Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

Silnik sprawdzał i zakładał włącznik i termit stary elektryk, który robi w serwisie. Włącznik jest nowy. 

No i coś pomylił, na pierwszym biegu chodzi dobrze, a na drugim dostaję odwrotne obroty i wywala bezpieczniki, to co Ty przekładasz we wtyczce, to zmieniasz mu obroty całego silnika, a jak pojebał źle w wyłączniku to zamiana we wtyczce nic nie da.

Opublikowano

Tak w ogóle, to przełozypem kable tak jak były i na jeden i na dwa chodzi ok, ale tak stanąłem z matula, słuchamy i kurcze nie słychać zmiany w pracy silnika po przerzuceniu z włącznika na drugą pozycje

Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

Nie no wrzucam na raz, czekam że 2sekundy i przerzucam na dwa. Przed zmianą faz chodzi ok na jeden i na dwa, tyle że w złą strone

A to raczej dobrze jest w wyłączniku, bo by stale wyrzucał na 2 biegu.

Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

Tak w ogóle, to przełozypem kable tak jak były i na jeden i na dwa chodzi ok, ale tak stanąłem z matula, słuchamy i kurcze nie słychać zmiany w pracy silnika po przerzuceniu z włącznika na drugą pozycje

Może coś pomoże. 

20210918_121234.jpg

20210918_121229.jpg

Opublikowano
PRIMO napisał:

4 minuty temu, daron64 napisał:

Silnik sprawdzał i zakładał włącznik i termit stary elektryk, który robi w serwisie. Włącznik jest nowy. 

Nie no wrzucam na raz, czekam że 2sekundy i przerzucam na dwa. Przed zmianą faz chodzi ok na jeden i na dwa, tyle że w złą strone

To zamień miejscami L1 z L3

on tyle na zmieniał że L3 to moze już L6 a L6 to L12 🤪

Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

Może coś pomoże. 

20210918_121234.jpg

20210918_121229.jpg

Niestety. Znam się tyle co nic. Elektryk po prostu mówił kiedyś, że jakby obroty były źle, to zmienić dwie fazy miejscami i do tego moje umiejętności się ograniczają - zmieniłem.

Co radzicie, zmienić jeszcze L2 z L3 i jak będzie to samo, to dzwonic do chłopa, który to robił?

Opublikowano (edytowane)

Masz 3 kabelki tylko 😁 czyli 6 kombinacji no to do dzieła. 👍🏼

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano (edytowane)

Nie może, zresztą pod obciążeniem zaraz zejdzie z obr. spalisz i tyle z tego będzie.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

może za szybko 2 wrzucasz

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

2 sek. to może za krótko

No i Pan Sławek wygrał talon :)

Zanim się zabrałem za przekładanie zadzwoniłem do tego elektryka, który mi to robił - powiedział żeby zamienić fazy, nie gra roli które, a na dwa przełączyć po dłuższej chwili - poczekać z kilkanaście sekund żeby silnik się spokojnie bujnal. 

Zamieniłem L1 z L3, odpaliłem na raz, poczekałem paręnaście sekund, przełączyłem na dwa - chodzi. 

Ale taka kwestia - czemu jak miał źle obroty, to na dwa przelaczalem szybciej i nie wywalało bezpieczników? 

Opublikowano (edytowane)

Silnik żeby przełączyć na drugi bieg, to na pierwszym musi wejść na obr i już równo chodzić.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Za szybko się cieszę jednak. Włączyłem - działa. Pochodził chwilę, wyłączyłem. Chce włączyć znowu - nie ma jednej fazy. Bezpieczników nie wywaliło, ale probówka jak sprawdzam, to jedna jest taka jakby bardzo słaba. Wyłączyłem/włączyłem bezpieczniki - wszystko ok. Myślę może za szybko wyłączyłem. No to włączylem silnik znowu z tą parunastosekundowa przerwa, pochodził ze dwie minuty. Wyłączam też z przerwa. Chce włączyć - znowu to samo - nie ma jednej fazy

Opublikowano

Może jest słaba faza, a innego nie masz silnika żeby sprawdzić z tego samego źródła? może coś luźne w puszkach instalacji.

