Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Partyzant a powiedz no mi co robić z oponami od traktora czy kombajnu bo nik ich nie chce przynajmniej w moim rejonie albo z włukniną która przykrywa się ziemniaki bo nawet na wysypisku za opłatą tego przyjąć nie chcą?

Mi wulkanizator powiedział  30 dychy za utylizację opony samochodowej, od niego później firma zabiera hurtowo i też płaci za sztukę ale się nie dopytywałem ile. Nie wiem jak jest z większymi oponami ale pewnie trochę drożej. Co do włókniny/folii to nie wiem bo nie zużywam na większą skalę, od tyle co do worka żółtego się zmieści.

Opublikowano
47 minut temu, Agrest napisał:

Już ledwie zipie. Ale chociaż wiem dlaczego 🤭👍

Czyli decyzja podjęta 👍👍👍

10 minut temu, Partyzant85 napisał:

🤣

Opon już nie przyjmują na żadnym PSZOKu, jakbyś częściej bywał to byś wiedział

Nie w żadnym. Pszok w gminie gdzie mam gospodarstwo 10szt rocznie od 1 osoby weźmie

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie w żadnym. Pszok w gminie gdzie mam gospodarstwo 10szt rocznie od 1 osoby weźmie

Czyli sołtys masz jeszcze nowy biznes 😉panie za tego cielaka to ze 4 opony wezmę 😂

Opublikowano

U nas 4 opony samochodowe na osobe rocznie.

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Partyzant a powiedz no mi co robić z oponami od traktora czy kombajnu bo nik ich nie chce przynajmniej w moim rejonie albo z włukniną która przykrywa się ziemniaki bo nawet na wysypisku za opłatą tego przyjąć nie chcą?Tak z ciekawości pytam o twoją rade. 

200 zł na wulkanizacji za opone od ciagnika biorą. 

45 minut temu, Pablo1970 napisał:

W mojej  gminie też   się  płaci   od  każdej  osoby   zameldowanej   więc  śmieci  ile  wystawisz  tyle   zabiorą  problem  stanowią   opony   od  osobowych  jeszcze  da  radę  gorzej  z  oponami  rolniczymi   nikt  nie  chce   nawet za  opłatą  

Jak wyżej 

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Ta, to jutro. 

A chodzi o to że chociaż jakieś godne pieniądze na horyzoncie. Może jakoś budżet się dopnie.

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Czyli sołtys masz jeszcze nowy biznes 😉panie za tego cielaka to ze 4 opony wezmę 😂

Po niedzieli ruszam na podlasjie 😉

1 minutę temu, Agrest napisał:

Ta, to jutro. 

Najważniejsze że już w głowie jest na tak 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

WAŻNE. Co polecacie na poplon w mieszance z bobikem pod qq i w jakich proporcjach? Może ma ktoś na sprzedaż. Lokalizacja Śląsk

Ponawiam

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Ta, to jutro. 

A chodzi o to że chociaż jakieś godne pieniądze na horyzoncie. Może jakoś budżet się dopnie.

Dziś 3,95. Za skrzynką podzwonilem to 4,5 i więcej można wynegocjować.

Czerwona w kisten nieosiągalne. A skrzynka poniżej 0,50. Chyba ją zlikwiduje razem z owocem.

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

@MechaCzym będziesz siał?

Jak siewnikiem zbożowym to słonecznik

Rozsiewaczem, zawsze sieje poplony rozsiewaczem, bobik już miałem 2 razy ale solo, a teraz pytam jakie mieszanki zalecacie z bobikem w jakich proporcjach

Opublikowano

To ładnie u was. U nas 3,8 i 4,2zł

Czerwonej raczej nie sprzedasz 

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

jutro na rynek jedzie?

trza by właśnie gorczycy u tatara wziąć. albo choć o cenę spytać. W krówce po 4

Nie. A była chyba po 3,5 wyjsciowa na rynku. Gdzieś tu w mojej okolicy wyskakiwala po 3.

Opublikowano
3 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Ja po 3 płaciłem na targu, słonecznik po 6

To ja słonecznik po 4.ale robale i ptaszki i tak go zjadły 

2 minuty temu, Bananek napisał:

no, w bargłowie.

No to dwa razy bliżej, i do siostry się na kawę zajedzie i ,Ciebie się nie spotka. Same pozytywy 😂

Opublikowano

8-10 zł. Umordowałem wczoraj 380wora w 24h.W poniedziałek było masa towaru wczoraj nie było ani towaru ani kupca. Zastój kompletny. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v