Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na umowie i tak jest cena dość niska bo mleczarnia sobie gwarantuje żę poniżęj ceny z umowy nie zejdzie bo wtedy rolnik może oskarżyć firme o nie wywiązanie się z umowy i odejść , u mie w mleks cena zumowy jest  około 1 zł a reszta to już dodatki i premie , a możę chcą cos w samej umowie zmienić  i dla nie poznaki cene podnoszą .

Opublikowano

Wypowiedzenie trzeba złożyć do 30 września w mlekovicie,rozwiązanie umowy następuje z dniem 1 stycznia roku kolejnego,i z tego co widziałem na spotkaniu dostawców na naszym terenie, istnieją 4 typy umów,tak że tego... Mleko podrożało ogólnie-2 gr do jednostki białka i grosz do jednostki tłuszczu,ale spokojnie-utną znowu parametry i wyjdzie na zero

Opublikowano

A ile w plecy w Mlekowicie na 3 miesięcznym wypowiedzeniu ?

Bo w Mlekpolu to chyba jakościowe i ilościowe odcięte i Bóg wie co jeszcze może ktoś się wypowie kto złożył wypowiedzenie.  Chyba że to dopiero w praniu wychodzi 

Opublikowano

@DanielFarmer przechodzisz do piątnicy? Brali wszystkich chętnych . Wiesz ile obcinają na wypowiedzeniu w mlekpolu?

Co do mlekowity to znajomy chciał odejść. Oddaje koło 50 tyś miesięcznie . Jak poszło wypowiedzenie to przyszły wyniki pozaklasowe. Jak je wycofał to mleko wróciło do normy 

Opublikowano

Podobno Piatnica nie wywiązała się z umowy z biedrą i zapłaciła 10mln kary.

A więc mleka brakuje i ostro szukają nowych dostawców. To jest mała  nadzieja dla nas  wszystkich, bo mleczarnie będą się baly odejść i zaczną podnosić cenę  .

Chyba 20 z pod Kolna przeszlo do Piatnicy.

Opublikowano

Pisałeś kiedyś że chciałeś przejść ale już chyba mieli wystarczająco chętnych więc myślałem że teraz przeszedłeś. U nas na okolicy brali wszystkich chętnych o ile oczywiście spełniają podstawowe warunki jakościowe mleka i dobrostanu zwierząt . Ja zrezygnowałem z przejścia bo raczej będę zmierzał w kierunku likwidacji a nie rozwoju i kilka pilnych spraw wyskoczyło a jak mam teraz doić za kilkadziesiąt groszy mniej przez 4 miesiące w tych niepewnych czasach to wolałem zostać i się te 3-4 lata przebujać 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

@DanielFarmer przechodzisz do piątnicy? Brali wszystkich chętnych . Wiesz ile obcinają na wypowiedzeniu w mlekpolu?

Co do mlekowity to znajomy chciał odejść. Oddaje koło 50 tyś miesięcznie . Jak poszło wypowiedzenie to przyszły wyniki pozaklasowe. Jak je wycofał to mleko wróciło do normy 

50 tys miesięcznie to już spore gospodarstwo ale chyba słabo zarządzane żeby nie wytrzymać tych 3-4 miesięcy nawet pozaklasowego ,nie kumam żeby tyle zapierdalać i żyć od wypłaty do wypłaty 🙄

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelmf napisał:

Może ktoś z was z woj Mazowieckiego ma na sprzedaż że 3 jałówki wysokocielne

ojj jałówek jest opór ,klienta brak . a dokładniej chcesz z kartą ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
jarecki napisał:

1 godzinę temu, pawelmf napisał:

Może ktoś z was z woj Mazowieckiego ma na sprzedaż że 3 jałówki wysokocielne

ojj jałówek jest opór ,klienta brak . 

Masz na sprzedaż

Opublikowano (edytowane)

nie mam ale we wrzesniu rozmawiałem ze znajomymi to klienta nie było  wcale . ogólnie to ja mam tylko na ubój , prawdopodobnie kilka lat temu z takich zakupów zciągłem sobie ibr lub coś takiego nawet byłem umówiony na pobieranie krwi i badanie ze 2 lata temu ale odmówiłem i prawdopodobnie tylko do listopada lub grudnia oddaje mleko , zależy ile bedą dawać .                    a przestrzegam przed kupnem z niewiadomej obory .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
jarecki napisał:

nie mam ale we wrzesniu rozmawiałem ze znajomymi to klienta nie było  wcale . ogólnie to ja mam tylko na ubój , prawdopodobnie kilka lat temu z takich zakupów zciągłem sobie ibr lub coś takiego nawet byłem umówiony na pobieranie krwi i badanie ze 2 lata temu ale odmówiłem i prawdopodobnie tylko do listopada lub grudnia oddaje mleko , zależy ile bedą dawać .

Jest ryzyko duże ale co zrobisz jak ci sztuki wypadają a na remont mało jest

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

nie mam ale we wrzesniu rozmawiałem ze znajomymi to klienta nie było  wcale . ogólnie to ja mam tylko na ubój , prawdopodobnie kilka lat temu z takich zakupów zciągłem sobie ibr lub coś takiego nawet byłem umówiony na pobieranie krwi i badanie ze 2 lata temu ale odmówiłem i prawdopodobnie tylko do listopada lub grudnia oddaje mleko , zależy ile bedą dawać .                    a przestrzegam przed kupnem z niewiadomej obory .

Ja ani jednej sztuki nie kupiłem a 5lat temu miałem BVD. Weterynarz mógł Ci to przynieść do obory nie koniecznie kupione sztuki. 

• Like 3
Opublikowano
artek27 napisał:

1 godzinę temu, jarecki napisał:

Ja ani jednej sztuki nie kupiłem a 5lat temu miałem BVD. Weterynarz mógł Ci to przynieść do obory nie koniecznie kupione sztuki. 

Jaki powód byż zrobiłeś badanie na bvd

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v