Opublikowano

A może jest zluzowany któryś zacisk, rzuci iskrą i wywala?

Tak tylko głośno myślę bo się nie znam😉

Opublikowano

Jak mnie to wszystko wk***ia. Instalacje robił elektryk, silnik robił elektryk, a teraz męczyć się muszę ją :/

4 minuty temu, deSilva napisał:

Może jest słaba faza, a innego nie masz silnika żeby sprawdzić z tego samego źródła? może coś luźne w puszkach instalacji.

A co to znaczy, że jest słaba faza? Jak sprawdzałem kiedys miernikiem to na każdej było tyle samo V. Na tej linii jest jeszcze silnik od dojarki, ale na zwykły włącznik - chodzi normalnie. W puszkach raczej wszystko ok - wszystko jest założone nowe - od domu, do obory. Wszystko robił elektryk. Ja tylko światło tutaj sam sobie pociągnąłem, ale to miałem wyprowadzony kabel. Niestety nie mam nic na podłączenie tutaj żeby sprawdzić. 

2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

A może masz gdzieś podpalone styki na zabezpieczenie /termika i raz łączy a raz nie. 

Termin jest nowy, włącznik jest nowy, na silniku wymienione wszystkie kable

Jak teraz patrzyłem to przy włączeniu na raz i wyłączeniu - nie dzieje się nic, nic nie wywalą.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem masz coś źle podłączone w wyłączniku i  na raz włącza ci obroty w jedną stronę, przełączasz i masz obroty w drugą stronę dlatego wywala ci jeden bezpiecznik i na dwa on chodzi na dwóch fazach (bez większego obciążenia da radę ale to zmniejsza jego trwalość) Myśle że powinieneś porządnego elektryka wezwać bo sam nie poradzisz a zamiana faz na wejściu nic nie da.

Edytowane przez Karol445
Opublikowano
32 minuty temu, deSilva napisał:

Nie może, zresztą pod obciążeniem zaraz zejdzie z obr. spalisz i tyle z tego będzie.

Kiedyś w przypływie wkurwienia wyrzucilem z przepompowni ścieków całą elektronikę i pompy z silnikami dwubiegowym przerobiłem żeby włączały się tylko na raz. Działało to z cztery lata, a potem stamtąd odszedłem. Ale myślę że działa nadal. Pompy 2szt po 7,5kW

Opublikowano

Jeśli przekładasz kable przed przełącznikiem gwiazda/trójkąt to żadna różnica gdzie zmieniasz te kable Chyba że zmieniłeś za przełącznikiem to już twój błąd. Jakbyś bliżej mieszkał to bym Ci to zrobił za browarka ale niestety daleko mam.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

Dzwonię znowu do elektryka, mówi żeby we wtyczce przy silniku przełożyć kable tak jak były, a zmienić w gnieździe pod które podpinam

Co to daje?  to jest elektryk ?.... Chłopie masz źle podłączone na silniku do włącznika i tyle. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Karol445 napisał:

Jeśli przekładasz kable przed przełącznikiem gwiazda/trójkąt to żadna różnica gdzie zmieniasz te kable Chyba że zmieniłeś za przełącznikiem to już twój błąd. Jakbyś bliżej mieszkał to bym Ci to zrobił za browarka ale niestety daleko mam.

Idąc od silnik kablem jest włącznik gwiazda trójkąt, termik, wtyczka w której zmieniam fazy (dalej do gniazdka podłączona przez przedłużacz)

4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Co to daje?  to jest elektryk ?.... Chłopie masz źle podłączone na silniku do włącznika i tyle. 

No co ja Ci poradzę, że takich mamy fachowców w okolicy. Najlepsze, że w promieniu jakichś 30-50km to jedyny elektryk który robi takie rzeczy :/ też nie wiem, co to za różnica czy zmienię tu, czy tam, no ale mówił spróbować, to probuje

No k**wa jednak jest różnica - zamieniłem w gnieździe. Włączyłem silnik z przerwami kilkunastosekundowymi między poszczególnymi pozycjami na włączniku - chodzi. Pochodził, wyłączyłem z przerwami. Włączam znowu - chodzi, nic nie wyjebalo. Poprobuje parę razy i dam znac

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v