Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@henio2 to ty po prostu bajki piszesz, najpierw tylko 2 lochy, nagle z tego zrobiły się 52 sztuki ;) i 100 razy wolę truskawki od tych wieprzy, odkąd zrezygnowałem to wiem że żyje :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

52 sztuki z 2 loch, leżę i płacze ze śmiechu ;) kiedyś miałem świnie i zdarzyło się może raz, że pierwiastka miała 20 prosiaczków, ale że 26 to nie słyszałem xD Chyba że tuczy ponad 6 miesięcy i mu się nałożyly, ale to nadal 13 sztuk od lochy na poród, to bardzo wysoka średnia ;)

Nic się nigdzie nie nakłada poprosiły w połowie listopada 13 sztuk to jest wysoka średnią ,? 😁 Drugi miot koniec kwietnia wszystko w temacie

Opublikowano (edytowane)

I już tak kolorowo nie masz ;) bo za duży gospodarz jesteś ;) Trzeba było jak sąsiad tylko 52 szt to po 300 by ci na jednego wyszło, a tak tylko 80 ;)

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, henio2 napisał:

Ty odpowiedz na moje który z poprzednich rządów zrobił dla małych rodzinnych gospodarstw choć tyle co PiS 😜😋

Generalnie PIS dla drobnicy i biedoty daje socjal lub jego ekwiwalent w miarę ich mozliwości. To jest ich główny elektorat bo to jest sfrustrowane , najcześciej niemyslące i można ich najtaniej kupić. Jak ktos ma 5 hektarów żyta i pare świnek to dodatkowa emerytrka dla babci i pińcet to kupa grosza. Aaa , jeszcze jedno - z racji braków w wykształcenia tudzież deficytów intelektualnych ta grupa wierzy że jak wprowadza sie nowe podatki np na banki lub słodzone napoje to ich to nie dotyczy. Widzą tylko te pińcet i będą PIS popierać do upadłego.

Stasek, ty chyba dziś pisałeś jak to PKB nie wpływa  w żaden sposób na dochody Kowalskiego. Możesz wytłumaczyć jak to działa?

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, mundi napisał:

Poprostu w tym okresie oprosiły się po dwa razy przy średnim miocie 13 szt. odsadzonych.

Przynajmniej jeden klimaty na forum 💯

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mundi napisał:

Poprostu w tym okresie oprosiły się po dwa razy przy średnim miocie 13 szt. odsadzonych.

Nie do końca, ŚREDNIA LICZBA SZTUK przez dany okres(1 marca-15 lipca 2020) musiała wynosić ileś tam, ale jeżeli okres tuczu miał dłuzszy, niż okres miedzy porodami to dał radę utrzymać tą srednia powyżej 50. Ale to tylko pod warunkiem, że cały czas miał co najmniej prosiaki z dwóch miotów na chlewni, czyli dopiero jak mu się 3 raz oprosiła to mógł pierwszy miot sprzedać. Innej możliwosci przy 2 lochach raczej nie ma żeby średni stan powyżej 50 utrzymać. 

A jeżeli od połowy listopada do połowy lipca mu jeden miot rósł to coś słabo karmi te świnie 

Sąsiad też składał, to niby 10 lipca miał ponad 50 sztuk, ale średnia wyszła poniżej 50 ;) liczył na 15 tys a dostał 5 ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, henio2 napisał:

Ty odpowiedz na moje który z poprzednich rządów zrobił dla małych rodzinnych gospodarstw choć tyle co PiS 😜😋

zaczynaj wyliczankę co zrobił PIS szczególnie dla tych małych gospodarstw ? 🤣😁

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Odpowiedz co zrobił PiS, że niby tak jest dobrze. Za PO miałem 2 ha truskawki, teraz muszę mieć ponad 3 ha żeby mieć podobne dochody. 

Aż tak wam składka członkowska wzrosła?🤭🤪 Ale Was doją. 😁

Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie do końca, ŚREDNIA LICZBA SZTUK przez dany okres(1 marca-15 lipca 2020) musiała wynosić ileś tam, ale jeżeli okres tuczu miał dłuzszy, niż okres miedzy porodami to dał radę utrzymać tą srednia powyżej 50. Ale to tylko pod warunkiem, że cały czas miał co najmniej prosiaki z dwóch miotów na chlewni, czyli dopiero jak mu się 3 raz oprosiła to mógł pierwszy miot sprzedać. Innej możliwosci przy 2 lochach raczej nie ma żeby średni stan powyżej 50 utrzymać. 

