Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, deSilva napisał:

Ostatni raz powtarzam, podważ moje zdanie i udowodnij że nie.

A ty podważ moje i udowodnij, że nie mam racji ;)  Ja ci przedstawiałem swoje rozumowanie, największe strajki to koniec października, a na początku listopada nie notowano jakichś drastycznych różnic pod względem liczby zachorowań względem końca października.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

5 Jarka w innym wykonaniu ale wraca .

Jak zniechęcić hodowców do uboju rytualnego? Jeśli nie Piątką dla zwierząt, to...

Piątka dla zwierząt wraca niczym bumerang – nowa, zmieniona, ale czy korzystniejsza dla polskiego rolnika? Były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski twierdzi, że pomimo odejścia od zakazu uboju rytualnego w nowej ustawie, hodowców w inny sposób zmusi się do zaprzestania wykonywania tego rodzaju uboju. Jak? 

Jakiś czas temu Marek Suski zapowiedział, że PIS wraca do koncepcji nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt pomimo licznych protestów rolników. Jednym z elementów, który tak bardzo zdenerwował polskich rolników jesienią ubiegłego roku, był zakaz uboju rytualnego. Co prawda w nowej ustawie tego zapisu ma już nie być, jednak są plany, by zakaz ten wprowadzić w inny sposób.

O planach rządu co do nowej Piątki dla zwierząt wypowiedział się były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski: Zapis o zakazie uboju rytualnego w mocny sposób uderzyłby w polskie rolnictwo w zakresie eksportu. Jedyne rynki, które liczą się w tym zakresie na świecie, czyli ogromne rynki muzułmańskie, wymagają uboju właśnie zgodnie z zasadami religijnymi – halal, koszer. Niestety pomimo rezygnacji z zakazu uboju rytualnego, pewne, określone działania mają być wymuszane na rolnikach. Mianowicie, ci rolnicy, którzy chcieliby skorzystać ze wsparcia w ramach programów unijnych, opisywanych w Planie Strategicznym, musieliby poręczać za kupującego, że nie dokona on uboju rytualnego. Jest to kompletnie niezrozumiałe. Jest to po prostu czysta ideologia, a jednocześnie ma być związana z ekonomią przez wymuszanie na rolnikach żeby składali deklaracje o swoich zwierzętach. To rolnik sprzedając swoje zwierzęta ma gwarantować, że osoba, która od niego te zwierzęta kupi, nie dokona uboju rytualnego.

https://okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/7705-jak-zniechecic-hodowcow-do-uboju-rytualnego-jesli-nie-piatka-dla-zwierzat-to?fbclid=IwAR2MHC1ctcq9pwLzjk6w22DtGw6-QJjq7VZ5MxplWcloJ4a4dUkrYxVq9nI

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski twierdzi, że pomimo odejścia od zakazu uboju rytualnego w nowej ustawie, hodowców w inny sposób zmusi się do zaprzestania wykonywania tego rodzaju uboju. Jak? 

Hodowcy nie wykonują samodzielnie uboju rytualnego.:lol:

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie, mógłbym się z wami zgodzić że to że kot sro, że PiS coś tam wymyślił, ale epidemia jest wszędzie i to tam najwięcej gdzie gdzieś zrobili olewkę, także wasze pitolenie i negowanie od rana do późnej nocy, jest chyba tylko z nudów.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)

@deSilva Szwecja olała COVID ciepłym moczem i nie widać tam jakiejś wielkiej różnicy względem Polski. Co więcej liczba zgonów im drastycznie nie wzrosła w porównaiu z krajami gdzie ograniczenia wprowadzono 

image.png.83f3980f718bb3b3f22d9bc800957e09.png

Opublikowano
3 minuty temu, deSilva napisał:

ale epidemia jest wszędzie i to tam najwięcej gdzie gdzieś zrobili olewkę,

A tam gdzie nie było strajku kobiet, jest największa.:lol:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ardanowski odniósł się również do branży futerkowej: Jak można w dobie pandemii, upadku wielu firm, likwidować jakąś branżę? Jest to branża dająca wiele korzyści producentom pasz, utylizująca w najbardziej ekologiczny sposób setki tysięcy ton z przemysłu ubojowego. I nagle w Polsce zrodził się pomysł żeby zlikwidować tę branżę natychmiast bez jakichkolwiek odszkodowań. Teraz rolnicy zaczynają dochodzić do przekonania, że skoro nie udało się z powodów ideologicznych zlikwidować hodowli norek w Polsce, to uderzy się covidem i zlikwiduje się je, rozbudzając emocje społeczne, że ta choroba może z norek z powrotem przejść na ludzi.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@deSilva Szwecja olała COVID ciepłym moczem i nie widać tam jakiejś wielkiej różnicy względem Polski.

Dalej sobie wmawiaj że to wszystko Pis wymyślił.  :P musiałeś się gdzieś mocno uderzyć w głowę.  :P

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

że ta choroba może z norek z powrotem przejść na ludzi.

A oczywiście że tak. Na strajku kobiet większość ubrana była właśnie w futra z norek.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, deSilva napisał:

Dalej sobie wmawiaj że to wszystko Pis wymyślił.  :P musiałeś się gdzieś mocno uderzyć w głowę.  :P

PiS wprowadził głupie ograniczenia, które hamują gospodarkę. Jak widać na przykładzie Szwecji było to nie potrzebne ;) 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

A oczywiście że tak. Na strajku kobiet większość ubrana była właśnie w futra z norek.:lol:

Że większość była bez majtek bo im niepotrzebne to fakt, ale futer tam jakoś nie zauważyłem.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Znaczy futro wokół norek miały🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

PiS wprowadził głupie ograniczenia, które hamują gospodarkę. Jak widać na przykładzie Szwecji było to nie potrzebne ;) 

W innych krajach nie ma ograniczeń, nic nie po zamykanenie ma godziny policyjnej, tylko w Polsce biedaczku musisz maseczką nosić.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)

@deSilva ale ja porównuje ze Szwecją, a ty mieszasz do tego inne kraje. Dla ciekawostki Ci dodam, że Francja, pełno ograniczeń, Szwecja brak ograniczeń i procentowy wzrost śmiertelności porównując 2019 do 2020 w obu krajach taki sam, cud ? 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

@deSilva ale ja porównuje ze Szwecją, a ty mieszasz do tego inne kraje.

Po uj szukasz za morzem porównań, poszukaj w Czechach, Niemczech, szkoda że z Chinami nie porównałeś tylko ze Szwecją.

Opublikowano (edytowane)

@deSilva ale ja porównuję kraj w którym wprowadzono ograniczenia z krajem w którym te ograniczenia nie były wprowadzone i pomiar liczby zachorowań w tym kraju można uznać za wiarygodny( dlatego nie porównuję np z Białorusią)

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Czyli o jednym myślimy😁

I tym sposobem udowodniliśmy że to bobry roznoszą COVIDa.:lol:Nauka radziecka byłaby z nas dumna.

Opublikowano

Ale nie chciałbym mieć takiej z norką bobra. Za mały jestem😁 już lepsza norka norki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v