Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no pewnie ze w zadluzaniu nie sa gorsi niz reszta- diabel tkwi w szczegolach-wiekszosc tych pieniedzy tak czy siak dostaniemy a reszta to kredyt ktory ktos kiedys bedzie musial splacac. wlasnie temu pare rozsadnych krajow zwleka z zaakceptowaniem tego programu. byc moze sie okazac ze ktorys to uwali.

Opublikowano

To jest cała pojebana Unia nic nie ma i nic nie warta żeby w Unii nie było produkcji leków i typ .

Ratujące życie leki z Chin mogą mieć dla Unii złe efekty uboczne

Unia Europejska jest niezmiernie uzależniona od importu tanich leków z Azji, zwłaszcza z Chin, które jednocześnie są jej głównym systemowym rywalem. Każdego dnia w chińskich fabrykach produkuje się tony chemikaliów, które następnie są przetwarzane i syntetyzowane w cząsteczki będące aktywnymi składnikami leków codziennego użytku; potem opuszczają one porty na wschodnim wybrzeżu kraju i pokonują tysiące kilometrów na statkach towarowych, aż docierają do Europy, gdzie są pakowane i wysyłane do szpitali i aptek na całym kontynencie, pisze Carlo Martuscelli z POLITICO.

Do niedawna to Europa zaopatrywała resztę świata w leki, ale w ciągu ostatnich dwóch dekad jej pozycja została osłabiona przez dużych producentów w Azji, z Chinami na czele .

Jednak, jeśli chodzi o mniej kosztowne, ale niemniej istotne leki niechronione patentem, Unia stała się zależna od Azji, zarówno jeśli chodzi o podstawowe składniki, jak i gotowe specyfiki. A w przypadku niektórych kluczowych leków – w tym antybiotyków takich jak penicylina – zależność ta sięga 100 proc.

Opublikowano

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-koncentracja-w-polskim-rolnictwie-przebiega-zbyt-wolno,nId,5203094

Pytanie do Balcerowicza. Po co było rozpieprzać PGRy, skoro teraz namawia się do łączenia w grupy i konsolidacje.

Z uwolnienia zasobów pracy zaangażowanych w rolnictwie skorzystałyby również inne sektory gospodarki, które mimo pandemii i pogorszenia sytuacji na rynku pracy w wielu przypadkach nie mogą znaleźć pracowników.

Pod warunkiem że dana osoba ma odpowiednie wykształcenie kierunkowe i przynajmniej rok lub dwa praktyki. Ubezpieczenie w Krusie czy wiek też czasami stanowi problem dla potencjalnego pracodawcy. Także autor artykułu nie wie o czym pisze według mnie.

W przypadku produkcji roślinnej na uwagę zasługuje wyraźne obniżenie powierzchni zasiewów ziemniaków do 225 tys. ha w 2020 r. wobec 375 tys. ha w 2010 r. (spadek o 40 proc.). Wynika ono przede wszystkim ze zmniejszającego się ich spożycia w Polsce.

Kto to pisał ? 🤣

Opublikowano
24 minuty temu, dsbh napisał:

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-koncentracja-w-polskim-rolnictwie-przebiega-zbyt-wolno,nId,5203094

Pytanie do Balcerowicza. Po co było rozpieprzać PGRy, skoro teraz namawia się do łączenia w grupy i konsolidacje.

Z uwolnienia zasobów pracy zaangażowanych w rolnictwie skorzystałyby również inne sektory gospodarki, które mimo pandemii i pogorszenia sytuacji na rynku pracy w wielu przypadkach nie mogą znaleźć pracowników.

Dane jak to dane. Wnioski można z nich wysnuć różne. 

PGR były państwowe, czyli w mentalności ludzi niczyje. Taka też była praca i zainteresowanie ich stanem. Spółdzielczość zaś to już start na głęboką wodę i współodpowiedzialność majątkowa spółdzielców. Co Bielmlek właśnie przerabia. 

Opublikowano
4 minuty temu, Roman4321 napisał:

co chcecie wszyscy mieszkać w pałacach?

A to ku🤬 co 🤨 mamy w chlewach mieszkać a elyta w pałacach?🤔

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

ksiądz , Pan i Wójt  to jest elita a reszta dziady

A Ty (z całym szacunkiem) już wstałeś z kolan, czy dalej zdejmujesz czapkę przed dziedzicem.😂 

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Ja wywodzę się z dziedzica wiec czapkować nie muszę .

Aaaaaa czyli ta wypowiedź to jednak pogarda była, rozumiem.😂

Opublikowano

5 godzin temu, jacus napisał:

no pewnie ze w zadluzaniu nie sa gorsi niz reszta- diabel tkwi w szczegolach-wiekszosc tych pieniedzy tak czy siak dostaniemy a reszta to kredyt ktory ktos kiedys bedzie musial splacac. wlasnie temu pare rozsadnych krajow zwleka z zaakceptowaniem tego programu. byc moze sie okazac ze ktorys to uwali.

chodziło mi o podział w zorientowanych  osobach , ze 20 % z tych 700 mld zł to bedzie zysk  firm które bedą realizowały programy z 5 % to opracowanie i zatwierdzenie projektów i ich nadzór a to już 25 % czyli ze 150- 200 mld zł 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v