Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

To data z dziś czyli niedzielne koszenie 🤭

Synowi zachciało się w niedzielę rowerem jeździć. Przewrócił się i telefon poszedł w pizdu.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Synowi zachciało się w niedzielę rowerem jeździć. Przewrócił się i telefon poszedł w pizdu.

To to to już pech, rowerem dla rozrywki w niedzielę to nie grzech.

Żeby jutro nie padało

To 2 klijenta do koszenia są.

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Żeby jutro nie padało

A zbieranie plonów to grzech? 

Opublikowano

Ja siedzę w polu I łubin młócę. To pewnie temu ten telefon się mu popsuł.

Kurna zaczęło się ładnie, w miarę czysto i z dobrym zadatkiem na plon, a teraz w ciul zieleniny. 

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Żeby jutro nie padało

Rysiu jak to jest że te nie które bałory piszą że nie wyjedzie na zarobek bo się nie opłaci że maszyna się psuje i nic z tego nie ma. A ty chłopak widzę normalny i się cieszysz jak ktoś zaprosi do koszenia.👍

• Like 1
Opublikowano

Bo jeden zawsze poleci a drugi nawet jak ma drodze i zejdzie mu pół godziny kosić to powie, że na usługi nie jeździ i goń się i szukaj kogo innego. Przeważnie im większy tym bardziej cwaniakuje.

Opublikowano
12 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Żeby jutro nie padało

Ty Rysiek jak to jest ? W  niedzielę kosiłem łąki i nic się nie zepsuło, siano wyschło, zebrałem bez deszczu i co ? Cos twoje zabobony o niedzieli nie działają 

Opublikowano

To chyba nie reguła, znam takich konkretnych gospodarzy co milionami obracają co zawsze część pokaże a i wódki czasami na imprezie się wypije. A są i tacy co ledwo z biedy się wynurza i głowę ma tak wysoko że nawet cię nie zauważy.

• Like 1
Opublikowano

wczoraj koszenie jakoś szło jęczmień jeszcze trochę ościasty dziś brak słońca i już gorzej teraz zaczeło padać i przerwa jeśli się prognozy sprawdzą do 8 sierpnia się nie wyjedzie kosić codziennie trochę deszczu 

Opublikowano
2 minuty temu, szczypka napisał:

wczoraj koszenie jakoś szło jęczmień jeszcze trochę ościasty dziś brak słońca i już gorzej teraz zaczeło padać i przerwa jeśli się prognozy sprawdzą do 8 sierpnia się nie wyjedzie kosić codziennie trochę deszczu 

U mnie podobnie wróżą.

15 minut temu, 6465 napisał:

To chyba nie reguła, znam takich konkretnych gospodarzy co milionami obracają co zawsze część pokaże a i wódki czasami na imprezie się wypije. A są i tacy co ledwo z biedy się wynurza i głowę ma tak wysoko że nawet cię nie zauważy.

Dlatego napisałem "przeważnie", niektóry przyjedzie, inny nie. Teraz ze wszystkim tak, ten nie przyjedzie prasować bo 2km na 20a nie pojedzie, ten ma zepsutą, a kółkowa zawsze w ruchu była i nie odmówili.

Opublikowano
41 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Żeby jutro nie padało

A jak u klienta połamiesz germanca i sobie niewykosisz 🤔

Opublikowano
DANDYS napisał:

i mnie wystawił na koszenie, pol dnia w dupę, jakby miał 100haw kawałku to by lecieli

Ty to masz szczęście. najpierw tur, teraz kumbajn.

wszystko się spóźnia. jeszcze brakuje żeby się twojej okres spóźnił.

• Thanks 1
Opublikowano

Fajne żniwa u sasiada. Takie nie za ciężkie. Trochę się poszuflowalo żeby piwo lepiej smakowało. Plon na oko z 40% mniej w porównaniu z poprzednim rokiem. 

Opublikowano

Jęczmień ozimy ponoć lekki, pszenica ładnie sypała u tych co zaczęli, nawet tych co raz z psikaczem w pole wyjeżdżają. Rzepak nie mam pojęcia.

Opublikowano
HF86 napisał:

Fajne żniwa u sasiada.

koleżko przesympatyczny, a widział moją kukurydzkę? macie tam takie na tym mazurskim łez padole?

Rolnik1973 napisał:

A noże i przeciwnoże od sieczkarni to co ile ha ostrzycie?

ja jeszcze ani razu nie ostrzyłem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v