Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

też oglądałem agrobiznes. nowy ministrant mówił że będziemy brać dopłaty powyżej średniej unijnej....

ciekawe czemu Ardanowski się nie cieszy, tylko doły pod PiSem kopie...?

Taki stary a w bajki w Agrobiznesie wierzy xD 

Opublikowano (edytowane)

No jest i ludzie biorą czy tam brali na lasy nie unijne... Kumasz to....? 

Zawsze było że tylko nowo założone wedle nowych zasad prow itp.... Się zmienia kapujesz to? 

ogarek kaskę dostanie a ty nic.... 😁😁😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Taki stary a w bajki w Agrobiznesie wierzy xD 

no co Ty? to katolicki rząd, do Torunia jeżdżą... mnie by nie okłamywali...

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

też oglądałem agrobiznes. nowy ministrant mówił że będziemy brać dopłaty powyżej średniej unijnej....

ciekawe czemu Ardanowski się nie cieszy, tylko doły pod PiSem kopie...?

Dokładnie poczytaj to się przekonasz że to początek końca dużych gospodarstw i tych małych też co tylko zasiali i tyle było .

Wrzucałem wypowiedzi Ardanowskiego to się wielu śmiało ale 2023 sami się przekonają tylko micha śmiać się nie będzie .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Dokładnie poczytaj to się przekonasz że to początek końca dużych gospodarstw i tych małych też co tylko zasiali i tyle było .

Wrzucałem wypowiedzi Ardanowskiego to się wielu śmiało ale 2023 sami się przekonają tylko micha śmiać się nie będzie .

wiesz. nie obraź się. ale zajrzyj do odpowiedniego lekarza kiedyś. najlepiej jak najszybciej...

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

wiesz. nie obraź się. ale zajrzyj do odpowiedniego lekarza kiedyś. najlepiej jak najszybciej...

Cóż poczekamy to się przekonasz że cały h*j dostaniesz .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Cóż poczekamy to się przekonasz że cały h*j dostaniesz .

no jak? ja ten drobny, to też mie sie należy!

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galan99 napisał:

Jakie 20 euro czy zdajesz sobie sprawę żeby dostać te 260 Euro będziesz musiał spełnić z 10 podstawowych zasad by nazbierać .

a jak srednia Tobie Galan wychodzi [ podzielwysokość dopłat przez ha .] mi ponad czysta 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

a jak srednia Tobie Galan wychodzi [ podzielwysokość dopłat przez ha .]

pgr oskie nie dostanom...

Opublikowano (edytowane)

Co w ekoschematach?

Lista dostępnych wariantów w ekoschematach jest dość długa i na szczęście znamy już proponowane stawki płatności dla każdego z nich. Oto co proponuje nam resort rolnictwa:
  • obszary z roślinami miododajnymi - szacowana stawka: 1 198 zł/ha obszaru miododajnego,
  • ekstensywne użytkowanie TUZ z obsadą zwierząt (od 0,3 do 1,5 DJP/ha) - szacowana stawka: 1 050 zł/ha,
  • międzyplony ozime/wsiewki śródplonowe - szacowana stawka: 786 zł/ha wsiewki lub międzyplonu,
  • opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia / narzędzie FAST - szacowana stawka: wariant podstawowy 129 zł/ha (tylko plan), wariant z wapnowaniem 649 zł/ha (raz na 4 lata),
  • zróżnicowana struktura upraw - szacowana stawka: 339 zł/ha,
  • wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji (potwierdzane za pomocą zdjęć w aplikacji ARiMR) - szacowana stawka: 428 zł/ha,
  • stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo, tj. w formie aplikacji doglebowej - szacowana stawka: 291 zł/ha,
  • uproszczone systemy uprawy - szacowana stawka: 601 zł/ha,
  • zagospodarowanie resztek pożniwnych w formie mulczu (matowania) - szacowana stawka: 382 zł/ha,
  • utrzymanie zadrzewień śródpolnych - szacowana stawka: 2 494 zł/ha zadrzewień,
  • utrzymanie systemów rolno-leśnych - szacowana stawka: 300 zł/ha,
  • retencjonowanie wody na trwałych użytkach zielonych (tylko w połączeniu z wybranymi pakietami przyrodniczymi) - szacowana stawka: 280 zł/ha,
  • przeznaczenie 10% powierzchni UR w gospodarstwie na obszary nieprodukcyjne - szacowana stawka: 85 zł/ha,
  • prowadzenie produkcji roślinnej w systemie Integrowanej Produkcji Roślin - szacowana stawka: 1300 zł/ha,
  • biologiczna ochrona upraw - szacowana stawka: 400 zł/ha,
  • rolnictwo ekologiczne – stawki zróżnicowane w zależności od wariantu od 1000 do 3000 zł/ha,
  • dobrostan zwierząt – płatności dla hodowców bydła, świń, drobiu, koni, owiec i kóz – uzależnione od gatunku zwierząt i wariantu (najwięcej 595 zł/szt. w przypadku dobrostanu krów mlecznych).

