Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie panikujcie , polska nie ma jakoś dużej produkcji bydła wprzeliczeniu naużytki rolne , róbcie swoje jak ktoś chce rozbudować obore to ja tym bym sie nie przejmował eklogią z tym żę tylko teraz budynek wolnostanowiskowy .

Opublikowano
58 minut temu, Dzikusss napisał:

Kurde komu mlekovita taka cene wyliczyła zaraz sobie policzą ze płacą więcej jak Piątnicy a każdy dostawca dostaje max 1.6 zł brutto a oni tu informują esemesem ze płacą 1.8 zł netto śmiech na sali a potem taki Morawiecki słyszy że płacą tyle ....

1.8 netto to nie, ale brutto tak 

Opublikowano
21 minut temu, jarecki napisał:

nie panikujcie , polska nie ma jakoś dużej produkcji bydła wprzeliczeniu naużytki rolne , róbcie swoje jak ktoś chce rozbudować obore to ja tym bym sie nie przejmował eklogią z tym żę tylko teraz budynek wolnostanowiskowy .

Teraz to stawiają ,, nowoczesne" uwieziowki ;)

Opublikowano (edytowane)

Ta jasne, jak ktoś sam robi to nie ważne jaka obora i tak się musi narobić, najbardziej zachwyceni z wolno stanowiskowych są osoby które mają pracowników a nie sami w nich robią. znajomy miał 70 w uwięziówce, teraz 150  w wolnostanowiskowej i jak to stwierdził teraz by się w ten dobrobyt nie pchał, wolał by dobudować tak żeby było 100 sztuk w uwięziówce i żyć spokojnie. Jakieś 450 sztuk sami ogarniają w 4 osoby bez pracowników.

Ktoś ma te kolczyki (wykrywacze rui) u krów, sprawdza się to? jakaś firma dała dla znajomego na testy, zakolczykowali 30 sztuk do testów, jak się zdecyduje to 8 tysi za kolczyki na 4 czy 5 lat i 500zł abonamentu.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano

Mlekpol parametry wracają do normy może i cena coś podskoczy tylko że średnia z 3 mięsiecy więc za dużo nie będzie podwyżki bo tak samo jak rośnie tak samo i może spaść ale dobre i to 😊

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Teraz widziałem na FB nową uwięziówkę jak Delaval wyposażał, ktoś miał rozmach :D 

Dej Pan spokój, mnie dziś DeLaval wyposażył w taki maleńki uszczelniacz pompy mlecznej, bo bulgotało w jednostce, 47 PLN 😲

• Confused 1
Opublikowano

od 2  lat dopłata do dobrostanu i ktoś pobudował uwięziówke ?  kolejne kraje odchodzą od wiązania bydła regulując to przepisami to uwięziówka powinna być zakazana prawnie budowy nowych obór takich .

2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Teraz widziałem na FB nową uwięziówkę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, jarecki napisał:

od 2  lat dopłata do dobrostanu i ktoś pobudował uwięziówke ?  kolejne kraje odchodzą od wiązania bydła regulując to przepisami to uwięziówka powinna być zakazana prawnie budowy nowych obór takich .

Jeżeli ktoś chce i może to dlaczego bronić. Może ten ktoś nie ma warunków na wolnostanowiskawą może teren podmokły i szamba nie da rady wykopać różnie to bywa.

U mnie krowy na stanowiskach stoją zasuszone na głębokiej ściółce odpoczywają ale jak miałbym stawiać obore nową  to na pewno by to była wolnostanowiskawa na ruszta 

Edytowane przez greg1985
  • Like 1
Opublikowano

a to dlatego żę pewne jest żę hodowla uwięziowa zostanie zlikwidowana .  W kilku krajach jest juz okres przejsciowy na dostosowanie się wiec trend przyjdzie i do polski możę nie za 2-5 lat ale za 10 raczej tak 

Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Dej Pan spokój, mnie dziś DeLaval wyposażył w taki maleńki uszczelniacz pompy mlecznej, bo bulgotało w jednostce, 47 PLN 😲

Musisz jednak docenić to że mogli jeszcze zero dopisać, ale tego nie zrobili 😂

Niby się ich narobiło dużo tych handlowców, tyle że co jeden to droższy 

• Thanks 1
Opublikowano
niesamowity90 napisał:

1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Teraz widziałem na FB nową uwięziówkę jak Delaval wyposażał, ktoś miał rozmach :D 

zamiennik za połowę albo mniej powinien być

greg1985 napisał:

51 minut temu, jarecki napisał:

Jeżeli ktoś chce i może to dlaczego bronić. Może ten ktoś nie ma warunków na wolnostanowiskawą może teren podmokły i szamba nie da rady wykopać różnie to bywa.

U mnie krowy na stanowiskach stoją zasuszone na głębokiej ściółce odpoczywają ale jak miałbym stawiać obore nową  to na pewno by to była wolnostanowiskawa na ruszta 

a czy wolnostanowiskowa musi być na ruszcie 🤔 nie koniecznie trzeba mieć zryty łeb by uwięź budować

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, niesamowity90 napisał:

To nie tak drogo. U wujka przyjechali łopatki w pompie zmienili i 1200zl wzięli. i

• Confused 1
Opublikowano
46 minut temu, slawek74 napisał:

a czy wolnostanowiskowa musi być na ruszcie 🤔 nie koniecznie trzeba mieć zryty łeb by uwięź budować

ale jak np . niemcy mają wprowadzić okres przejsciowy na dostosowanie się do chowu bydła wolnostanowiskowego i jeszcze  kika innych krajów to i unas bedzie , tak samo jak zakaz utrzymywania kur w klatkach chyba biedronka rezygnuje ze sprzedaży jajek od kur chowanych w klatkach , tak samo mc,donalds i kilka innych sieci i wystarczy żę taka sieć wprowadzi taki przepis żę  sprzedaje nabiał tylko od krów utrzymywanych wolnostanowiskowo do tego dołączy lidl i pozamiatane a teraz jest nagonka na dobrostan  zwierząt .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Akurat nie było zamiennika, musiałbym latać i szukać po innych miastach, a było potrzebne na już. Sprzedawca mówił, że zamiennik mi z tydzień wytrzyma 🤪

Opublikowano
komizmo napisał:

Może być. Na no GMO też podobno mocno naciskały sieci. Gdyby tak miało być to masa hodowli do zamknięcia

ciekawe czemu jeszcze nie wprowadzili mleka od krów wypasanych, przecież Lidl jak się reklamuje to krowy są na łące

Opublikowano
57 minut temu, slawek74 napisał:

Jak masz kilkaset lub kilka tysięcy bel slomy w zapasie do słania to żaden problem ale jak musisz to kupić to już jest duży problem bo to dodatkowy koszt

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Dodaj nową pozycję...
v