Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Nie  mam powołania  ani  wprawy w podpi,,,,,laniu. Ja tylko   dałem sygnał US  o nieprawidłowościach  zresztą  na życzenie  owego  handlarza który  mnie  oszukał  i  zaśmiał  się w twarz  ,, i co mi zrobisz:P,, no to  się  przekonał  😎.

A potem pewnie go zamknęli na 20 lat😂 Żaden handlarz tak nie zrobi i nie zaryzykuje  przewalenia gamonia na pare złotych

1 godzinę temu, jarecki napisał:

te pseudo napoje wiecej szkody robią w organizmie niż pożytku , ale tu nie o szkode chodziło a o kase do budżetu .    kiedy obniżyli podatek PIT Z 18 NA 17 % ?

I podnieśli/wprowadzili kilkanaście innych. Obnizenie podatku jest nieodczuwalne bo coraz wieksza grupa ludzi wchodzi w wyższe progi, bo ich wyruchali na podniesieniu kwoty wolnej i dlatego ze progi podatkowe nie są waloryzowane co w efekcie sprawia że w kwotach bezwzględnych płacimy coraz większe podatki.

58 minut temu, jarecki napisał:

W TYCH NAPOJACH W WIEKSZOSCI to syrop z przenicy zamiast cukru ,ale gorszy jest chyba kwas w tych napojach .  polska jeszcze nie ma problemu tak jak zachód z otyłoscią wsród dzieci podatek raczej nic nie zmieni a i podatek nie bedzie miał wpływu bonp. coca -cola w radzyminie fabryka nie robi z polskiego cukru tylko z trzcinowego przynajmiej 4 lata temu jeszcze tak było i pewno dalej tak jest .

To jest tylko wyciaganie kasy od społeczeństwa. Jak im tak zalezy na zdrowej młodzieży to niech jeszcze opodatkuja czekoladę frytki, pizze, kebaby i hamburgery. Nie wiem jakim trzeba być debilem by uwierzyć że podatek od cukru jest w celu poprawy zdrowia społeczeństwa. Niestety lud jest tak zidiociały ze nawet w to wierzy (szczególnie sekta PIS) a nawet średnio rozwiniety intelektualnie człowiek powinien to od razu wyśmiać a człowieka który to mówi z automatu miec za idiotę albo kłamcę.

51 minut temu, Denwer napisał:

Pamiętaj  że  Cukier  Krzepi  💪

Bez  cukru  nie da  się  żyć. 

I dlatego trzeba go opodatkować bo lud i tk z niego nie zrezygnuje.

49 minut temu, racyl napisał:

O kasę ? 😂

tyle lat nikomu to nie przeszkadzało i nagle w 5 roku rządu pisowcy na to wpadli 😂

Niech oprzywrócą Vat z 23% na 22 % to wszyscy na tym skorzystają

PISiaki to są śmieszne stworzenia. Jak Tusku podniósł vat i zabrał nam 7 mld to jest hańba, skandal, złodziejstwo i układ ale jak PIS wprowadził podatek od cukru w którym zabierze nam 2 mld to jest słuszne i prawidłowe. 

44 minuty temu, Denwer napisał:

Głupoty  piszesz  38  mln  Polaków  nie  pija  szczyn 

To nie ma znaczenia. Podatek dotnie wszystkich bez wyjątku. Nawet takich co do końca życia nic słodzonego nie wypiją ani nie zjedzą. Może kiedys dorośniesz i będziesz to w stanie zrozumieć choć mam wątpliwości bo PIS dba by elektorat był jak najgłupszy.

24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo PiS taki jest, jak na swoim podwórku to szaleje i chojrakuje, a jak pojadą do Brukseli to potulne baranki ;) 

To tylko przedstawienie dla lumpenelektoratu

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

ale wykryli na przetwórniach a ja znam takiego co na rynek nawey okresów karencji nie przestrzega w truskace

Jak się nie uprawia truskawek to można się zdziwić że środki grzybobójcze w tej uprawię mają nawet 1-3 dzień karencji 😂

powiedzieć chłopu zwyczajnemu że wczoraj się pryskało a dzisiaj zbiera i ten chłop już ma o czym gadać 😂

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

Jak się nie uprawia truskawek to można się zdziwić że środki grzybobójcze w tej uprawię mają nawet 1-3 dzień karencji 😂

powiedzieć chłopu zwyczajnemu że wczoraj się pryskało a dzisiaj zbiera i ten chłop już ma o czym gadać 😂

powiem Tobie tak , matka handlowała na rynku 28 lat i nie kazdy towar mogła kupić bo nieraz sprzedawca mówił żęby przyszła np . jutro .

