Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
39 minut temu, 6465 napisał:

Kuźwa idiota.

Idiotą że dał się najść ale jak by to go normalny facet naszedł to by już chyba o własnych siłach się nie podniósł z tego parkingu.

Sam bym takiego połamał😁

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

W niedzielę wypadnie kosić

I może w końcu się skończą zabobony.

Zawsze zasada, że Bóg zmoczy i wysuszy a tu nagle teraz w niedzielę- Rysiek, chyba świat się ku upadkowi chyli.

28 stopni, słonecznie, trzeba trochę ramek przetopić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Jakby było stojące to tak a jak leży kłosami w ziemi to po deszczu będzie zielono.

Jakby było stojące to tak a jak leży kłosami w ziemi to po deszczu będzie zielono.

Zdania niezmienię jesteś gołosłowny tak samo jak i z sianiem owsa

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

Germańcem w niedzielę będzie kosił i jeszcze kobietę do płaczu doprowadził - Rysiu szukaj domu na Kurpiach bo w Lubelskim to nie ma miejsca dla takich jak Ty🤣

Od Kurpi to ty odpulaj. Przez ludzi twego pokroju mówią na was lulki 😂

Opublikowano

Żyto sprobowane. 18.9% mokre. Czekamy na lepszy moment 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła dzwoni babka że dziś się nie wyrobią z szacowaniem

Jak żem zj***ł to aż się popłakała

Kurła posiejesz koszta poniesiesz a zebrać nie możesz 

Bo taka procedura kurła że swego ruszyć nie możesz.

No niby mają wysłać z końca polski

Na wieczór dojedzie.

W niedzielę wypadnie kosić 🙆🏻‍♂️

Co z tego że niedziela ? W żniwa i sianokosy niedziela to zwykły dzień roboczy 

Jak jest pogoda to się robi 

Opublikowano (edytowane)

Komu? 

Co niepotrzebna to ściąłem. 50 tylko zebrałem. 

Z tamtego roku mam jeszcze dużo 

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
6465 napisał:

Mi kawałek gardzieli wycięli i mnie boli. A ten ramię zgubił i nie zauważył🙉

bo gardziel Masz jedną, a ramion w zgrabiarce naście.

pafnucy napisał:

No i po żniwach 

Tu ostatni kawałek 

IMG_20210724_114022.jpg

O panie. jaki "erekton" 👍

Opublikowano

Na razie tylko rzepak tną, wczoraj jeden jakieś zboże ciął ale to chyba jęczmień ozimy, reszta czeka. Pszenicę by tam można było dziabnąć ale trzeba na kombajn czekać jeszcze nie wiadomo ile.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

I może w końcu się skończą zabobony.

Zawsze zasada, że Bóg zmoczy i wysuszy a tu nagle teraz w niedzielę- Rysiek, chyba świat się ku upadkowi chyli.

28 stopni, słonecznie, trzeba trochę ramek przetopić.

Przecież ten hipokryta zaraz zapomni i dalej bedzie to samo :o

Żyto na pustyni by sie nadawało na dziś, ale kosiarz w środę wraca z pracy to jak pogoda pozwoli w czwartek spróbujemy. 

Opublikowano

Cisza i spokój. Nawet rzepaku nie ruszają. Troche dzisiaj przeglądam swojego chrupka ale nawet jeszcze nie odpalałem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v