Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przecież nikt nie zmusza do siewu wcześniej. możesz i w maju siać.

-6* wiatr delikatny.

20 minut temu, soltys48 napisał:

I dobrze,łowies trza siać

masz zamiar?

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Do 20 marca niech trzyma

W 2013 19 marca urodził się mój pierworodny to taka była śnieżyca i mróz, że ledwo ze szpitala wróciłem. jak wychodzili do domu to odwilż taką, że ulicami woda jak rzeką płynęła, a słońce dawało jak W lato. potem za tydzień znów dowaliło śniegu po kolana.

Opublikowano

z sadzeniem kartofli siew mylisz. :D

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Kiedyś to się siało koniec kwietnia początek maja i fest narastało, nic nie poprzymarzało 

Ech kiedyś to było.

Opublikowano

-8, wypogadza się. Od środy wszystkie prognozy widzą w dzień temperaturę dodatnią a w poniedziałek za tydzień +11, trzeba w pogotowiu być bo jakby pszczoły zrobiły oblot...

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

-8, wypogadza się. Od środy wszystkie prognozy widzą w dzień temperaturę dodatnią a w poniedziałek za tydzień +11, trzeba w pogotowiu być bo jakby pszczoły zrobiły oblot...

Nie byłbym tego takie pewien 😅 Jeszcze nie tak dawno pisali ze w 2 połowie tygodnia mają być mrozy po 30 stopni 😜

Bananek napisał:

Rolnik1973 napisał:

Do 20 marca niech trzyma

W 2013 19 marca urodził się mój pierworodny to taka była śnieżyca i mróz, że ledwo ze szpitala wróciłem. jak wychodzili do domu to odwilż taką, że ulicami woda jak rzeką płynęła, a słońce dawało jak W lato. potem za tydzień znów dowaliło śniegu po kolana.

I w połowie kwietnia w ciągu 2 dni śnieg cały stopniał a 2 tyg później było ponad 20 stopni ciepła albo nawet i lepiej

• Like 1
Opublikowano

Zobaczymy, ja jestem raczej z cieplejszego rejonu bo z południa.

Opublikowano
53 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

te prognozy na tydzień na przód to o kant d*py potłuc ,u mnie w ubiegłym tygodni miało być w nocy z wtorku na środę -23 a było -14

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

przecież nikt nie zmusza do siewu wcześniej. możesz i w maju siać.

-6* wiatr delikatny.

masz zamiar?

No niby tak 

Tylko inaczej jak w maju błoto gartasz 

A inaczej jak w marcu za siewnikiem kurzy.

Posiane w błoto w maju suszy już nie uświadczy.

Pamiętam owies siany 7 maja kurła nigdy takiego dobrego nie było.

Opublikowano

w maju to też nie normalny siew. na Józwa w polu bruzda. znasz?

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

te prognozy na tydzień na przód to o kant d*py potłuc ,u mnie w ubiegłym tygodni miało być w nocy z wtorku na środę -23 a było -14

Coś musi cień optymizmu rzucać, choć z tych prognoz się można ucieszyć.

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

Józefa to chyba 19 marca o ile mię pamięć nie myli

7 minut temu, pafnucy napisał:

Józefa to chyba 19 marca o ile mię pamięć nie myli

• Like 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Do 20 marca niech trzyma

Tak jak to zima kalendarzowa.

Nie będzie dylematu siać czy za wcześnie, a tak będzie głowa spokojna.

coś czuję że będziesz w maju siał i jeszcze sraczki z tego powodu dostaniesz 🤣

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v