Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gaz drożeje, rolnicy kupują .... stanieje jak nic. :D

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

-6°, nawóz rankiem jak po asfalcie będzie👍🏻

Rysiu a co ty tak nawóz wcześnie ?? Nie czekasz do kwietnia. Przecież miała podobno jakaś bestia ze wschodu czy coś przyjść jeszcze, i jakimś nawrotem zimy straszyłeś xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Cebulj napisał:

Musze przyznać ze jest coraz gorzej. Laryngolog mi kit wciska ze złapałem wirusowke jak mnie gardło napierdalolo tak dalej mnie napieprza. Brzuch mnie rozbolal. Nwm czy wytrzymam do weekendu chyba mnie wykonczy

Może nadeszła pora, zmienić doktora ?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Rysiu a co ty tak nawóz wcześnie ?? Nie czekasz do kwietnia. Przecież miała podobno jakaś bestia ze wschodu czy coś przyjść jeszcze xD 

Z siewem zboża czekam, gdyby dalej były przymrozki też bym czekał jeszcze.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Już-6? A ja jutro na przecierke drzewa muszę jechać bo się teściowi dzisiaj zachciało do lasu a jutro już deski robić. I tylko słuchanie że ludzie już sieją

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

U mnie tylko -2. Dzisiaj z rana kilku jeździło i jeden z sąsiadów, który też ręcznie sieje rozsiał chyba pod wpływem impulsu saletrę na pszenicę.

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

A słyszeliście że mają wprowadzić zakup Azotu  przez rolnika na dowód 

juz to jest , ostatnio przy mnie gosciu wypisywał papier 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Z siewem zboża czekam, gdyby dalej były przymrozki też bym czekał jeszcze.

to zboże kiedy? aktualizacja?

Opublikowano

Już takie coś jest. Dzisiaj znajomy był to dali mu kartkę, wpisać imię, nazwisko, adres, numer dowodu, ewentualnie jakieś tam jeszcze inne dane dotyczące VAT czy jakoś tak ale akurat na to nie zwracał uwagi bo też hobbysta, dzwonił zdziwiony co to wprowadzili.

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ja jak brałem mocznik miesiąc temu to już mnie z dowodu spisywali. I musiałem deklaracje podpisać ze do celów rolniczych. 

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Ja jak brałem mocznik miesiąc temu to już mnie z dowodu spisywali. I musiałem deklaracje podpisać ze do celów rolniczych. 

Ja się już obawiałem, że numer gospodarstwa będą chcieli ale znajomy mówi, że o nic nie pytali takiego.

Opublikowano

to jakoś nie wszędzie jeszcze wymagają. u mnie nic jeszcze.

Opublikowano

Pis się boi żeby saletry na wiejskiej nie wykorzystać. 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Boją się że z saletry bombę zrobimy i im ten grajdołek wysadzimy xD 

@6465 akurat przy moczniku nie muszą spisywać. Nadgorliwość sprzedawcy.

Brałem też saletre i saletrosan.  Tam gdzie i ty się zaopatrujesz ☺

Opublikowano (edytowane)

@6465 i wszystko jasne, te oświadczenie jest potrzebne w przypadku zakupu nawozu zawierającego powyżej 16% azotanu amonu, czyli np saletry amonowej.

W Kiernozi jest kilka składów z nawozami o ile mi wiadomo ;) 

1 minutę temu, DANDYS napisał:

ale kurła jaki mocznik dorgi cos nie do pomyslenia 

Trzeba było kupić wcześniej, był tańszy ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v