W przypadku każdego z powyższych ekoschematów, resort rolnictwa zastrzega możliwość skorygowani stawek w przypadku dużego zainteresowania danym ekoschematem (oczywiści skorygowania w dół).

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Dostanom aby tylko powyżej 50 ha na łeb nie było😜 

no ale Panu nie dadzom?

Co w ekoschematach?

Lista dostępnych wariantów w ekoschematach jest dość długa i na szczęście znamy już proponowane stawki płatności dla każdego z nich. Oto co proponuje nam resort rolnictwa:
  • obszary z roślinami miododajnymi - szacowana stawka: 1 198 zł/ha obszaru miododajnego,
  • ekstensywne użytkowanie TUZ z obsadą zwierząt (od 0,3 do 1,5 DJP/ha) - szacowana stawka: 1 050 zł/ha,
  • międzyplony ozime/wsiewki śródplonowe - szacowana stawka: 786 zł/ha wsiewki lub międzyplonu,
  • opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia / narzędzie FAST - szacowana stawka: wariant podstawowy 129 zł/ha (tylko plan), wariant z wapnowaniem 649 zł/ha (raz na 4 lata),
  • zróżnicowana struktura upraw - szacowana stawka: 339 zł/ha,
  • wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji (potwierdzane za pomocą zdjęć w aplikacji ARiMR) - szacowana stawka: 428 zł/ha,
  • stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo, tj. w formie aplikacji doglebowej - szacowana stawka: 291 zł/ha,
  • uproszczone systemy uprawy - szacowana stawka: 601 zł/ha,
  • zagospodarowanie resztek pożniwnych w formie mulczu (matowania) - szacowana stawka: 382 zł/ha,
  • utrzymanie zadrzewień śródpolnych - szacowana stawka: 2 494 zł/ha zadrzewień,
  • utrzymanie systemów rolno-leśnych - szacowana stawka: 300 zł/ha,
  • retencjonowanie wody na trwałych użytkach zielonych (tylko w połączeniu z wybranymi pakietami przyrodniczymi) - szacowana stawka: 280 zł/ha,
  • przeznaczenie 10% powierzchni UR w gospodarstwie na obszary nieprodukcyjne - szacowana stawka: 85 zł/ha,
  • prowadzenie produkcji roślinnej w systemie Integrowanej Produkcji Roślin - szacowana stawka: 1300 zł/ha,
  • biologiczna ochrona upraw - szacowana stawka: 400 zł/ha,
  • rolnictwo ekologiczne – stawki zróżnicowane w zależności od wariantu od 1000 do 3000 zł/ha,
  • dobrostan zwierząt – płatności dla hodowców bydła, świń, drobiu, koni, owiec i kóz – uzależnione od gatunku zwierząt i wariantu (najwięcej 595 zł/szt. w przypadku dobrostanu krów mlecznych).

W przypadku każdego z powyższych ekoschematów, resort rolnictwa zastrzega możliwość skorygowani stawek w przypadku dużego zainteresowania danym ekoschematem (oczywiści skorygowania w dół).

Galan, z czego zamiar masz skorzystać?

Opublikowano

Z czego mam zamiar to już moja prywatna sprawa .

no ale pamiętaj że GOPS się nie liczy....

Opublikowano

Ja to skorzystam z prawa do nieskładania dopłat na część pól.  Poświęcę hektar czy dwa żeby redystrybucyjną dostać.

A dopłat to nawet 1000 do ha nie mam. Więc proszę mi nie pieprzyć o 240 czy 260euro

Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Z czego mam zamiar to już moja prywatna sprawa .

podejrzewam że z niczego, tak jak większość rolników.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v