Opublikowano
58 minut temu, Denwer napisał:

W 2019  zarobili  na ziemniaku  mogli  odłożyć. Zresztą  w tym roku  aż  tak  źle  nie  jest  można  rzec  że  cena ziemniaka wróciła  do normalności  po 30zł  za  worek  15kg  jak było  rok temu  to był  rozbój  w biały  dzień  i   kara  szybko  przyszła.

A przed 2019 to kiedy jeszcze zarobili na tym ziemniaku? 

Opublikowano

sprzedawca a producent to dwie różne rzeczy.

Nie ma też tak że stężenie danej substancji po kilku dniach jest takie same jak w dniu zabiegu. substancja się rozkłada pod wpływem światła wilgoci itp. żeby ktoś się zatruł w 5-6 dniu w okresie 7dni karencji to trzeba naprawdę dużo użytej tej substancji w zabiegu.

Ilość użytego środka też ma znaczenie a karencji trzeba przestrzegać

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, tak samo jest z karencją 3 dniową, czyli 72 godziny. Tak naprawdę to po 48 godzinach jeżeli zastosowano ilość zgodną z etykietą to te owoce mają pozostałości na poziomach poniżej norm bezpiecznej ilości dla spożycia ;) Tu wiem akurat z pewnego źródła. Dla znajomej co 4 godziny od oprysku pobierałem próbkę do badania pozostałości (badany był środek Switch). Po 36 godzinach pozostałości mieściły się w normie. Pierwsza próbka wykazywała ilość poniżej norm już po 24 godzinach, ale że następne były lekko powyżej to ją pomijam.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Emeryty dobrze oceniają bo czynastke dostały ;) :) I to nawet nie wszystkie ;) 

Rzetelność sondy ulicznej na 5+ ;) Tu widać myślenie PiS-owca, wrzuca link do czegoś na podstawie czego można go wyśmiać ;) 

Poziom wiedzy protesty kobiet większość uczestniczek nie wiedziała w czym bierze udział

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, henio2 napisał:

Poziom wiedzy protesty kobiet większość uczestniczek nie wiedziała w czym bierze udział

Ale dlaczego atakujesz mnie akurat protestem kobiet ?? Czy ja się wiążę jakoś z tą grupą ??  Co chcesz tym wykazać ?? 

Chcesz to ci znajdę taką sondę gdzie uczestniczki tego strajku były mądrzejsze od PiS-owców ;) Albo taki zrobię w domu, i powiem, że ci co są za "niby" za PiS to mają gadać głupoty a ci za strajkiem kobiet to być mądrzy ;)

Taką sondę uliczną można zrobić jak się chce, wystarczy wybrać odpowiednie filmiki ;) Albo podstawić statystów, takich jak na Sylwestrze w Ostródzie ;) I zapłacić im po 500zł z abonamentu RTV ;) 

Opublikowano

No tak nie wiedziała 😂 że znalazły się głupki co rozwaliły porządek z początku 90 lat😂

4 minuty temu, henio2 napisał:

poziom wiedzy uczestniczek protestów kobiet z błyskawicą 🤣

Tu nie ma nic nadzwyczajnego, chyba nie rozumiesz istnienia kanału tego youtubera. oglądałem kiedyś regularnie jego filmy i zawsze lubi zadawać dziwne, wieloznaczne pytania, łamigłówki

Opublikowano
43 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

U nas w okolicy niektórzy mieli przekroczenia Dursbanu(chloropiryfos) w brokule, rok im nie przyjęli i już się nauczyli, żeby nie pryskać.

Jak bym piznął w durne łby za dursban w brokule, to by te zawszone czapki pospadały.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mirro napisał:

Jak bym piznął w durne łby za dursban w brokule, to by te zawszone czapki pospadały.

No ale widzisz, kilku głupich i wszyscy nie mogą stosować ;) 

10 minut temu, henio2 napisał:

Nie widzę, żeby ktoś tu się deklarował jako PiS-owiec albo uczestnik Strajku Kobiet, więc nie wiem o co chodzi ?  Tak w ogóle to film z 2018r, więc wiadomo na pewno kto za strajkiem kobiet a kto przeciwko ;) Oj, Pisiorku, naucz się jeszcze, bo do TVP ci jeszcze daleko z propagandą ;) 

Opublikowano
45 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No nie wiem, ale to nie prowadzi do niczego dobrego. Raczej trzeba karać tylko tych co nie umieją stosować, a nie wszystkich jak leci. Dursban też był dobrym środkiem, ale stosowanym zgodnie z etykietą. Tak samo jak jest z glifosatem. Wystarczy zakazać stosowania na rośliny uprawne, tylko po zbiorach go zostawić, a jak ktoś odstawi towar z glifosatem to go nie przyjąć i tyle. Rolnik jeden rok wywali towar do rowu i się nauczy.

