Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam prawie 90 wszystkiego, robimy w dwóch to w zasadzie od rana do nocy i można się za***ać, chociaż wszystko zmechanizowane praktycznie, najgorzej tak jak teraz w sezonie z pole.Dlatego te pieniądze za mleko teraz to jak nachrochać człowiekowi w mordę a nie "zarabianie"

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, komizmo napisał:

Ja mam prawie 90 wszystkiego, robimy w dwóch to w zasadzie od rana do nocy i można się za***ać, chociaż wszystko zmechanizowane praktycznie, najgorzej tak jak teraz w sezonie z pole.Dlatego te pieniądze za mleko teraz to jak nachrochać człowiekowi w mordę a nie "zarabianie"

Ale ktoś nad tobą z kijem stoi żeby mieć 90? 30 porządnych sztuk, sprzedasz 250 000 litrów, 30 groszy zysku z litra, 3-4 jałówki sprzedane w roku i czego ci więcej trzeba? Na zastępstwo dla 30 sztuk wystarczy jedna osoba, wakacje, wyjazdy na weekend to nie problem ale dla niektórych celem życiowym jest nowy John Deere. No są ludzie i ludzie

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, slawek74 napisał:

zamilkł?

i co luksus ? a ile od tych 22szt doiłeś rocznie czy średio dziennie?

srednia  była około 6,5 tys litrów od krowy ,  czy luksus kiszonke z qq woziłem taczką i przy tym pracy było ze 3 lata nie sieje qq do napewno lżęj i pracy miej jedynnie srute rzepakową dokupowałem reszta swoje nieraz jakieś witaminy czy gliceryny po porodzie jednego roku oddałem coś troche ponad 120 tys litrów , cielaki odpajałem mlekiem krowim .                 Jeżeli to ,,  zamilkł '' to do mie to ja grzecznie odpowiadam nie mam nic do ukrycia .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
11 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ale ktoś nad tobą z kijem stoi żeby mieć 90? 30 porządnych sztuk, sprzedasz 250 000 litrów, 30 groszy zysku z litra, 3-4 jałówki sprzedane w roku i czego ci więcej trzeba? Na zastępstwo dla 30 sztuk wystarczy jedna osoba, wakacje, wyjazdy na weekend to nie problem ale dla niektórych celem życiowym jest nowy John Deere. No są ludzie i ludzie

Tylko znaleźć kogoś na zastępstwo, u nas jakoś nie idzie... 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

srednia  była około 6,5 tys litrów od krowy ,  czy luksus kiszonke z qq woziłem taczką i przy tym pracy było ze 3 lata nie sieje qq do napewno lżęj i pracy miej jedynnie srute rzepakową dokupowałem reszta swoje nieraz jakieś witaminy czy gliceryny po porodzie jednego roku oddałem coś troche ponad 120 tys litrów , cielaki odpajałem mlekiem krowim .                 Jeżeli to ,,  zamilkł '' to do mie to ja grzecznie odpowiadam nie mam nic do ukrycia .

To czym zastąpiłes kiszonkę z kukurydzy ?  Bo mnie też wk***ia to raczkowanie tego i jeszcze jak ciepło to się psuje 

Teraz opasy testuje tylko na sianokiszonce i dwa razy śruta ze zboża i zero dodatków , jak narazie jestem zadowolony 

Opublikowano (edytowane)

Ursus 932 qq na pewno jest dobra a zastąpiłem sianokiszonką i zaczełem schodzić z bydła teraz mi 1 belka z sipmy starcza na dzięń wydajność spadła choć i tak nie było z czego spadać a i byki gorzej wyglądają jak kiedyś na qq 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał:

qq na pewno jest dobra a zastąpiłem sianokiszonką i zaczełem schodzić z bydła teraz mi 1 belka z sipmy starcza na dzięń 

Dobra jest ,a nawet bardzo dobra  tylko wk***ia 🙆‍♂️ 

Jeśli to nie tajemnica , co będziesz robił jak całkiem zejdziesz z bydła ?

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)

jeszcze nie wiem ale  potrzebuje złapać oddech .mam troche ziemi i jak bym wszedł w dobre pakiety w nowym  rozdaniu to by zle nie było i  inwestycje mam która przynosi  dochód spoza rolnictwa .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

no pewnie a gdzie mi bedzie lepiej :x        ale znam realia i wiem żę coraz gorzej bedzie mieć  dochód dobry z rolnictwa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

To tylko ładnie z boku się tak liczy. Ja mam ok 90 wszystkiego ok 450 000 na rok i kokosów nie ma. A John Deere już ponad 10 lat🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To jest to o czym napisałem kilka dni temu. Coraz mniejsza rentowność, dokładanie sztuk, ziemi, potem za małe maszyny to nowe i kredyt, i znowu pogarszająca się rentowność... Gonitwa donikąd kosztem życia

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Opublikowano

Ludzie to wy lenie jesteście jak do 30 sztuk 2 czy 3 ludzi! Ja mam 60 dojnych i 60 jałówek i 50 byków i we dwóch  pracownikiem ogarniamy plus jeszcze ponad 100 ornego i w sezonie pomocnik na ciągnik! Fakt pracuje po 16-18 godzin i dla tego likwiduje!😁

• Haha 3
Opublikowano
17 minut temu, Zdzinio napisał:

Ludzie to wy lenie jesteście jak do 30 sztuk 2 czy 3 ludzi! Ja mam 60 dojnych i 60 jałówek i 50 byków i we dwóch  pracownikiem ogarniamy plus jeszcze ponad 100 ornego i w sezonie pomocnik na ciągnik! Fakt pracuje po 16-18 godzin i dla tego likwiduje!😁

To dłużej robisz jak dawniej niewolnicy, oni tylko 12 godzin

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

To jest to o czym napisałem kilka dni temu. Coraz mniejsza rentowność, dokładanie sztuk, ziemi, potem za małe maszyny to nowe i kredyt, i znowu pogarszająca się rentowność... Gonitwa do nikąd kosztem życia

ale to dopiero ten sezon drogich dodatków , bo paliwa to w miare stabilne  były  nawozy też cena na ten sezon była w miare tanie nawet poniżęj sredniej mleko  stabilnie możę nie rekordowo ale stabilnie cena bydła też wzrosła . a wiec jesli do tej pory był wyrazny spadek rentownosci to następny bedzie jeszcze gorzej , bo na podwyżki mleka się nie zanosi za to pewnie prąd , leki , usługi wet dodatki paszowe cena wzrosła  lub wzrosnie nawozy azotowe też jak narazie podwyżki . Co do samego postu do wmysl zasady ,, kto się nie rozwija ten się zwija ''  niech każdy robi to co uważa zasłuszne tylko bez ciągłego narzekania bo sam jestem producentem mleka jeszcze i znam ten biznes 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v