Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Denwer napisał:

Biorąc  pod uwagę  fakt  kiedy był  on ustalany  i  to  że  plony  od  tamtego  czasu  wzrosły  to  wypadało  by  to  zmienić   :P 

Oooo właśnie, czyli popierasz wzrost podatków które Cię dotkną. Po tym poznasz PiS-owskiego id*otę ;) Tylko ktoś kto ma pustkę w głowie popiera wzrost podatków go obciążających ;) Może jeszcze dochodowy w rolnictwie dla twojego dobra mają wprowadzić ;)  

Ta wypowiedź tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że chyba jesteś nie do końca zdrowy na umyśle, bo nikt kto jest zdrowy nie popiera podatków które go dotkną. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko ktoś kto ma pustkę w głowie

To ty masz pustkę  w głowie  cytując  poprzedni  post.

Ja mam praktycznie  są  5 i 6 klasę   podatku  rolnego  to  płacy tyle  co  kot  napłakał.   Skoro  chcemy  jeździć  lepszymi  drogami  na  wsi  to   samo  przez  sie  mówi  że  podatek  trzeba by  zwiększyć. Gdyby  tak  zwiększyć  podatek  do  5dt za 1/ha  przeliczeniowy  żadna krzywda  by  się  nikomu  nie  stała 

Bo pewnie  nie  wiesz  ale  podatek  rolny  trafia  do  kasy  gminy  nie  państwa  :P 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

A gdzie trafia jak go nie płacisz ? 

To bardzo mądre że popierasz wzrost podatku którego nie płacisz... no brawo ty 🤕

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, Denwer napisał:

Ja mam praktycznie  są  5 i 6 klasę   podatku  rolnego  to  płacy tyle  co  kot  napłakał.   Skoro  chcemy  jeździć  lepszymi  drogami  na  wsi  to   samo  przez  sie  mówi  że  podatek  trzeba by  zwiększyć.

Do kasy gminy trafia też część PIT-u którą PiS zabrał zwalniając młodych z podatku, i teraz po prostu to odda zwiększeniem rolnego. A i przy okazji, współczuję gospodarzenia na piaskownicy ;) Ja tam nie narzekam, na drogach gminnych asfalty nie starsze niż 15 lat, nie widzę potrzeby zwiększania podatku rolnego. Chyba że PiS-iorstwu marzą się koncerty disco-polo i darmowa grochówka w każdej gminie ;) 

Narzeka, że słabe drogi a sam nie płaci podatków do gminy ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Narzeka, że słabe drogi a sam nie płaci podatków do gminy

Płacę  ale  mały  bo słabe  gleby    zawsze  jednorazowo 

zwalniając młodych z podatku

to dobrze  ze  zwolnili  z podatku  młodych  czy  nie  ??

Opublikowano
5 minut temu, Denwer napisał:

Ja mam praktycznie  są  5 i 6 klasę   podatku  rolnego  to  płacy tyle  co  kot  napłakał.   Skoro  chcemy  jeździć  lepszymi  drogami  na  wsi  to   samo  przez  sie  mówi  że  podatek  trzeba by  zwiększyć. Gdyby  tak  zwiększyć  podatek  do  5dt za 1/ha  przeliczeniowy  żadna krzywda  by  się  nikomu  nie  stała 

Hola hola mój panie z tym podatkiem. 

Jeśli chodzi o drogi to i tak już płacimy podatek w paliwie.

Opublikowano (edytowane)

to dobrze  ze  zwolnili  z podatku  młodych  czy  nie  ??

Nie dobrze, sam mam tego przykład. Zatrudniałem chłopaka, 25 miał jak przyszedł, to i podatku nie płacił. Ja mu od razu, że ustalamy tyle i tyle brutto, i do tego 15% podwyżki po 3 miesiącach jak się spisze. A teraz jaśnie pan ma pretensje bo od grudnia zeszłego roku mniej zarabia(ukończył 26r.ż.), ale jak w gminie założyli darmowy żłobek to pierwszy z dzieciakiem poleciał ;) Koniec końców dołożyłem mu tą połowę podatku, bo szkoda żeby odszedł bo nawet niezły pracownik z niego.

Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

Hola hola mój panie z tym podatkiem. 

Jeśli chodzi o drogi to i tak już płacimy podatek w paliwie.

te  parę złoty co  zapłacisz  w paliwie  to  na drogi  wojewódzkie  i powiatowe nie starczy.

Podatek  rolny  ustalony  za  komuny   powinien zostać  zmieniony  bo  plony  z ha  się  zmieniły. Tak jak  np  za 1-3 klasy  powinno być  brana  cena  pszenicy  od  od  4-6  cena  żyta    tak  było  by  uczciwiej  

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Nie dobrze, sam mam tego przykład.

Sam  sobie  zaprzeczasz  raz  nie  popierasz  potem  popierasz   zastanów  się 

Opublikowano (edytowane)

Pokaż mi gdzie popierałem zwolnienie z podatku do 26r.ż ? Bo ja nie potrafię sobie przypomnieć ;) Przecież ta dziura która powstała przez to zwolnienie musi być w jakiś sposób uzupełniona, czytaj, komuś trzeba podnieść podatki ;)

Chyba, że dodrukuje się tych nowych 500 i 1000 i w ten sposób się uzupełni braki, ale to chyba muszę zmienić portfel, bo mi te miliony się nie pomieszczą ;)

Opublikowano

Bo ja nie potrafię sobie przypomnieć

Pisałeś  że nie popierasz podnoszenia  podatków

A jak zwolnili  młodych  to  piszesz  że  źle    wątpię  aby któryś  z młodych  poparł  twoje  zdanie   żeby  zarabiali  mniej  :P 

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej to wszystkich pozwalniać z podatków, i niech grupa tych najbardziej obrotnych za**erdala na hołotę taką jak ty która podatków nie płaci ;) Młodzi prędzej czy później zderzą się z 26r.ż. i nastąpi szok, gdy prawie 20% swojej wypłaty będzie trzeba oddać ;) 

Opublikowano (edytowane)

hołotę taką jak ty która podatków nie płaci

jakiś  miły  mam  cię  zgłosić   bo  wiesz  "Jak  kuba ......"   :P  :P  

Czyli  sam  sobie  przeczysz  dobre  :D  :D  

A co miałbym  płacić  większy  podatek  niż  muszę   no  chyba  musiałbym  być  takim  inteligentem  jak  ty  :D  :D  :D  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
14 minut temu, Denwer napisał:

Podatek  rolny  ustalony  za  komuny   powinien zostać  zmieniony  bo  plony  z ha  się  zmieniły. Tak jak  np  za 1-3 klasy  powinno być  brana  cena  pszenicy  od  od  4-6  cena  żyta    tak  było  by  uczciwiej  

Uczciwie to już jest, bo płaci się od ha przeliczeniowego a nie fizycznego, ale ty pewnie o tym nie wiesz ;) I to uwzględnia różnicę w plonowaniu na poszczególnych glebach. Twoje pioseczki to 1ha fizyczny= 0,2 do 0,3 przeliczeniowego. A u mnie średnia gospodarstwa to 1ha fizyczny=1,42 przeliczeniowy ;) Ty płacisz praktycznie 0 od ha a ja płacę   205zł/ha fizycznego. Ale ty nie widzisz różnicy ;) 

• Like 1
Opublikowano

Uczciwie to już jest, bo płaci się od ha przeliczeniowego a nie fizycznego, ale ty pewnie o tym nie wiesz

gdybyś  potrafił  czytać  ze  zrozumiem  to  byś  takich  bzdur  nie  pisał :P 

Opublikowano
21 minut temu, Denwer napisał:

No ale chyba wtedy trzeba wywalić do kosza hektar przeliczeniowy?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

trzeba wywalić do kosza hektar przeliczeniowy?

