazd na wymażone wczasy ? czemu nie , pewnych chwil z życia nikt nam nie zabierze i zawsze je bedziemy pamietać .         Jeden bedzie całe życie pracował i odkładał bo dla dzieci a drugi sobie na wczasy ze 2 razy do roku wyjedzie i który jest leszym ojcem ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

z 5 ha po 3 tyś masz 15 tyś rocznie to mało w pada tylko h*j strzela tych że muszą płacić bo zabierają darmochy nie .

Skąd ty te 3 tys wziąłeś?  Nie rozśmieszaj mnie

Opublikowano

Myßlący rolnik przy uprawie zbożowej nie zapłaci 2tys czynszu.

Weź podlicz rzetelnie ile sam zarabiasz i powiedz czy dałbyś tyle?

Opublikowano

w tygodniku rolniczym byl niedawno artykul a takim madrym co tyle dawal za dzierzawe-2 lata tak placil ale potem mu kasy braklo i plakal ze wlasciciel mu odebral. od razu znalazl sie inny chetny, co ciekawe wlascicel tem ma gospodarstwo ale woli wydzierzawic-co mnie nie dziwi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy nadal tak jest ale wielu cwaniaków na licytacji agencyjnej ziemi bije czynsze do nawet 10t z ha, a potem co roku podanie o umorzenie, bo susza, grad, deszcz nawalny ect...

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

Galan fantazjuje i coraz bardziej sie w tych urojeniach rozpędza.  Na siłę chce udowodnić że mało x niewiele = dużo

To mało wiesz 1 tyś jest do każdego  1  ha  dopłaty każdy właściciel ziemi ma oda w dzierżawę za 2 tyś i taki właściciel ziemi ma 3 tyś do 1 ha rocznie teraz zrozumiał zbierają nawet po 40 kilometry od domu mają już po nad 200 ha i dalej dobierają bo im mało .

Opublikowano

Mi 900 do ha nie wychodzi.

Nie każdy ma młodego rolnika, ptaszka, onw, czy inne żeby tysiaka średnio wyciągnąć.

Takiej propagandy o dopłatach to chyba nawet programy rolnicze nie dają?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v