A jeżeli od połowy listopada do połowy lipca mu jeden miot rósł to coś słabo karmi te świnie 

Sąsiad też składał, to niby 10 lipca miał ponad 50 sztuk, ale średnia wyszła poniżej 50 ;) liczył na 15 tys a dostał 5 ;)

Ty już kończ wstydu sobie oszczędź 😎

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Ależ to k..rwy są ,,,,,,, Sekta w pełnym tego słowa znaczeniu Prezenterka TVP zwolniona z pracy. Powodem serduszko WOŚP - WP Teleshow

Ja tam nie widzę w tym nic złego jakby w TVN miała znaczek Caritasu zrobili by to samo jak to mówi mój znajomy trzeba patrzeć odkogo chleb się je 😋😜

1 minutę temu, Ulman napisał:

A w którym miejscu jest błąd bo nie kumam?

Wcale mnie to nie dziwi jesteś tak klimatu jak i on 😁

https://teleshow.wp.pl/zwolnienia-w-tvn24-wsrod-pracownikow-panika-uciekaja-do-konkurencji-6602439277505056a.               😜

Pewnie niedouki poszli się kształcić

• Like 1
Opublikowano

A co takiego zrobił PiS żeby pomóc małym gospodarstwom rodzinnym?? Bo 500+ i czynastki to nie pomoc gospodarstwom. 

Mi w małym gospodarstwie owocowo-warzywnym lepiej nie jest, może i ceny trochę lepsze za towar, ale koszty pracy wzrosły mi prawie dwukrotnie.

były programy jeszczeza czasów PO-PSL wsopmagające małe gospodarstwa , renty strukturalne i co to dało ? dalej pomagać małym i konserwować biede ? jestem przeciwny cały rynek idzie ku wiekszym , masz wiecej mleka dostajesz drożej wieksza ilosc zboża wezmierz drozej przykro mi ale są takie realia mały ma mało pracy i mały dochód 

Odpowiedz co zrobił PiS, że niby tak jest dobrze. Za PO miałem 2 ha truskawki, teraz muszę mieć ponad 3 ha żeby mieć podobne dochody. 

zwiekszając  powierzchnie zwieksza sie podaż , produkujesz na przemysł a tu stoimy na przegranej pozycji tak jak wypchnelismy niemców tak nas w przemysle wypcha ukraina , lepiej mieć nie raz miej i sprzedaż bezposrednią  ale to już indywidualnie trzeba patrzeć bvo kazde gospodarstwo jest inne 

Suszowe było przez 2 lata a nie przez 5 ;) Więc nie wiem gdzie to twoje klęskowe :) COVID-owe dużym też się należy, więc tu nie widzę pomocy tylko małym. I jeszcze te czekanie prawie rok na wypłatę suszowego xD W tym roku były przymrozki to na truskawki grosza nie dostałem, polecenie z góry, że mają max do 30% wpisywać ;) 

u mie komisje suszowe to porażka to co kazdy chciał to  wypisali przyjeli ogólnie dla rejonu ale to dla mie na plus bo straty miejsze niz na protokole . a czy straty Miałeś rzeczywiscie ponad 30 % , tu tez indywidualnie jak ktos miał truskawki na zanizeniu terenu to inaczej zaaregowały niz te na gurkach 

Opublikowano
46 minut temu, henio2 napisał:

Ja tam nie widzę w tym nic złego jakby w TVN miała znaczek Caritasu zrobili by to samo jak to mówi mój znajomy trzeba patrzeć odkogo chleb się je 😋😜

Wcale mnie to nie dziwi jesteś tak klimatu jak i on 😁

https://teleshow.wp.pl/zwolnienia-w-tvn24-wsrod-pracownikow-panika-uciekaja-do-konkurencji-6602439277505056a.               😜

Pewnie niedouki poszli się kształcić

Podaj jeden przykład zwolnienia za znaczek Caritas albo zamazywania tego znaczka w materiałach TVN

Ten link mi sie nie otwiera i nie wiem czy uciekaja do konkurencji czy do TVPis. 

Opublikowano (edytowane)

....

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Wyłączą nam i Agrofoto bo dużo polityki .

Rząd nowelizuje ustawę o cyberbezpieczeństwie. Będzie mógł wyłączać serwisy internetowe bez uzasadnienia .

Jednak Kopalnie pozamykają .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v