Nie  bo niby  dlaczego   tak gdzie  liczba  ha  fizyczna  =  ha  przeliczeniowych  i  więcej   stawka  wedle  pszenicy   tam  gdzie  ha  przeliczeniowych  jest  mniej  żyto  proste  i  uczciwe 

9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ty płacisz praktycznie 0 od ha a ja płacę   205zł/ha fizycznego. Ale ty nie widzisz różnicy

I  co  mam datki  do  gminy  wpłacać  bo  za mało  płacę  czy jak  ???  :D  :D  :D  :D  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Denwer napisał:

I  co  mam datki  do  gminy  wpłacać  bo  za mało  płacę  czy jak  ???  :D  :D  :D  :D  

Piszesz, ze to na drogi idzie, tak się na nie żalisz, to mniemam, że w twojej gminie są słabe drogi. To możesz jakoś gminę wspomóc zamiast narzekać ;) 

6 minut temu, Denwer napisał:

Nie  bo niby  dlaczego   tak gdzie  liczba  ha  fizyczna  =  ha  przeliczeniowych  i  więcej   stawka  wedle  pszenicy   tam  gdzie  ha  przeliczeniowych  jest  mniej  żyto  proste  i  uczciwe 

To może i 5 i 6 klasa niech wreszcie płaci a nie jest zwolniona z podatku ? Może wtedy by było uczciwiej ;) 

Opublikowano

Piszesz, ze to na drogi idzie, tak się na nie żalisz, to mniemam, że w twojej gminie są słabe drogi. To możesz jakoś gminę wspomóc zamiast narzekać

Możesz  zacytować  gdzie  napisał  że  w mojej gminie są  słabe  drogi  ???

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To może i 5 i 6 klasa niech wreszcie płaci

Płaci   odpowiednio   do  uzyskiwanych  plonów  ;)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Denwer napisał:

W dzisiejszych  czasach to  nie problem  :)

Problem, ponieważ mamy upraszczać przepisy. Jasna sytuacja, proste zasady, jednolita interpretacja. Skutek, mniejsze pole do nadużyć, mniejsze pole do dziwnych interpretacji, mniej spraw w sądach. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Możesz  zacytować  gdzie  napisał  że  w mojej gminie są  słabe  drogi  ???

Nie napisałeś tego wprost, ale tak o nich piszesz to pewnie nie jest za dobrze, tak tylko wnioskuję.

No nie wiem czy odpowiednio, mam 30ar 5 klasy i kukurydza tam mi sypnęła w tym roku 9t/ha suchego ziarna, uważasz, że to są plony na zerowy podatek ?? Czy nawet 2t żyta/ha to plon dla zerowego podatku. Zerowy podatek=zerowy plon, ja tak to rozumiem ;) 

Dam ci przykład. Dla 5 klasy jest przelicznik 0,3 dla ha przeliczeniowego. Dla 3b jest 1,25. Co odpowiada podatkowi takiemu jakbyś na 5 klasie zebrał 3,5t a na 3b zebrał 12,5t żyta z ha fizycznego.

Opublikowano
Przed chwilą, Denwer napisał:

Powiedzmy że na 5 klasie postawie nawadnianie, zasieję eko gdzie wyciągnę te 40tyś z ha, To co, złamałem prawo czy mam się opodatkować stosownie do tego co zebrałem?

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Nie napisałeś tego wprost, ale tak o nich piszesz to pewnie nie jest za dobrze, tak tylko wnioskuję

no  to  źle  wnioskujesz  ;)

No nie wiem czy odpowiednio, mam 30ar 5 klasy i kukurydza tam mi sypnęła w tym roku 9t/ha suchego ziarna, uważasz, że to są plony na zerowy podatek ?? 

5 klasa  nie jest  zwolniona  z podatku  :P 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v