Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Dla Atomu w Polsce nie bo sąsiednie kraje już protestują boją się że Elektrownia wybuchnie pomimo ze jeszcze jej nie ma .

No i teraz wiem czemu PiS tak szybko buduje elektrownię atomową. Myslą że jak otworzą to zaraz wybuchnie. 

2 godziny temu, dysydent napisał:

warto by sprawdzić czy w takim - powiedzmy - Iranie (albo czym podobnym) islam jest przedmiotem obowiązkowym na uczelniach

W niektórych to jedyny przedmiot, Mają też wydziały typu "hard", np jak prawidłowo użytkować pas szachida.:efendi2:

Opublikowano
43 minuty temu, Dariowola napisał:

Ale w głębi serca ciesz się ze bez wychodzenia z domu szybko sprawnie przekazujesz daninę aby,,nam ''się lepiej żyło. 🤣 Nie tak jak Owsiak wysyłka dzieci z puszkami na mróz. 🤣

Na mnie nie liczcie bo moja  działalność  najczęściej  przynosi straty🤐 Niestety podatki zawarte w towarach dość ciężko ominąć.

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Na mnie nie liczcie bo moja  działalność  najczęściej  przynosi straty🤐 Niestety podatki zawarte w towarach dość ciężko ominąć.

To musisz z zasiłków żyć albo ..🤔

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, racyl napisał:

60% staniały ziemniaki ?  jaja sobie ktoś robi czy co ? 🤣

za 40gr nikt nie chcę a przed rokiem to po 2zł były

Za to czosnek 1 główka 2 zł  to sadz czosnek .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Za to czosnek 1 główka 2 zł  to sadz czosnek .

pomarzyć to sobie możesz o 2zł

Opublikowano

A jak ma sie matif nie zgadzać skoro jest jedno żródło informacji?  Notowania to może są wiarygodne dla targowych żukmenów a nie dla prawdziwych gospodarstw towarowych.

Opublikowano
32 minuty temu, galan99 napisał:

Notowania tak podają .

Chcą znieść płacę minimalną w najmniejszych firmach. "Radykalny postulat" 

Teraz chcą pozyskać pracownika za 1 zł .

Ty jesteś jakiś urwany z choinki. nie pamiętam żeby te ceny kiedykolwiek sie pokrywały z tym co można realnie dostać

Opublikowano (edytowane)

Te notowania to o kant d*py można potłuc, miałem truskawkę z frigo, zbierałem pod koniec sierpnia, i tak na pasku w Agrobiznesie(gdzie cena niby z rynków hurtowych) podane było 10-15zł/kg, po dojechaniu na miejsce(Rynek Hurtowy Bronisze) okazało się że taka cena rzeczywiście jest, ale za łubiankę 2kg a nie 1kg ;) Czyli tak na prawdę cena była 5-7,5zł/kg ;) Zresztą jak z bobem jeździłem, to też ceny na pasku odbiegały od tego co w rzeczywistości, oni chyba te ceny w południe sprawdzali, jak cena była trochę wyższa z powodu niskiej podaży/chwilowego braku towaru.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Rolnik komu sprzedaje Handlarzowi firmie skupowej to są marne ceny większości To rolnik sam ma sprzedawać na bazarkach , Ryneczkach tylko sprzedaj tony czegoś co się szybko psuje .

Opublikowano (edytowane)

@galan99 już widzę jak 3-4 tony truskawki sprzedaję na bazarku ;) Do tego musiałbym mieć sieć kilku stoisk, bo w okolicznym mieście to na jednym stoisku to sprzedasz tak około 500kg dziennie(200-300 łubianek biorą ode mnie zazwyczaj straganiarze z okolicznego miasta).

Opublikowano (edytowane)

@Ulman, na rynku w najbliższym mieście około 90-95% handlujących owocami i warzywami to handlarze, pozostałą część stanowią rolnicy ;) Chociaż i na tym forum znam jednego rolnika co sam sprzedaje swój towar ;)  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v