Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, galan99 napisał:

Ziemia nie podlega zwrotom po wojnie wiec pozostałe dobra niech się ubiegają u Niemca .

Skoro Żyda stać na wypowiedzenie takich słów że Polacy byli gorsi od Niemców w czasie wojny to już przesadzili bardzo .

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/740889,dr-oetker-boss-bayer-bmw-te-wielkie-firmy-wspolpracowaly-z-nazistami.html

Najgłośniej było jednak o amerykańskim IBM-ie, który pomógł Trzeciej Rzeszy identyfikować i rejestrować osoby pochodzenia żydowskiego. Koncern dostarczył bowiem nazistom maszyny sortujące, wyposażone w karty perforowane - do III Rzeszy trafiły ich ponad dwa tysiące, a kolejnych kilka tysięcy znalazło się potem w państwach okupowanych.

Zbieranie danych za pomocą kart perforowanych i maszyn sortujących najpierw było pomocne nazistom przy akcji sterylizacji osób upośledzonych, a potem ich eutanazji. Potem urządzenia i technologie IBM znalazły też zastosowanie w obozach koncentracyjnych.

Opublikowano (edytowane)

Tylko trzeba powiedzieć że to byli Żydzi co skazali na zagładę Żydów Europejskich czemu to nie wiem ale taka logika jest żyda .

Tera polityka krajowa Tracji większość stary kacap .

Klub PiS bez większości w Sejmie. Odchodzący posłowie krytykują ostatnie decyzje rządu .

Posłowie Zbigniew Girzyński, Małgorzata Janowska i Arkadiusz Czartoryski poinformowali na konferencji prasowej, że opuszczają Klub Parlamentarny Prawa i Sprawiedliwości.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Posłowie Zbigniew Girzyński, Małgorzata Janowska i Arkadiusz Czartoryski poinformowali na konferencji prasowej, że opuszczają Klub Parlamentarny Prawa i Sprawiedliwości.

no i co?

Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

nie będzie wszystkiego realizował jak zamierzał

a jak myślisz po co się zwąchał z Kukizem ,że o Czarzastym nie wspomnę ,on już się zabezpieczył na tę okoliczność .Ich troje🤣 to już teraz mu potrzebni co najwyżej na korek do d*py ,zresztą oni i tak będą głosować tak jak dotychczas ,chyba nie myślisz że będą głosować razem z Budką?😂

Opublikowano (edytowane)

Kukiz to mały problem teraz tylko słuchać kiedy to w nocy zagłosują za przywróceniem SB Emerytur bo  Czarzastemu tylko o to chodzi .

Kim z zawodu jest minister zdrowia? Adam Niedzielski SZOKUJE, będziecie zaskoczeni .

Dlaczego tak jest zazwyczaj Ministrem zdrowia zawsze był lekarz a tym razem Ekonomista zbieg okoliczności czy celowa robota i to jest pytanie ? .

Adam Niedzielski  w latach 1992–1997 studiował w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Ukończył tam ekonomię oraz metody ilościowe i systemy informacyjne. W 2003 w Instytucie Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk uzyskał stopień doktora nauk ekonomicznych na podstawie rozprawy zatytułowanej Kapitał ludzki a polityka fiskalna. System międzypokoleniowego finansowania edukacji z udziałem państwa. Niedzielski ukończył także różne szkolenia i kursy z zakresu finansów publicznych oraz zarządzania, m.in. program „Driving Government Performance: Leadership Strategies that Produce Results” organizowany przez Harvard Kennedy School i IESE Business School (2011). Specjalizował się w zakresie zarządzania finansami oraz zarządzania strategicznego. Jest autorem publikacji i raportów (w tym dla OECD) poświęconych m.in. kwestiom administracji publicznej i finansów publicznych.

ten łobuz będzie powiadał szczepimy się  NIGDY .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Adam Niedzielski zapowiada 4 falę teraz są warianty delta i Lambada już jest czyli 4 fala na jesieni delta a na wiosnę Lambada , ma łeb ten ekonomista za mało splajtowało biznesów .

Do wyborów przetrwają kasy z odbudowy wystarczy na przeżycie PiS a reszta niech se radzi z ludźmi .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Denwer napisał:

205595947_4070093899705560_3956575612792

Tylko 2020-2021 5% PiSiorski memowiczu. I o ile mi wiadomo to w poprzednich latach też inflacji na minusie nie było. Więc w sumie pewnie jeszcze więcej. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Niedzielski będzie umiał zapewne wytłumaczyć jak to się robi ma  stopień doktora nauk ekonomicznych na podstawie rozprawy zatytułowanej Kapitał ludzki a polityka fiskalna. System międzypokoleniowego .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
43 minuty temu, Ulman napisał:

Jak logicznie godzisz duże wzrosty cen z 1% inflacją? Umiesz wytłumaczyć jak to działa?

Koszyk inflacyjny to min. żywność , paliwo , energia cała reszta poszła w górę nawet od 30 % do 300 % ale nie wlicza się do inflacji .

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Koszyk inflacyjny to min. żywność , paliwo , energia cała reszta poszła w górę nawet od 30 % do 300 % ale nie wlicza się do inflacji .

Ooo widzisz, ciekawe dzięki komu taki wzrost cen... Znając życie wina Tuska xD

Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Koszyk inflacyjny to min. żywność , paliwo , energia cała reszta poszła w górę nawet od 30 % do 300 % ale nie wlicza się do 

Możesz to udowodnić? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A tak na twój rozum i logikę to jest mozliwe czy bezmyslnie wierzysz i łykasz takie bzdury jak małpa kit?

Jest możliwe i to szybko jak to uczynił Balcerek zbił inflację szybo większość pamięta jak to było nie będę robił wykładnie jak to było .

Opublikowano

A co mnie Balcerowicz obchodzi i jego zbijanie inflacji? Jaki to ma wspólny mianownik z obecną sytuacją? Pamietasz z jakiego poziomu zbijano wtedy inflację i w jakiej sytuacji gospodarczej?  Wszyscy widzą ze są potężne wzrosty cen na większości artykułów i nie jest to 2-3%. Jak pisał Mariusz wiele towarów podrożało o kilkadziesiąt % a inflację pokazują  kilka%. Z definicji inflacja jest utratą wartości pieniądza a przez to zmniejszeniem siły nabywczej.  Jesli jedne produkty istotnie podrożały to co takiego  istotnie staniało że tylko kilka% inflacji wyszło?

Opublikowano (edytowane)

A co mnie Balcerowicz obchodzi i jego zbijanie inflacji?

Jak co to ekonomista bardzo dobry w każdym rządzie był .

Wystarczy ściągnąć  z rynku pieniądze żeby każdy miał mniej i inflacji nie będzie proste .

Edytowane przez galan99
  • Confused 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v