Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@henio2 nie muszą dawać, wystarczy, że przestaną zabierać. 

Odliczenie akcyzy może i zwiększyli, ale w zamian podnieśli podatki na paliwie, więc rolnikowi nic to nie poprawiło.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Polaków nie interesuje wzrost PKB jak Ulman a realna wartość pieniędzy jaką mają w portfelu ostatnie 5 lat pokazało że jest zdecydowanie większa i żyje się nam znacznie lepiej może pisać co chce ale rzeczywistości nie zmieni jest wąska grupa niezadowolonych bo PiS odsunął od korytka ale kto by się nimi przejmował

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@henio2 może i biedakom, co socjal stanowi 50% ich dochodów żyje się lepiej. Ja nie odczuwam różnicy. Może i więcej w portfelu nosze, ale co z tego jak przed PiS-em za 100 zł zrobiłem jakieś już sensowne zakupy, a teraz na to samo muszę wydać 150 zł ? Na KRUS w 2014 płaciłem 83zł miesięcznie, teraz to jest 97zł. Może i w portfelu więcej, ale co z tego jak więcej za to nie kupię.

Ceny sprzętu rolniczego, maszyn, ciągników pędzą do góry, a świnie jak 20 lat temu były po 4-6zł tak i teraz kosztują tyle samo. PiS poprawił dolę nierobom, podnosząc ich z kolan, żeby zraz wywalili twarzą w błoto. Normalnemu pracującemu rolnikowi lepiej się nie powodzi.

Zatrudniając pracownika do zbioru truskawek, w 2018 płaciłem za jego ubezpieczenie w KRUS 184zł, w 2020 ta kwota wynosiła już 203zł. I co z tego że więcej banknotów, jak ich wartość ta sama.

Opublikowano
15 minut temu, henio2 napisał:

Ty nie odpowie działes na moje pytanie który rząd dał rolnikom choć tyle co PiS to ja nie będę na twoje odpowiadał

Rzaden rząd wraz z PiS nie pomugl wystarczyjaco rolnikom..... Teraz ja czekam na odp.???? 

Opublikowano

byl taki co wiecej dal rolnikom -emerytury, kredyty, talony, kartki -nazywal sie edward gierek- jak sie to skonczylo to po paru latach w radomiu sie okazalo.. a potem w calej polsce.. 

nasz wladza idzie dokladnie jego droga- 6 lat prosperity prl a potem kryzys na dekady... ciekawe za ile lat znowu bedziemy milonerami ??

• Like 2
Opublikowano

czasy sie zmieniły spada dzietnosc domy czy mieszkania stają się tylko jednopokoleniowe kiedyś w jednym domu czy mieszkaniu mieszkali i rodzice i córka czy tam zięć wraz z wnuczkami teraz jest coraz dalej odwiedzać dziadków jeszcze jak sami mogą się obejść to ok . eutanazja pisałem na przykładzie znajomego co miał raka ,.          Czy samobójstwo to eutanazja ?

Opublikowano
6 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Rzaden rząd wraz z PiS nie pomugl wystarczyjaco rolnikom..... Teraz ja czekam na odp.???? 

No ten "żont" bardzo pomógł rolnikom tak bardzo że aż wyszli na ulice i mają mniej w portfelach. 🤨 

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@henio2 może i biedakom, co socjal stanowi 50% ich dochodów żyje się lepiej. Ja nie odczuwam różnicy. Może i więcej w portfelu nosze, ale co z tego jak przed PiS-em za 100 zł zrobiłem jakieś już sensowne zakupy, a teraz na to samo muszę wydać 150 zł ? Na KRUS w 2014 płaciłem 83zł miesięcznie, teraz to jest 97zł. Może i w portfelu więcej, ale co z tego jak więcej za to nie kupię.

Ceny sprzętu rolniczego, maszyn, ciągników pędzą do góry, a świnie jak 20 lat temu były po 4-6zł tak i teraz kosztują tyle samo. PiS poprawił dolę nierobom, podnosząc ich z kolan, żeby zraz wywalili twarzą w błoto. Normalnemu pracującemu rolnikowi lepiej się nie powodzi.

Jakby rolnikom nie żyło się lepiej to skąd mają kasę by kupować ziemię ,10 razy drożej niż 20 lat temu mimo że jak piszesz ceny świń czy zboża stoją w miejscu i skąd ta kasa na drożejące maszyny?😜😋

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A co dał nam ten PiS ? Oprócz suszowego i załatwienia dotacji do wapnowania ? W zamian za to KRUS ostro do góry, dochód z ha wypompowali do jakiś niebotycznych wartości, przez co trudno o jakieś sensowne dotacje np. do fotowoltaiki jak masz więcej niż 10ha dobrej ziemi.

Fyndow albo innych germańców na podwórku a wszyscy biedotę i dziadów udają , to w końcu jest dochód czy nie 🤔 

Opublikowano

Nic bo zwierzęta nie chorują

2 minuty temu, PRIMO napisał:

Tylko największych sadysta nie leczy zwierząt którymi się zajmuje .

A ty ile PLNów wydajesz na weta miesięcznie?

Opublikowano
8 minut temu, PRIMO napisał:

No ten "żont" bardzo pomógł rolnikom tak bardzo że aż wyszli na ulice i mają mniej w portfelach. 🤨 

Nadal daje 40000 zł  🤝 będziesz miał w portfelu więcej 🤭

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Fyndow albo innych germańców na podwórku a wszyscy biedotę i dziadów udają , to w końcu jest dochód czy nie 🤔 

Jest ale dopiero jak ma tych Fyndów na podwórku co najmniej 4 sztuki.:lol:

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Masz rację rządem oprócz PiS 😎

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Jest ale dopiero jak ma tych Fyndów na podwórku co najmniej 4 sztuki.:lol:

Zawyżasz poziom, Ty już przedsiębiorca a nie zwykły rolnik.😁

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ursus932 napisał:

Nadal daje 40000 zł  🤝 będziesz miał w portfelu więcej 🤭

Gdzie dają te 40000 ?? Tylko takie, co to za PO nie dawali. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tyle daje za ursusa 5314 🤭 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dla małych gospodarstw jest 60 tyś bez własnego udziału za po było 5 tys

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

A skąd. Ja mam ich 5.:lol:

No proszę a kuźwa pierwszy piszczy jak pies że za pisiorow tak mu źle 😜 , wstyd :ph34r: 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ursus932 napisał:

Ja tyle daje za ursusa 5314 🤭 

To jakiś grat jest, ja swojego za 60 000 sprzedałem :) Akurat mi starczyło na wkład własny do modernizacji na Niu Hollanda :)

Z ładowaczem był, stan bardzo dobry, rok temu sprzedałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v