U nas w okolicy niektórzy mieli przekroczenia Dursbanu(chloropiryfos) w brokule, rok im nie przyjęli i już się nauczyli, żeby nie pryskać.

Podziękuj  badylarzom  bo to dzięki nim   ten zakaz  jak  sam  zauważyłeś. 

24 minuty temu, Ulman napisał:

A potem pewnie go zamknęli na 20 lat😂 Żaden handlarz tak nie zrobi i nie zaryzykuje  przewalenia gamonia na pare złotych

Nie masz pojęcia  gamoniu  jak  działał  i jak działa  handel cielętami  to  się  nie wypowiadaj  bo robisz  z siebie  błazna 

25 minut temu, Ulman napisał:

To nie ma znaczenia. Podatek dotnie wszystkich bez wyjątku. Nawet takich co do końca życia nic słodzonego nie wypiją ani nie zjedzą. Może kiedys dorośniesz i będziesz to w stanie zrozumieć choć mam wątpliwości bo PIS dba by elektorat był jak najgłupszy.

Nigdzie  nie pisałem o  podatku  gamoniu  naucz  się  czytać  

Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

A przed 2019 to kiedy jeszcze zarobili na tym ziemniaku? 

Umysł PISowca działa wybiórczo i nie ma takiej ocji by ogarniał całość problemu czy sytuacji. To przerasta ich mozliwości intelektualne. Propaganda wyćwiczyła ich jedynie w przyjmowaniu krótkich i jasno ukierunkowanych przekazów typu " zła kasta" albo "wina Tuska" 

7 minut temu, henio2 napisał:

Zupełnie tak jak większość popierajacych PIS.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No ale widzisz, kilku głupich i wszyscy nie mogą stosować ;) 

Nie widzę, żeby ktoś tu się deklarował jako PiS-owiec albo uczestnik Strajku Kobiet, więc nie wiem o co chodzi ? 

youtuber jak najbardziej prawicowy, wierzący. nawet zadawał niewygodne pytania w poprzednich latach na manifach 8marca a na te pisowcy raczej nie chodzą 😂

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

Tylko dlaczego zamiast karać wybiórczo, to każe się wszystkich rolników stosujących chloropiryfos.

Przed chwilą, racyl napisał:

youtuber jak najbardziej prawicowy, wierzący. nawet zadawał niewygodne pytania w poprzednich latach na manifach 8marca a na te pisowcy raczej nie chodzą 😂

Youtubera nie znam, oceniam tylko na podstawie tego filmu i co w nim widzę.

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

No i jeszcze jedna zasadnicza różnica - na TVP musze płacic czy ogladam czy nie bo rząd propagandę dotuje. TVN to mój wybór i decyzja. 

No  i  nie  wiesz  za  co  płacisz  abonament   słabo  rozgarnięty  jesteś.

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

1.Podziękuj  badylarzom  bo to dzięki nim   ten zakaz  jak  sam  zauważyłeś. 

2. Nie masz pojęcia  gamoniu  jak  działał  i jak działa  handel cielętami  to  się  nie wypowiadaj  bo robisz  z siebie  błazna 

3.Nigdzie  nie pisałem o  podatku  gamoniu  naucz  się  czytać  

1. Jaki zakaz dzieki badylarzom?

2. Z pewnościa przebiega w zupełnie inny sposób jak cały handel na swiecie.

3. A o czym pisałeś? Oczywiście jesli sam wiesz.

Opublikowano

w leśnictwie gdzie nie ma kontaktu żadna żywność z nim i też go zabronili 😂

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

A nie dzięki tym co uprawiają rzepak? Przecież to od pszczółek się zaczęło. Szukaj winnych dalej.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, racyl napisał:

Bo jak zakazywać to od razu wszędzie, tak najłatwiej. 

A z Dursbanem @mirro dobrze mówi, jak ktoś wie jak go stosować i kiedy to szkody pszczołom nie zrobi. Ale rzepiarzy to w południe sobie pryskali w pełni kwitnienia. Ale co się poradzi na takiego analfabetę co nie potrafi etykiety przeczytać.

Ja tam mam numer do lokalnego pszczelarza, i a jak mam pryskac czymś szkodliwym dla pszczół to dzwonię do niego, czy pszczoły już zleciały i dopiero wyjeżdżam w pole, ale do tego potrzeba świadomości własnych działań, a tego niektórym rolnikom brakuje. 

Zresztą na polu mam zazwyczaj trzmiele i one zazwyczaj później zlatują niż pszczoły, to po tym już widzę też czy można wjeżdżać z opryskiem czy trzeba czekać. 

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

No  i  nie  wiesz  za  co  płacisz  abonament   słabo  rozgarnięty  jesteś.

a za co?

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

A na Ukrainie nie zabronili i żywność jedzie,

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v