Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

No lepsze od Spawmetu, moją wczoraj przywiozła i na pierwszy rzut to lepiej wypadaja

Spawmetu to ja do ręki nie wezmę chyba że zrobić jaką zawleczke 😁

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Bardzo dobry pomysł z takim napełnianiem z kombajnu, sam tak robię, tylko w tym roku przesadziłem pszenicy a bb gdzieś stary i pierdolnoł z góry 🙆‍♂️to kupa kurzu a gołębie chyba z miesiąc żarły 😎

To co pisałem wyżej, widły do bb powinny być jak najbardziej wyokrąglone,  płaskie czasem jak żyletka na uszy działają.

Opublikowano

4 minuty temu, soltys48 napisał:

@pafnucydlatego drugie dziury mam na górze  ramki, pomaga to również w układaniu wyższego stogu

też miałem tulejki dać u góry, ale wtedy za wysoko bele z ziemi bierze. jedynie z przyczepy jest lux.

Opublikowano

@Agrestmoje to widły od bel czyli okrągłe, ale bb był sparciały 😉 a pszenica euforia dobrą gęstość miała 🙃

Opublikowano

Co na myszy polecicie żeby BB w spokoju w stodole ustawić? Kot nie wchodzi w grę. W zeszłym roku postawiłem na paletach 3, to po 2 tygodniach jeden już miał róg podgryziony. Bo to jednak najwygodniejsze do zrzucania, we dwóch wiaderkami 900kg pszenicy 40 minut i po wszystkim. Kupowałem i tą "zatrutą" pszenicę i ten granulat ale działanie nikłe.

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

też miałem tulejki dać u góry, ale wtedy za wysoko bele z ziemi bierze. jedynie z przyczepy jest lux.

do zwózki słomy i układania (spokojnie na 4 do góry sie układa)ok, potem daje na dół bo mi wygoniej

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Co na myszy polecicie żeby BB w spokoju w stodole ustawić? Kot nie wchodzi w grę. W zeszłym roku postawiłem na paletach 3, to po 2 tygodniach jeden już miał róg podgryziony. Bo to jednak najwygodniejsze do zrzucania, we dwóch wiaderkami 900kg pszenicy 40 minut i po wszystkim. Kupowałem i tą "zatrutą" pszenicę i ten granulat ale działanie nikłe.

worki Masz odkryte czy zawiazane?

Opublikowano

jak zboże jest to cholery nie bardzo się czepiają trutek. jednak powoli znikają. ja kupuję głównie granulat. ale firmy różne.

Opublikowano

do zwózki słomy i układania (spokojnie na 4 do góry sie układa)ok, potem daje na dół bo mi wygoniej

Panie mój tur mały. w piramidę 4 dam radę, ale cięzko. w stodole teraz ustawiam 2 na sztorc i na to jedna na płask.

3 minuty temu, PRIMO napisał:

no właśnie nie, bo chcę żeby wyżej podnieść baga. łapy w dole - za nisko.

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

Panie mój tur mały. w piramidę 4 dam radę, ale cięzko. w stodole teraz ustawiam 2 na sztorc i na to jedna na płask.

mój na farmtracku też nisko podnosi, dlatego te żeby na górę żeby spokojniótko sobie siegać

W stodole nawet IHC uładam na 4 w pionie, i to tylko widłami

Opublikowano
15 minut temu, bratrolnika napisał:

Przeca to 4 godziny roboty max

jak jest wszystko co trzeba na miejscu pod ręką począwszy od materiałów a skończywszy na narzędziach , materiałach exploatacyjnych i czasie 

Opublikowano

ja zrobiłem zęby tak od razu ze 40 cm nad ziemią

mój na farmtracku też nisko podnosi, dlatego te żeby na górę żeby spokojniótko sobie siegać

W stodole nawet IHC uładam na 4 w pionie, i to tylko widłami

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

worki Masz odkryte czy zawiazane?

Przecież ze świeżym zboża nie zawiąże, musiałem jeszcze rękami mieszać bo ciepłe było.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PRIMO napisał:

widły od palet odwracasz do góry nogami

dadzą się tak zamocować? muszę obejrzeć taką ramkę. czasami by jaką paletę przestawił.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

ja zrobiłem zęby tak od razu ze 40 cm nad ziemią

moje jene mają ok 5cm , drugie ok metra od ziemi

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Przecież ze świeżym zboża nie zawiąże, musiałem jeszcze rękami mieszać bo ciepłe było.

u mnie w odkrytych nie gryzą

Przed chwilą, pafnucy napisał:

dadzą się tak zamocować?

da

Panowie używał ktoś takiej?

https://www.olx.pl/oferta/folia-do-sianokiszonki-750-folia-do-bel-750-niemiecka-produkcjia-CID757-IDHezMW.html#2d11bf1ecd

Opublikowano

@pafnucy u siebie tak robię jak BB zdejmuje i wstawiam pod dach bo inaczej nie zmieścił by się tur 

Opublikowano
19 minut temu, Ursus932 napisał:

Spawmetu to ja do ręki nie wezmę chyba że zrobić jaką zawleczke 😁

Kiedys spawalismy taka taniocha z rynku, po 30zl paczka. Firma most, Kurna jak to pięknie spawalo

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

@pafnucy u siebie tak robię jak BB zdejmuje i wstawiam pod dach bo inaczej nie zmieścił by się tur 

o widzisz. trza będzie zobaczyć. 👍

Opublikowano

To lepiej targać dalej na strych póki co. Zostawiłem kiedyś chyba z własnej głupoty dwa worki ze śrutą to po dwóch nocach wszystko pocięte w drobny mak. Teraz śruta do beczek to spokój. Najbardziej denerwuje to znoszenie ze strychu bo w żniwa wyciągasz wiaderkiem a znosisz po 47 schodach w workach. A dopóki nowego dachu nie mam na stajni to nawet na strop nie myślę sypać.

Opublikowano
16 minut temu, Rolnik200598 napisał:

A ta zatruta pszenica na gołębie i wrony by podziałała? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v