Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pronto1984 napisał:

Tak sobie czytam to forum i tu sam placz ze tanie mleko droga pasza ,tyle roboty i zassdniczo ze my najwiecej pracujemy ,jestem producentem ziemniaka zainwestowalem w maszyny postawilem budynek a ziemniaki nie pokrywaja kosztow produkcji ,nie place za dzierzawe nawet zlotowke bo mnie nie stac caly czas mam robote wlasciwie niedzieli nie ma ,pyry pewnie znowu beda tanie ale przynajmniej mam plodozmian pod zboze ale nawoz caly musze kupic .Jakos zyje ale moja płenta jest taka ze wam tez by sie przydal chociaz rok zeby mleczarnia placila za mleko 90 groszy to w kolejnym to bys docenil te 1.70 .A i jeszcze uwazam ze moj brat i moje siostry robia na stoklach w urzedach bankach i prawda jedt taka jak widze ze oni maja mniej czasu od krowiarza i ode mnie 

weś nie pier.... jakby nie miał rodziny czy znajomych na ''stołkach'' a rok taki to już nie raz był...

• Like 3
Opublikowano

Ufffff, dobrze że nam "krowiarzom" nie chorują krowy, nie mają zapaleń, nic tylko doić ze śpiewem 🤦‍♂️ Po co mleczarnia nam płaci, jeszcze powinniśmy po rękach ich całować, że mleko odbierają 🤷‍♂️ Ja Tobie życzę, żebyś ziemniaki miał po 2 zł, a Ty nam życzysz "skoro ja mam niską cenę, to żebyście mieli też niską" 🤦‍♂️

• Like 7
Opublikowano (edytowane)

Mi najlepsza dójka zdechła. Krwotok wewnętrzy, nic się nie dało zrobić.  Rolnik śpi a mleko do zbiornika leci.  

Jak mój ojciec św. pamięci. Podłączył konwią krowy i poszedł spać. 

Miał trochę dziabnięte i po godzinie wstał i od nowa doił. Każdy ma prawo walczyć o swoje, ale polaczek zazdrości, że sąsiadowi jeszcze mało. 

Edytowane przez leszek1000
  • Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, pronto1984 napisał:

Tak sobie czytam to forum i tu sam placz ze tanie mleko droga pasza ,tyle roboty i zassdniczo ze my najwiecej pracujemy ,jestem producentem ziemniaka zainwestowalem w maszyny postawilem budynek a ziemniaki nie pokrywaja kosztow produkcji ,nie place za dzierzawe nawet zlotowke bo mnie nie stac caly czas mam robote wlasciwie niedzieli nie ma ,pyry pewnie znowu beda tanie ale przynajmniej mam plodozmian pod zboze ale nawoz caly musze kupic .Jakos zyje ale moja płenta jest taka ze wam tez by sie przydal chociaz rok zeby mleczarnia placila za mleko 90 groszy to w kolejnym to bys docenil te 1.70 .A i jeszcze uwazam ze moj brat i moje siostry robia na stoklach w urzedach bankach i prawda jedt taka jak widze ze oni maja mniej czasu od krowiarza i ode mnie 

Z jedną rzeczą muszę się zgodzić , że strasznie płaczą bo prawie dwa złote za litr to mało , po prostu apetyt rośnie w miarę żarcia 🤭

Ale jakim kuźwa cudem twoja siostra na stołku ma mniej czasu od krowiarza 🤔 chyba że wszystkie wyjazdy weekendowe za miasto , wczasy ,spa i inne rozkosze dla ciała wliczasz jako obowiązki 

Opublikowano

@Łolek to ta cena że tak powiem d*py nie urywa 🤷‍♂️ 

Czyli ja mam  30 gr mniej ,i jak żyć 🤔

Opublikowano

Nie mówię że pazerni , tylko po co ten płacz 🤔, jak nie jest źle 

Powiedziałem już choćby mi ktoś dawał 3 zł na dzień dzisiejszy nie chce w tym gównie siedzieć , grzebać w krowach , nie mieć wlonego dnia czy chociażby święta itd. Pewnych rzeczy pieniądze nie zastąpią 🤷‍♂️, przykład ostatnia niedziela zamiast odpoczynku to grzebanie bo krowa się cieli a tu cielak pokręcony , łeb od spodu itd spocony ,w gównach prawie po szyje umazany 🤦‍♂️ 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie mówię że pazerni , tylko po co ten płacz 🤔, jak nie jest źle 

No ale dobrze też  nie jest po prośbie się  nie chodzi ale przy obecnych cenach to powinno być droższe ,a pisanie, że  ktoś  na etacie jest bardziej urobiony niż chlop przy krowach to trzeba  być albo złośliwym albo po prostu głupim 

Raz powiedzieć dwa w to uwierzyć 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

przejść tam gdzie by było te 30gr więcej 🤔 a nie lepiej dalej mówić że ci co mają więcej to ''pazerni''

Z tym że kolega  Ursus932 jest z Łódzkiego a tam nie ma chyba za bardzo gdzie przejść u nas też tak niedawno było ale się trochę pozmieniało np w mojej mleczarni z której ostatnio bardzo dużo osób odchodzi kierowca mówił że u nas odchodzą a w Łódzkim parę osób przeszło do nich ale tam nie ma konkurencji a u nas jest już spora

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Mateusz1q napisał:

Najlepiej funkcjonują i rozwijają się gospodarstwa gdzie żona ma dobrą wypłatę a gospodarstwo może wszystkie pieniądze ładować w rozwój

No ale to przecież nie o to chodzi żeby żona utrzymywała rodzinę z pensji, bo to już w ogóle jakaś patologia. Równie dobrze możesz chodzić na ryby i tyle samo pożytku i się nie narobisz. Zajęcie nie przynoszące zarobku to nie praca a hobby. Przecież nie po to prowadzi się gospodarstwo żeby nie mieć z czego żyć.

@Ursus932  za te pieniądze też bym już dziś nie doił. A jaki masz plan w ogóle? Masz tyle ziemi, czy idziesz do roboty?

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
MariuszDe napisał:

Z tym że kolega  Ursus932 jest z Łódzkiego a tam nie ma chyba za bardzo gdzie przejść

są tu na forum inni z łódzkiego i oddają do innych podmiotów niż on tylko czasem trzeba ''dup..'' ruszyć a nie tak jak on z traktorem co go dwa lata kupuje....

Opublikowano
27 minut temu, MariuszDe napisał:

Z tym że kolega  Ursus932 jest z Łódzkiego a tam nie ma chyba za bardzo gdzie przejść u nas też tak niedawno było ale się trochę pozmieniało np w mojej mleczarni z której ostatnio bardzo dużo osób odchodzi kierowca mówił że u nas odchodzą a w Łódzkim parę osób przeszło do nich ale tam nie ma konkurencji a u nas jest już spora

No już nie gadadaj że nie było bo Włoszczowa jest równie długo co końskie :D

Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał:

są tu na forum inni z łódzkiego i oddają do innych podmiotów niż on tylko czasem trzeba ''d*p..'' ruszyć a nie tak jak on z traktorem co go dwa lata kupuje....

W promieniu kilku km ode mnie co najmniej 4 mleczarnie skupują. Pewnie nie o wszystkich się wie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

@Ursus932  za te pieniądze też bym już dziś nie doił. A jaki masz plan w ogóle? Masz tyle ziemi, czy idziesz do roboty?

Też bym nie doił ale gnój potrzebny 🤭

Do roboty narazie się nie wybieram , pracowałem w paru firmach to mam pogląd ,. Na pewno zostają opasowe dalej , i coś tam mam w planach uprawiać 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v