Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szpital oferuje ponad 50 tys. zł dla lekarza, ale nie ma chętnych .

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy poszukuje lekarza medycyny ratunkowej. Oferuje ponad 50 tys. miesięcznie. Przez miesiąc nie zgłosił się nikt chętny. - Lekarze nie są zainteresowani taką stawka i takim kontraktem - mówi rzecznik szpitala w rozmowie z polsatnews.pl.

To i;e oni chcą zarabiać 200 tyś na miesiąc a może na tydzień zapewne prywatnie tyle mają .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Prezes wie o tym i się nie boi Unii .

O to toczy się gra w tym tygodniu: czy polskie członkostwo w Unii Europejskiej dotrwa do 18 urodzin? Groźba jest realna. Sytuacja jest bardzo groźna. W środę Trybunał Konstytucyjny może rozstrzygnąć, że Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej nie ma kompetencji, aby stosować środki zaradcze w Polsce (na przykład w sprawie Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego). Co więcej, być może polskie sądy nie będą mogły kierować do TSUE pytań prejudycjalnych.

Jeśli tak się stanie, system prawa europejskiego zostanie wysadzony w powietrze.

Bez funkcjonowania prawa europejskiego w Polsce szybkiej modyfikacji będzie wymagać Konstytucja Rzeczypospolitej lub czeka nas wyjście Polski z UE.

Opublikowano

żadnej nie otrzymają !!!, za chwilę wywalą warzywa na pole i tyle z tego będzie

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

"Stanowiła częściową rekompensatę utraconego dochodu, w związku z wystąpieniem pandemii".

I to jest właśnie ten moment i ta chwila kiedy nagle się okazuje że to właśnie dzięki niewprowadzeniu stanu wyjątkowego, wszystkim chętnym trzeba będzie wypłacać kasę za zyski utracone. I teraz dawać mi tu wszystkich fachowców co tak zajadle twierdzili że jak się wprowadzi stan wyjątkowy to dopiero trzeba będzie wypłacać za to odszkodowania. Nie ma to jak świat według PiS.

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Jak cześć rolników co sprzedają ziemniaka ale zawsze mogą powiedzieć że można było sprzedać do marketów oni zawsze mają wytłumaczenie .

Obecnie ziemniak w bigach od producenta nie kosztuje więcej jak 17groszy. Powodzenia życzę i większych nasadzeń.

Opublikowano

dziekuje, ja sadze tyle samo, raz zarobisz pare razy stracisz i jakos sie kreci.. pare lat tlustych pare chudych.

na jesien moga byc po zlotowce albo po 10 groszy........ja na szcescie sprzedaje w detalu..nizej 50 grosy nie schodze.

Opublikowano (edytowane)

ale żę ludzie przez koronawirusa przestali jeść ? jest nadprodukcja , polska ogólnie ma nadprodukcje żywnosci i przy w miare urodzajnym roku ceny bedą niskie na wszystko od zboża przez owoce po warzywa , zboża uratował eksport i ceny na swiecie . Tu mi sie przypomina aronia sprzed kilku lat gdzie niskie ceny w skupach a rząd PO-PSL  jakieś dotacje dla producentów tejże aroni wystosował i efekt taki że niskie ceny utrzymywały się  chyba ze 3 sezony 

10 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

Napewno część rolników nie otrzymała  żadnej pomocy....... 

dyplomatyczna odpowiedz .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

nie wiem czy wszystkie Jarki tak mają ale Ty jesteś jakiś oderwany od rzeczywistości gdzie zwyczajni ludzie w obecnych czasach kupują i w jakich cenach warzywa i owoce

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

ale żę ludzie przez koronawirusa przestali jeść ? jest nadprodukcja , polska ogólnie ma nadprodukcje żywnosci i przy w miare urodzajnym roku ceny bedą niskie na wszystko od zboża przez owoce po warzywa , zboża uratował eksport i ceny na swiecie . Tu mi sie przypomina aronia sprzed kilku lat gdzie niskie ceny w skupach a rząd PO-PSL  jakieś dotacje dla producentów tejże aroni wystosował i efekt taki że niskie ceny utrzymywały się  chyba ze 3 sezony 

dyplomatyczna odpowiedz .

Owoców w tym roku to za dużo u nas w kraju nie będzie, ostatnie noce bardzo pomogły w tym temacie, a po tej nocy to aż nie chce się iść oglądać truskawek, bo żal patrzeć. 

Opublikowano

Wczoraj kątem oka widziałam przy ulicy pierwsze dzikie stoisko.

Opublikowano

zwyczajnie wk***iają mnie kolesie co pierdzielą o nadprodukcjach a jednocześnie nie widzą że w największej ilości placówkach handlowych w Polsce  klient ma podany zagraniczny towar i kilkakrotnie droższy

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał:

no niestety .

w sobotę był artykuł na wp.pl o tegorocznych polskich truskawkach a ludzie Twojego pokroju to wypisują komentarze w internecie dlaczego polska truskawka z tunelu w kwietniu jest droższa od tej zagranicznej

Tomek daj sobie z nim spokój on nie rozumie Twoich czy moich nakładów środków i pracy jakie trzeba ponieść żeby ta truskawka była czy zakwitła w tym momencie. jemu się wydaje że ta truskawka z wolnego wybiegu i ta zadbana, osłaniania, przyspieszana to jest to samo a plantator nic nie inwestuje tylko wyciąga kasę

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v