Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, henio2 napisał:

Dla małych gospodarstw jest 60 tyś bez własnego udziału za po było 5 tys

Lepiej przekazać na następcę i niech sobie 150 tyś na młodego weźmie ;) Tak samo nie trzeba mieć udziału własnego.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

I jeszcze New Holanda.:lol:i masseya

A deta to się wstydzisz? Nie ładnie.

Opublikowano
34 minuty temu, henio2 napisał:

Nic bo zwierzęta nie chorują

Jak się nie ma zwierząt to i nie chorują. 😔

31 minut temu, Ursus932 napisał:

Nadal daje 40000 zł  🤝 będziesz miał w portfelu więcej 🤭

O czym ty?🤨

17 minut temu, henio2 napisał:

Chciałeś napisać dla małych co przynajmniej jedno na etacie a ha jako hobby. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, henio2 napisał:

To musisz mieć za przeproszeniem ogródek a nie gospodarstwo, żeby się do tego zakwalifikować ;) Jakiekolwiek prężniejsze gospodarstwo się na ten program nie kwalifikuje. Chyba, że ktoś ma tylko 40-letniego ciapka i 5ha ziemi, to się załapie.

• Haha 1
Opublikowano

Za rok to pracownik sezonowy będzie musiał być ubezpieczony w ZUZ wiec pierwszy krok do likwidacji plantacji Truskawki i danych plantacji co wymagają siły najemnej .

W ten sposób wyeliminuje się w Polsce uprawę dużo powierzchniową . 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, mirro napisał:

I jeszcze New Holanda.:lol:i masseya

Panie Morawiecki !!!może by tak podatek od tych traktorów 🤭  

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Za rok to pracownik sezonowy będzie musiał być ubezpieczony w ZUZ wiec pierwszy krok do likwidacji plantacji Truskawki i danych plantacji co wymagają siły najemnej .

W ten sposób wyeliminuje się w Polsce uprawę dużo powierzchniową . 

Co ty za głupoty gadasz ;) Pracownik sezonowy zostaje w KRUS, tu na razie nic się nie zmienia.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To musisz mieć za przeproszeniem ogródek a nie gospodarstwo, żeby się do tego zakwalifikować ;) Jakiekolwiek prężniejsze gospodarstwo się na ten program nie kwalifikuje. Chyba, że ktoś ma tylko 40-letniego ciapka i 5ha ziemi, to się załapie.

Tu się mylisz bo 30 hektarowe może się załapać .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Chyba jak sieje samo żyto ;) Bo jak siejesz jęczmienie/pszenżyta to już przekraczasz magiczną granicę 13 SO. Nie mówiąc już o pszenicy czy kukurydzy. Bo kukurydzy to 13ha wystarczy, żeby tą magiczną granicę przekroczyć.

Opublikowano
1 minutę temu, PRZMAS19821982 napisał:

Odp na moje pytania???? 

Za wuja się nie poczekasz no to za duży wysiłek na jego łepetynę .😩

Opublikowano
2 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Sam sobie zaprzeczasz....... Odp na moje pytania???? 

A o co pytałeś bo jesteś natrętny z tym pytaniem jak mucha przed deszczem.😉

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Pod warunkiem że nie masz żadnych zwierzaków i same laski piaski i karaski. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, galan99 napisał:

Wystarczy jeden rok aby obniżyć SU a potem to co było ale da się .

I jak obsiejesz nie dochodowymi uprawami, zamiast czymś lepszym to połowę tej kasy stracisz przez niedochodowe plony ;) Sam liczyłem, czy bym się na to nie dostał, to przy 15 ha musiałbym zostawić tylko 3ha truskawek, a resztę ugorować przez cały rok ;) Tylko to było w 2017 i wtedy był limit 10 SO. Jak sobie policzyłem, że siejąc jęczmień/pszenżyto zostaje mi te 1500zł z ha, to przez to sztuczne zaniżanie w pierwszym roku był bym na starcie  18 000 do tyłu. 

Teraz policz jakbyś miał 30ha i osiągnął dochód o 1000zł z ha mniejszy(zamiana kukurydzy na żyto) to byś od razu 30 000 był w plecy. Gra warta świeczki.

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

To nie dt tylko "Staliniec".

Właśnię tak mi świtało, ale wybrałem tą drugą opcje😁

Zdjęcie Józefa jest na desce?🤭

3 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Jestem i będę... Ciebie o nic nie pytałem...... 

A to se bądź😆

Opublikowano
1 godzinę temu, henio2 napisał:

Polaków nie interesuje wzrost PKB jak Ulman a realna wartość pieniędzy jaką mają w portfelu ostatnie 5 lat pokazało że jest zdecydowanie większa i żyje się nam znacznie lepiej może pisać co chce ale rzeczywistości nie zmieni jest wąska grupa niezadowolonych bo PiS odsunął od korytka ale kto by się nimi przejmował

Czy ty wogule robisz jakieś zakup i wiesz ile  podskoczy już ceny...jaka jest większa wartość pieniądza..... Ty chyba jeno wklejasz napisane teksty i się nie zastanawiasz nad nimi wogule..... . 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I jak obsiejesz nie dochodowymi uprawami, zamiast czymś lepszym to połowę tej kasy stracisz przez niedochodowe plony ;) Sam liczyłem, czy bym się na to nie dostał, to przy 15 ha musiałbym zostawić tylko 3ha truskawek, a resztę ugorować przez cały rok ;) Tylko to było w 2017 i wtedy był limit 10 SO. Jak sobie policzyłem, że siejąc jęczmień/pszenżyto zostaje mi te 1500zł z ha, to przez to sztuczne zaniżanie w pierwszym roku był bym na starcie  18 000 do tyłu. 

18 tyś straty do 60 tyś to zyskujesz 42 tyś wiec nie tak do końca na zero w jeden rok .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v