Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ja podważyłem wiarygodność badania przeprowadzonego przez uniwersytet warszawski 

59 minut temu, Ulman napisał:

. Wynika z niego, że liczba osób bez pracy wzrosła w kwietniu do ok. 1,5 mln, a bezrobocie wyniosło wtedy 10,3 proc.

a to jescze gorzej swiadczy o tej uczelni to oni napisali ze w kwietniu bezrobocie wyniosło 10,3%  , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

O czym Ty gadasz ?  suwerenny rząd PIS sie już  zgodził że zlikwiduje kopalnie do czasu kiedy ostatni związkowiec nie przejdzie na emeryturę 

piece na węgiel w domach mają już określoną datę

jak bruksela  i zieloni  ekolodzy  mierzą smog  to i pis się ugina  jak dla mnie to mogą zamykać od jutra dobrze wiesz po ile ślązacy mają emerytuty po 4 000 zł  a rolnicza 1000 zł

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

emerytuty po 4 000 zł  a rolnicza 1000 zł

A podobno tak dobrze za PiS-u i wszystkim się w dostatku żyje, a tu się okazuje, że emeryci na wsi biede klepią xD 

• Like 1
Opublikowano

Tu jest rozwiązanie sprawy całej. Bezrobocie rejestrowane i nierejestrowane czyli ci co chcą pracować i ci którzy nie szukaja i nie figuruja jako bezrobotni.

W czasie pandemii koronawirusa pracę straciło ok. 660 tys. Polaków. Według "Diagnozy+" tylko ok. 120 tys. z 660 tys. osób, które zostały bez pracy (18 proc.) zarejestrowało się w urzędach pracy, tymczasem normalnie rejestruje się 51 proc."

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mariusz2903 napisał:

jak bruksela  i zieloni  ekolodzy  mierzą smog  to i pis się ugina  jak dla mnie to mogą zamykać od jutra dobrze wiesz po ile ślązacy mają emerytuty po 4 000 zł  a rolnicza 1000 zł

nie chodziło mi o emerytury tylko o to że wcześniej nie zrobią tego bo sie boją górników. dla mnie mogli by stanąć okoniem i nie odpuszczać węgla .

to że nie można palić w kominkach drzewem to już całkiem zdziczenie i głupota

Ja nie chciałbym nawet za taką emeryturę pracować pod ziemią. pracuje w trudnych warunkach to zasługuje, powywalać te zarządy co są obsadzane partyjnymi nominatami

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Górnik co pracuje pod ziemią jego pensja powinna być MINIMUM 12 tyś jedzie i nie wie czy wyjedzie . Taki Posoł , Minister zarabiają krocie nic nie robi tylko w stołek pierdzi .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A co to jest 150 osób przy takiej skali? Koronabezrobocie: Ile tak naprawdę osób straciło pracę? O ile mniej zarabiamy? - GazetaPrawna.pl

Trza jeszcze jedno wyjaśnić. Marecki Staski i inne indywidua płaczą że wszystko sprzedane a ty twierdzisz że mamy najwiekszy % udziału rodzimych firm w PKB. Jak to możliwe?

To chyba też o mnie 🤣. To które polskie firmy podbijają zachodni rynek ? Dino ? CD Projekt się wybiło, tyle że ma problem z CyberPunkiem.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Górnik co pracuje pod ziemią jego pensja powinna być MINIMUM 12 tyś jedzie i nie wie czy wyjedzie . Taki Posoł , Minister zarabiają krocie nic nie robi tylko w stołek pierdzi .

zawód jak każdy inny tak jak murarza wejdziesz na rusztowanie i nie wie czy nie spadnie kierowca jedziesz i nie wiesz czy ktoś w ciebie nie uderzy ,rolnika bo byk cie zaatakuje 

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A podobno tak dobrze za PiS-u i wszystkim się w dostatku żyje, a tu się okazuje, że emeryci na wsi biede klepią xD 

dopłacają nam do składek KRUS  i to grube miliardy  doszło 500 plus trzynastka  nie zapominajcie że doszło 500 zł opiekuńczego dla emerytów  i ostatnio 1 5000 zł na laptopa dla biedniejszych rodzin rolników  wieś i małe miasta wybrały PIS i Dudę  i za 3 lata będzie tak samo  internet swoje a wieś swoje 

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

U nas   "torfiarze" 4000 w górę 🤷‍♂️

19 minut temu, racyl napisał:

nie chodziło mi o emerytury tylko o to że wcześniej nie zrobią tego bo sie boją górników. dla mnie mogli by stanąć okoniem i nie odpuszczać węgla .

to że nie można palić w kominkach drzewem to już całkiem zdziczenie i głupota

Ja nie chciałbym nawet za taką emeryturę pracować pod ziemią. pracuje w trudnych warunkach to zasługuje, powywalać te zarządy co są obsadzane partyjnymi nominatami

Jprd pierwszy raz w życiu muszę się zgodzić z Racylkiem 😉

Kurde może się starzeje 🤔

Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

dopłacają nam do składek KRUS  i to grube miliardy  doszło 500 plus trzynastka  nie zapominajcie że doszło 500 zł opiekuńczego dla emerytów  i ostatnio 1 5000 zł na laptopa dla biedniejszych rodzin rolników  wieś i małe miasta wybrały PIS i Dudę  i za 3 lata będzie tak samo  internet swoje a wieś swoje 

Czyli po prostu sprzedali się

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

nie pierwszy 😁

Jak słyszę że nie można palić drzewem bo to też robi smog to mnie krew normalnie zalewa. drzewo pewnie był to pierwszy surowiec do ogrzewania i świat jak był tak jest.

Nie było od kilkunastu lat porządnych zim i tym ekologom w d*pach się poprzewracało

co do węgla u nas zabronią a na ukrainie, rosji dalej będą palić i co to ma dać

19 minut temu, Mariusz2903 napisał:

dostajesz to 1500zł na laptopa jak masz dwoje dzieci w szkole minimum podstawowej a jak jedno w przedszkolu a drugie w podstawowej to już nie. program ten działał od któregoś grudnia do końca grudnia

a w międzyczasie zdrożały między innymi: śmiecie, napoje gazowane, słodycze, wyroby cukiernicze, leki

teraz patrzy się taki przedsiębiorca co musiał zamknąć się  z powodu rozporządzenia na te 13-tki dla emerytów i go to w oczy kole bo on nie ma za co żyć, płacić rachunków, opłacać pracowników a emeryt dostaje dodatek mimo że i tak by przetrwał

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Albo to do  500 opiekuńczego dla emerytów....to jest wyrównanie wartości emerytory do 1600zl.i dla osobob bardzo chorych. Nie dla wszystkich... 

31 minut temu, Mariusz2903 napisał:

nie zapominajcie że doszło 500 zł opiekuńczego dla emerytów  

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Zdrastwujtie  

A śnieżyca za oknem to z nudów zajrzę jak żyją antypiski 🤭

I widzę natknąłem się na płaczka numer jeden , Trepka na emeryturce 🤗

"Priwiet toworiszcz". Mnie też miło powitać w  tak pięknych okolicznościach przyrody.

Jakieś niespełnione marzenia odnośnie służby?:lol:

Opublikowano

@mirro. Nie dlaczego , mogłem zostać na zawodowego i byłem zachęcany , ale to nie dla mnie B|

Opublikowano
28 minut temu, racyl napisał:

Jak słyszę że nie można palić drzewem bo to też robi smog to mnie krew normalnie zalewa.

No i masz, To jak ta partyzantka w lesie ma się czaić kiedy ogniska nie wolno nawet z gałązek sobie rozpalić?:lol:

Toż to koniec całej doktryny WOT. Trze pisać instrukcje na nowo.:lol:

Przed chwilą, Ursus932 napisał:

@mirro. Nie dlaczego , mogłem zostać na zawodowego i byłem zachęcany , ale to nie dla mnie B|

No i trzeba było zostać. Zwiedziłbyś świat, poznał ludzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Właśnie dlatego minister Puda chce by rolnicy po osiągnięciu wieku emerytalnego otrzymali emeryturę w pełnej wysokości bez konieczności przekazania gospodarstwa 😎

Opublikowano
2 minuty temu, henio2 napisał:

Właśnie dlatego minister Puda chce by rolnicy po osiągnięciu wieku emerytalnego otrzymali emeryturę w pełnej wysokości bez konieczności przekazania gospodarstwa 😎

I w ten oto sposób hamuje się rozwój gospodarstwa. 

Opublikowano
8 minut temu, henio2 napisał:

Żeby wspomóc starych kawalerów 🤣  innego to sensu kompletnie nie ma

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, henio2 napisał:

W ten sposób to się hamuje rozwój rolnictwa, bo stare pryki zamiast przekazać młodemu następcy to będą trzymać gospodarstwo dla siebie do śmierci, to jest hamowanie rozwoju wsi. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v